cukru 2 jajka ½ łyżeczki nasion wanilii 70 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 banan 1 łyżka masła 1 łyżka golden syropu 50 g nutella Czekoladowy mus 180 g mlecznej czekolady 375 ml śmietanki kremówki, 36% 85 g nutella 2 listki żelatyny szczypta soli Czekoladowa polewa 6 listków żelatyny 200 g golden syropu 125 ml wody(...)minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Banany pokrój na plastry. Rozpuść masło z syropem i usmaż banany. Ułóż brownie na środku w silikonowej foremce o średnicy 20 cm. Posmaruj brownie nutellą i obłóż bananami. Przygotuj czekoladowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (30 min). Podgrzej 125 ml śmietanki i rozpuść w niej odciśniętą z wody żelatynę. Pokrój grubo czekoladę i wlej
codojedzeniablaszki rozeszło się stosunkowo szybko, bo w dzień po świętach zostało kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło(...)tortowej 3 łyżki kakao Szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 200g masła 82% 3 pełne łyżki nutelli Pianka śmietankowa: 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek
Kuchnia w czekoladzieŚwięta, święta i po świętach :) Tyle przygotowań, a tak szybko minęły. Czas wrócić do normalnego funkcjonowania :) Mam dla Was przepis na likier z nutellą. Zrobiłam na święta i bardzo mi smakował. Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych, ale wprowadziłam drobne zmiany. Jak dla mnie jest idealny. Jeśli lubicie takie delikatne alkohole to spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)śmietanki 30% 1 słoik nutelli ( 350 g.) 100 ml. spirytusu Wykonanie: Mleko, śmietankę i nutellę zagotować. Odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie dodać spirytus i wymieszać. Przelać do butelki i schłodzić w lodówce
Agusiowe smakołykinaprawdę Nutellę przestaliśmy kupować już jakiś czas temu - zawiera sporo oleju palmowego, więc jest nieetyczna. Niestety wspomniany olej jest niemal niemożliwy do uniknięcia, bo jest w składzie ogromnej ilości produktów domowych - od czekolady przez herbatniki, po ciasta i lody. Dlatego bardzo mnie cieszy, i mam nadzieję, że potrwa długo, ostatni supermarketowy trend z liniami oznaczanymi 'nie zawiera oleju palmowego'. Trzeba(...)też w sam raz dla dziecięcych łapek. Od czasu do czasu, jako przekaska po szkole sprawdza się znakomicie. Przepis z bloga Shockingly delicious . Składniki: (na 6 sztuk) 1/2 szklanki Nutelli 1 jajko 5 łyżek maki opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami. Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce
Lejdi of the houseczubate łyżka mąki pszennej • 3 żółtka • 2 łyżki spirytusu Dodatkowo do masy jasnej: • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia) Dodatkowo do masy ciemnej: • 3 łyżki nutelli • 100 g czekolady mlecznej • 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli • pełna garść orzechów nerkowca Polewa: • 100 ml śmietanki 30% • 5 łyżek nutelli • 3 łyżki masła Dodatkowo: • 2 opakowania herbatników(...)dodać spirytus i krótko miksować. 14. Masę podzielić na pół. 15. Do jednej części masy budyniowej dodać dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie. 16. Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, morele i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać. 17. W formie ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń. 18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. 19. Na masie ułożyć drugi blat
W mojej kuchnikremu, przełożonego warstwą ciasteczkową. Ja wykorzystałam krótkie rurki waflowe w gorzkiej polewie czekoladowej – pasowały idealnie:) 1 łyżka cappuccino rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody. 2 pełne łyżki nutelli 50 ml likieru kawowego (w wersji dla dzieci pomijamy) 250 g mascarpone 250 g twarogu 50 g cukru 1op. rurek waflowych w polewie Nutellę podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej. Twaróg(...)przestudzoną kawą cappuccino oraz likierem kawowym. Dodajemy również cukier i biały ser. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, najlepiej na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy serowej dodajemy nutellę, mieszamy niedbale łyżką, by w masie widoczne były kolorowe smugi. Przygotowany krem przekładamy do 3-4 pucharków naprzemiennie z połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Przed podaniem schładzamy
Smaki Na TalerzuSernik z nutellą to połączenie, które na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sernik z nutellą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbyć zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Może być nutella lub inny. Ciasto wyszło rewelacyjne, nawet nie spodziewałam się, że aż tak będzie smaczne. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)minut do lodówki, żeby nam się wszystko ładnie wystudziło, a masa jabłkowa troszkę stężała. Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy
