guście. Krokiet smaczny, sos też ok. Problemem była jednak obsługa. Bardzo długo czekaliśmy na zebranie zamówień. Gdy wreszcie się to stało, kolejne 30 minut spędziliśmy na oczekiwaniu na same napoje. Okazało się, że kelnerka o nas zapomniała. Próbowała zebrać zamówienie po raz drugi, sądząc, że wcześniej był u nas ktoś inny. Potem przypomniała sobie, że faktycznie jednak już tu była
Życie zamknięte w smakukuchni w ogóle spędzam mniej czasu, bo moje małe mieszkanko w centrum miasta rozgrzewa w takie upały do trzydziestu-kilku stopni. Siedzę sobie blisko wentylatora i popijam mrożone napoje. SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 150 gram cukru - 100 gram masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki
Życie zamknięte w smakuGorąco czyni mnie mało twórczą. Odliczam sekundy do ochłodzenia i przytulam się do wiatraka. Prace nad drugim tomem "Przed Czasem" wleką się i przeciągają. Moje literackie
Życie zamknięte w smakuSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez
Smaki Ewykompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny
Smaki EwyNadciągają upały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej
Smaki Ewymłodsze dziecko wstało z południowej drzemki i domagało się picia - natychmiast, a starsze kończyło zapas wody mineralnej. Przygotowanie nie trwało dłużej niż 10 minut i po kolejnych 5 minutach napoju już nie było. kawałek arbuza blender sitko Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino - całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki - przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao
Smakołyki Berenikimietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzystać także do innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamro
dlaSmaQtrakcie upałów szukamy wszelkich sposobów na ochłodzenie organizmu. Wiadomo, że najlepiej wówczas pić ciepłe napoje ( lepiej nawadniają ). Jednak dziś przedstawiam mam moją wersję na zimną kawę latte. Na jedną szklankę potrzeba: 1 podwójne espresso ( lub kawa zrobiona w filiżance z np. 1-2 łyżeczek rozpuszczalnej czy parzonej , co kto lubi ) cukier jeśli słodzisz pół szklanki mleka 3/4 szklanki kostek lodu
Jemy PijemyJego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ
Z Kuchni Do Kuchnitermometrze w domu 30 stopni, więc trzeba dużo pić i chłodzić się :) Wieczorkiem chłodzimy się przy szklaneczce ziemnego piwka, ale w ciągu dnia to jemy lody lub pijemy zimne napoje (bezalkoholowe) :) Niektórzy w upał piją ciepłą herbatę, ale ja do tych osób nie należę... choć nie ukrywam, że kawę piję :) Polecam Wam do zrobienia szybki torcik lodowy i banalnie prosty
Aga w kuchnimogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Banan dobry na wrzody, na biegunkę, na wzmocnienie...banan dobry na dobranoc! Ale idealny jako zamiennik śniadania w tej oto postaci- gęstego koktajlu-napoju. Do picia codziennie, na dzień dobry! Składniki -4 banany -porządna wiązka natki pietruszki -łyżka miodu gryczanego -szklanka , co najmniej 250 ml zielonej herbaty lub wody -jabłka -maliny Do blendera włożyć
Z Kuchni Do KuchniLondyński sklep " Japan Centre " ( https://www.japancentre.com/en ) przysłał nam prezent w postaci japońskich przysmaków. W paczce znalazły się głównie słodycze, a także napoje i makarony. Postanowiłam spróbować japońskiego jedzenia wspólnie z moimi dwiema bratnimi duszyczkami, Bożenką i Gabrysią. Dodam, że Japan Centre może przesłać produkty do Polski. Może jedliście, któryś z poniższych produktów? Japonia to państwo usytuowane
Przepisy Aleksandry