Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 225temat przepisów na nalewki bywa trudna, bo nigdy ich nie zapisuje ani tez nie powtarza. Ogólna sugestia co do wyboru mięty jest taka, żeby poprzestawać na mięcie pieprzowej, gdyż w tym przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :)Przepis z pamięci na słój dwulitrowy:Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :)3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra(...)cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu (może być
Delicious Titbits
Nalewka z aronii z wiśniową nutą 206Nalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny
Jadło i czytadło
Surówka z białej kapusty 233Czy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty. Składniki
Salonik smaków
Miodownik z kremem z kaszą manną 256dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Polewa Składniki polewy zagotować mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto. Artykuł Miodownik z kremem z kaszą manną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
czekoladowy torcik z malinami 276cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy
Domowy Smak Jedzenia
Syrop miętowy 302zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50
Kuchnia domowa Ani
Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem 293ścieramy na tarce. Jabłko obieramy i ścieramy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, cukier. Polewamy śmietaną i dodajemy chrzan. Mieszamy 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-bialej-rzodkwi-selera-jablka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Herbatka zimowa z chili i imbirem 219sposobów. Jedni lubią zwyczajnie i bardzo klasycznie, czyli herbata, miód i cytryna. Inni wolą coś bardziej extra, z dodatkiem pomarańczy czy konfitur, z pachnącym cynamonem, kardamonem lub goździkami, z nieco piekącym imbirem... A jeszcze innym służy herbatka z tak zwanym "prądem", czyli z dodatkiem rumu lub owocowych nalewek. Ile ludzi, tyle upodobań. Ja sama często kombinuję i szykuję coraz
kolorowotorcikowo
Nalewka cytrusowa ( na soku z pomarańczy i cytryn ). 211było białej błonki ) skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny, wrzuć do słoja. Wyciśnij sok z cytrusów, przecedź przez gęste sitko lub gazę , wlej do słoja ze skórką. Dodaj cukier, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień lub dwa. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze
Przepisy i porady kulinarne
Lemoniada rabarbarowa 265całość przez sito i przecieramy łyżką rabarbar. Dodajemy sok z cytryny. Próbujemy. Jeśli lemoniada jest zbyt kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 262talerza Resztę składników tniemy w plastry, awokado spryskujemy sokiem z cytryny i rozkładamy warstwami na sałacie. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i spryskujemy oliwą 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-mozzarella-pomidorami-kiwi-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Lemon Curd z nasionami chia 228kokosowe, cukier, przyprawy. Blendujemy. Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/ BosowKuchni Artykuł Lemon Curd z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Hyćka (czarny bez) z procentami 290staram się je różnorako wykorzystywać. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować nalewkę z kwiatów bzu lub po poznańsku hyćki. Ma piękny słoneczny kolor i jeszcze ciekawszy aromat. Zdecydowanie warto wypróbować;) Składniki: około 30-35 baldachów kwiatów czarnego bzu (wielkości dłoni) 1,1 kg cukru 85 dag wody 3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki 3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
Pyry na Gaz
Nalewka z suszonych owoców głogu ( dobra na serce, bezsenność i uspokojenie ). 237wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na kolejne 2 miesiące
Przepisy i porady kulinarne
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 243dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami i kremem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na formę o średnicy 24 cm Składniki: Ciasto: 225 mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% strata skórka z cytryny 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 250 ml mleka 1 żółtko
Kulinarne przygody Gatity
Racuszki szarlotkowe 206cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - olej rzepakowy Całe jajka, mleko
mojewypiekiinietylko
Nalewka "Truskawki w śmietanie" 325robić najbardziej: przerobić truskawki i śmietanę na pyszna nalewkę! To naprawdę dobry pomysł i dobra rzecz. Można popijać jesienią czy zimą na gorących imprezach. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. 1,5 kg truskawek 1 kg śmietany 18% sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny
Marder&Marder Manufacture
Bloody Mary 275Sposób wykonania: Do shakera wlej wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, Tabasco, sos Worcestershire, sól, pieprz oraz lód. Wszystko dobrze wymieszaj. Na końcu zawartość shakera przelej przez sitko do wysokiej szklanki. Dodaj łodygę selera naciowego do dekoracji. Artykuł Bloody Mary pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologia
Tort czekoladowo budyniowy 211całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami
Słodkie Przyjemności