obiad szybki - 11500 przepisów (strona:534/767)

Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 134

gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam(...)chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki, lekki podwieczorek 138

ciężkim studenckim weekendzie, u mamy czekał na nas obiad i pyszna karpatka z kremem budyniowym. Czy jest lepsze remedium na smutki? Podniesieni na duchy i lekko wypoczęci przygotowujemy się do kolejnego pełnego wrażeń i wyzwań tygodnia. Najpierw poniedziałek i naukowa konferencja W, następnie wtorkowy koncert sygnalistów, środa i czwartek upłyną pod znakiem intensywnej nauki pierwszego tańca naszych przyjaciół, w piątek(...)wizyta gości, a w sobotę wesele na którym jesteśmy starostami. Kiedy myślę o tym wszystkim już czuję się zmęczona. Aby na chwilę zapomnieć o wyzwaniach codzienności mieszam w kuchni szybki, lekki podwieczorek. Jogurt, owoce i pożywna granola dodadzą nam energii, może nie wystarczy jej by w spokoju przetrwać nadchodzące kilka dni, ale napewno przyda się gdy będziemy kibicować:). Szybki

Zapiski Młodej Żony
Szare kluski 243

Szare kluski, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze

mojewypiekiinietylko
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 217

Złociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę(...)kolejną:) Mnie osobiście najbardziej smakują, gdy trochę ostygną, smak cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad

Słodko-Słony Świat Ilony
Curry z dynią i kurczakiem 224

Sezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brokuły z czosnkiem po chińsku 644

Hej! Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to

Kuchnia PROzdrowotna
Weekendowe śniadanie 220

Co dobrego jecie w weekend na śniadanie? W tygodniu nie ma wystarczająco dużo czasu, by móc nacieszyć się chwilą przy dobrej herbatce i ulubionym śniadaniowym smakołyku

Ratunku obiad
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 200

gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 279

gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut

Book of spells
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 181

Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się bardzo szybko, radzę sprawdzać – najlepsza jest ugotowana al dente). Ugotowaną odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka. Do miseczki dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek (nie przeciśnięty przez praskę), startą skórkę cytrynową, różową(...)podajemy. Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą jest wyśmienitym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem w duecie z jajkiem sadzonym. Do tego kubek chłodnej maślanki i błyskawicznie mamy obiad gotowy. Na letnie upały, na ciepło i na zimno – jako przekąska – gorąco polecam i życzę smacznego. Fasolkę szparagową z czosnkowo cytrynową nutą dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek - 23. czerwca

mojewypiekiinietylko
Ryżowa sałatka z oliwkami i kiełkami rzodkiewki 208

Uwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki . Specyficzny smak oliwek, lekka ostrość kiełków rzodkiewki nadały ryżowej sałatce niepowtarzalnego smaku. Spróbujcie i Wy Składniki: 1/2 woreczka ugotowanego ryżu parbolited z dzikim Risana * 2 jajka M 2 łyżki kiełków rzodkiewki + do posypania sałatki 6 zielonych oliwek(...)mnie z nadzieniem cytrynowym) 3 łyżki majonezu (można użyć mniejszej ilości) sól i świeżo mielony pieprz do smaku *resztę ryżu możecie śmiało podać w formie obiady z aromatycznym kurczakiem w carry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obrane jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone na 4 części oliwki

Słodkie okruszki
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 356

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur

Pociąg Do Kuchni
Buraczki marynowane w całości. Całe małe kuleczki. Domowe przetwory. 222

Buraczki sadzę co roku i kiedy zbliża się jesień i wiadomo, że już więcej nie urosną wyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam(...)szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku soli ). Przestudzone obieram ze skórki. Ja robię to rękami, na które zakładam silikonowe szorstkie rękawiczki dzięki temu skórka szybko schodzi a z buraczków robią się fajne kuleczki. Obrane buraczki przekładam ściśle do wyprażonych słoiczków. Wszystkie składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam buraczki, zakręcam szczelnie słoiczki zakrętkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Pizza serowa z kurkami 222

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez

Smakołyki Asi
Domowy gyros w tortilli 137

Domowy fast food w 15 minut, no może 30? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki, który można

Bernika - moj kulinarny pamietnik