kardamonu Przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Można też użyć już zmielonych. Wsypać do słoiczka, wymieszać. Stosować do kawy, kakao lub herbaty zalewając przyprawy gorącym napojem. Ja używam szczypty (na końcu noża) do filiżanki i 1/4 łyżeczki do kubka. Na razie mamy piękną, ciepłą pogodę, ale powietrze pachnie już jesienią. Pewnie te z Was, które wychodzą
Posadzone i zjedzonePogoda cudowna, humory dopisują, bo mamy weekend, wrześniowy, ale bardzo upalny. W poszukiwaniu orzeźwienia sięgamy po przeróżne chłodzące napoje. Moim numerem jeden w tym czasie jest koktajl z jeżyn, których zapach mam zawsze zamrożony. Dzisiaj przygotowałam taki z dodatkiem musli i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Koktajl jeżynowy z musli i chia Składniki: 1 l maślanki
Moja smaczna kuchniakokosowymi. Im więcej dodasz śliwek tym koktajl będzie gęstszy. Postaraj się kupić najlepszej jakości, słodkie i soczyste śliwki, a wtedy nie będzie trzeba dodawać dodatkowo cukru czy miodu do napoju
Moja smaczna kuchniapyszny i zdrowy koktajl ananasowy z natką pietruszki, taką aromatyczną, pachnąca słońcem, dopiero co zerwaną... Ważne jest aby owoce były bardzo dojrzałe, wtedy napoju nie trzeba już niczym dosładzać. A jeśli już zajdzie taka potrzeba, to najlepiej jest użyć miodu. Koktajl ananasowy z natką pietruszki Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitysię, jak to możliwe, że nie ma jeszcze na blogu mojej ulubionej lemoniady. Cytryny smażone w cukrze smakują genialnie w połączeniu ze świeżym posmakiem rozmarynu. Naprawdę, warto spróbować tego napoju, na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki
Wrzosowa PolanaCzas na pyszną lemoniadę, bo upały wróciły. I dzisiejszy dzień obfituje w spotkania rodzinne. To najlepszy czas na takie owocowe napoje. Szczególnie, że wiemy z czego zostały przygotowane. Polecam! Składniki : * pół szklanki cukru trzcinowego * 3 cytryny * szklanka soku ananasowego * 2 nektarynki * woda mineralna lekko gazowana * kostki lodu Przygotowanie : Cukier zagotować z szklanką wody i sokiem z cytryn. Syrop wystudzić, przelać
Magiczne Życie MartyNajlepszym koktajlem na świecie jest dla mnie koktajl z jeżyn. Pomimo, że do tej pory powstało na blogu ponad 50 przepisów na przeróżne napoje owocowe, ten jeżynowy jest moim numerem jeden. Najlepszy na maślance, lekko kwaskowaty, przepyszny! Nadmiar jeżyn zawsze zamrażam, a gdy tylko mam ochotę miksuję pyszny koktajl, niezależnie od pory roku lub robię pyszne sorbety jeżynowe i leśne
Moja smaczna kuchnialetnie orzeźwienie i na nawodnienie organizmu mieszanka truskawek i zielonej herbaty to idealna mieszanka. Lekko wytrawna i pachnąca truskawkami lemoniada jest znakomitym napojem na letnie dni, polecam. Lemoniada z truskawkami i zieloną herbatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzekładamy do blendera. Wlewamy kefir i dodajemy cukier (opcjonalnie, bo można go całkowicie pominąć, ja dałam ze względu na zakwaszenie słodkich owoców kefirem). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Podajemy z grubą słomką
Kolorowy Przepisownikskładniki: 2 świeże ogórki gruntowe ok. 50 g świeżych liści jarmużu sok z 1/2 cytryny 100 ml wody miód do smaku wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy, kroimy
Domowy Smak JedzeniaZałożę się, że spora część moich blogowych gości z przyjemnością zatopiłaby usta w tym napoju. Przy tak słonecznej pogodzie pić chce się ogromnie. Wiadomo- najlepiej wodę, ale jeśli tej nie lubimy w czystej postaci, to możemy ją lekko zmodyfikować i podać w towarzystwie mrożonej truskaweczki. Składniki: Do przygotowania ice tea potrzebujemy np. plastikowej foremki na lód 5 truskawek np. mrożonych
Kuchnia w czekoladzielodówce, za kilka godzin otrzymamy pyszną owsiankę, ostatnio zresztą znaną pod nazwą "nocnej owsianki". Kocham lato i kocham odkrywać nowe smaki, a mleko kokosowe to jeden z moich ulubionych napojów na gorące dni! Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym Składniki: 250 ml zimnego mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych 3 łyżki płatków owsianych 1 garść migdałów Przygotowanie
Moja smaczna kuchniapierwszy ogień poszedł kompocik, bo nie mogłam jeść surowych owoców. Już nie mogę się doczekać pełni sezonu czereśniowego! Smacznego! Dla kogo: dla czereśniomaniaków - takich jak ja :) dla lubiących owocowe napoje w wersji domowej dla chcących wrócić do wspomnień z dzieciństwa Składniki: 500g czereśni 900-1000ml wody 1-2 łyżki miodu (lub cukru) Wykonanie: Czereśnie umyć. Wodę zagotować, wrzucić czereśnie
Mania WypiekaniaZapowiada się kolejny słoneczny dzień. Ba! Upalny dzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego. Składniki: 1 litr gazowanej wody 30 dag truskawek 10 liści świeżej bazylii kostki lodu karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL Wykonanie: Do dzbanka
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię miętowy posmak zarówno napojach i deserach. Dlatego w tym roku postanowiłam sama przygotować taki syrop :) Na upały idealnie sprawdza się w chłodnej lemoniadzie ! W zimie natomiast jako słodzik do herbaty. Składniki: ½ kg cukru 2 szklanki wody 1 pęczek świeżej mięty (5 dag) Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem i do gęstego syropu dodać posiekaną miętę. Zagotować, przykryć, odstawić
Tradycyjna Kuchnia