kruche babeczkilodów. Przepis znalazłam na stronie wypieki Beaty ,dziękuję :) Składniki 300 g ciasteczek (u mnie markizy) około 100-150 g mascarpone około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella) około 250 g czekolady do polania (mogą być różne) różne posypki, siekane orzechy Przygotowanie; Ciasteczka zmiksuj. Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się(...)lepić, to dodaj więcej serka i nutelli. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże kulki. Kulki schłódź w zamrażarce przez około godzinę - nie więcej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - na każde 100 g czekolady dodaj po łyżeczce oleju (jeśli używasz różne czekolady, to każdą rozpuść oddzielnie). Końcówkę patyczka
Swojskie jedzonkoprzecież pełnoletni nie znaczy dorosły :) Wracając do tortu to zrobiłam go na próbę i muszę przyznać, że była to udana próba :) Torcik jest dość słodki, ale można zmniejszyć ilość nutelli i uregulować sobie słodkość samemu. Mojej rodzince smakował, dlatego polecam. Wypróbujcie :) Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na poncz: 1/2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 150 g. orzechów laskowych kilka pralinek Ferrero Rocher do dekoracji Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier
Agusiowe smakołykiszybkie w przygotowaniu z dodatkiem rodzynek, polewy czekoladowej i wiórek smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 kopiasta łyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu 2 pełne szklanki mąki tortowej 5 średnich gruszek 2 łyżki nutelli(...)wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę i jeszcze ciepłe smarujemy nutellą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do przestygnięcia. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibudyniu czekoladowego 125 dag masła Ponadto: 1 szkl mleka (do moczenia ciastek) 1 duże (podwójne) op. herbatników 1,5 op. krakersów solonych 1 puszka masy krówkowej 300 g nutelli 300 g masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów 330 ml śmietanki 30% 1 śmietan fix (można pominąć) 1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia. 2. Ugotować budyń(...)masło jest gęste i „suche” dodatkowo można wyłożyć 1-2 łyżki masy krówkowej, żeby kolejna warstwa ciastek lepiej się przykleiła. Na to ułożyć maczane w mleku krakersy. 5. Rozsmarować nutellę, przykryć herbatnikami. 6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao. Czyli w skrócie
Kto ugości moich gości?Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną i szybką jaglankę z nutellą i bakaliami Helio. Bakalie Helio polecają się do ciast, deserów i szybkich śniadań. Zapraszam :) Składniki : 100 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 1 kopiasta łyżka nutelli lub do smaku 1 łyżka mleczka kokosowego morele, rodzynki i sezam do posypania Helio http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio Wykonanie : Ugotowaną kasze(...)przekładamy do blendera, dodajemy nutellę i mleczko kokosowe, krótko miksujemy. Jaglankę przekładamy do miseczki i dekorujemy bakaliami. Taka jaglanka nadaje się na śniadanie i jako deser. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliŻeby nie być aż tak dziwną matką robię Miśce własną wersję kremu czekoladowego i jest zachwycona, zresztą prawdę powiedziawszy obie mamy bardzo zbliżone upodobania kulinarne, więc zjadamy tej „nutelli” po równo. Idealnie sprawdzi się na kanapkach, ciastkach, naleśnikach czy po prostu łychą prosto ze słoika Składniki: 250 g daktyli 100 g orzechów nerkowca 30 g kakao szczypta soli(...)dodaj kakao i sól. Blenduj wszystko razem z woda w której moczyły się daktyle i orzechy do uzyskania idealnie gładkiej masy. Smacznego ps. Przechowuj w lodówce. Artykuł Domowa nutella pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskosztowania wygląd. Na dodatek proste w wykonaniu i niewymagające pieczenia. Tym chętniej wróciłam do starego przepisu. Ciasto jest wspaniałe - aromatyczne wiśnie, delikatna śmietana i chrupiący, czekoladowy spód z nutelli i sucharków. Polecam :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 200 g kremu czekoladowego typu nutella 100 g sucharków, najlepiej bezcukrowych 300 ml śmietany kremówki 30% 3 pełne łyżki(...)cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 500 g wiśni 1 szklanka wody 1 galaretka wiśniowa wykonanie: Sucharki pokruszyłam w malakserze, wymieszałam z nutellą (musi być w temperaturze pokojowej). Masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 17 cm i wstawiłam do lodówki. Wiśnie umyłam, wydrylowałam, zalałam szklanką wody i gotowałam około 20 - 30 minut. Zestawiłam z ognia i, cały czas mieszając, wsypałam galaretkę wiśniową
babka w formie