nalewka - 4783 przepisów (strona:260/319)

Pierś drobiowa super ekspresowa 313

oleju z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć  na niej filety drobiowe.  Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć  z drugiej strony.    Dodać nalewkę wody sól do smaku i dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez okolo 5 minut. SMACZNEGO

zielonacukinka
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 218

idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.Marynata do mięsa:100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki owocowej:6 łyżek syropu z kwiatów

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 216

powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek).  Pikantna konfitura z antonówek

SzczyptaSmaQ
Anielski tort. 1687

wiśni. Niebiański wygląd ;) Składniki: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone 1000 ml śmietany kremówki Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki) 400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanej sok z cytryny do smaku 4 łyżki cukru łyżka spirytusu (można pominąć)  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając

Malinowe Pocałunki
NALEWKA JABŁKOWA 173

cukier się rozpuści.Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.Po tym czasie sok mieszamy ze spirytusem.(żeby miec ciemniejsza barwę:suszone jabłka słodzimy gotujemy w wodzie,sok dodajemy do nalewki-nie jest to jednak konieczne).Odstawiamy na 10 dni,po tym czasie  rozlewamy do butelek

Z Majeczką w kuchni
I dalej butelki na wino i nalewki 149

Moje propozycje na butelki na wino i nalewki, pomysł na prezenty lub umilenie kolacji

Pasje Jolki
Tort czekoladowo - malinowy 300

mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy    coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki)     kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 256

czekolady gorzkiej 200 g malin 200 g borówek 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy    coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)    kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała

Serce zamknięte w formie pyszności
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 185

Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka świąteczna 157

Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego  nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.   SKŁADNIKI  100 g. suszonej żurawiny

W kuchennym oknie Ewy
LIKIER A'LA MALIBU. 1590

licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje... Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi podczas wspólnych spotkań, nie tylko przy stole

W kuchni Karmel-itki
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 196

Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach.  Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci. Smażone na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3. A to co zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej.   Składniki: szklanka

Malinowe Pocałunki
Gruszki w syropie waniliowym 171

dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 223

ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy.  /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Wiśnie z kokosem 244

Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut.     wg. "Moje gotowanie-Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni