nalewka z cytryn - 566 przepisów (strona:16/38)

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy 114

też może się trochę różnić (no i każdy z nas ma inne smaki) lub jak nalewka wyjdzie za mocna, można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytrusów.  Składniki: 1,8 l spirytusu 1,1 l wody źródlanej 4 czerwone grejpfruty 4 pomarańcze 8 cytryn 5 goździków miód/cukier (wg uznania) Wszystkie owoce sparzamy i dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką). Pomarańcze(...)cytryny bardzo cienko obieramy (tak, żeby na skórce nie było białej części owoców), polecam użyć do tego obieraczki do warzyw. Następnie wszystkie owoce bardzo dokładnie obieramy z białych części i kroimy na grubsze plasterki. Do słoja wrzucamy na przemian różne owoce (bez pestek) i skórki, dodajemy goździki, zalewamy wodą ze spirytusem, mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce

Kardamonovy
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga) 194

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 litr wódki 40% 0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk) gwiazdka anyżu laska cynamonu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści!) 0,5 kg miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki(...)jeszcze na 1 miesiąc. Następnie filtrujemy dokładnie, butelkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy. Po tym czasie nocino zyska głębie smaku i niesamowity bukiet, warto poczekać tyle czasu. Do tej nalewki używamy orzechów zebranych na początku lipca. I powiemy Wam jedną rzecz: spróbowaliśmy tej nalewki zaraz po przefiltrowaniu, po przelaniu do butelek do dojrzewania. Już wtedy była rewelacyjna! Bez problemu już

Marder&Marder Manufacture
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii 157

Teraz mamy okres tanich pomarańczy, aż szkoda tego nie wykorzystać. Kupiliśmy ich sporo, z części zrobiłam nalewkę pomarańczowo-kawową, a z pozostałych postanowiłam przygotować również coś dobrego: puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii. Użyłam całej laski wanilii. Nie zamierzałam jednak stać przy garnku i mieszać, oraz pilnować, czy coś się przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj. Puree(...)naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek i błon) i pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa masa makowa 173

kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru ok 8-10 łyżek miodu Rodzynki zalać wcześniej alkoholem aby napęczniały, najlepiej rumem ale ja akurat nie miałam więc dałam nalewkę wiśniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i masło

Monia miesza i gotuje
nalewka z cytrynowych skórek 159

Zima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Nalewka ze skórek cytrynowych 268

Zima to dobry czas na rozgrzewające napoje z owoców cytrusowych.Składniki: 5 sporych cytryn 10 łyżek cukru litr wódki 40-50% Wyszorowane dokładnie cytryny

prawdziwe jedzenie
Syrop cukrowy – jak zrobić? 167

Syrop cukrowy – jak go zrobić? Poznaj nasz bardzo prosty przepis na simple syrup! Często zadajecie pytanie, jak go zrobić, zwłaszcza przy przepisach z drinkami, do

Kulinarne Przeboje
Nalewka melonowa. 172

wrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw na 24 godziny. Następnie zlej sok z melona, wymieszaj z alkoholami. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka powinna leżakować kilka dni. Po pewnym czasie na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem należy

Przepisy i porady kulinarne
Sok z pigwy wg Aleex 168

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej

W mojej kuchni
Kremowy likier cytrynowy 235

Kremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml

Gospodyni Miejska
Nalewka dereniówka z miodem - dobra podczas przeziębień. 163

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z owoców derenia z dodatkiem miodu naturalnego. Jest ona doskonała podczas przeziębień, ponieważ owoce derenia zawierają dużo witaminy C , więcej niż cytryna ! Ja będę w tym roku robił ją z owoców z własnego drzewka. :-)  Zapraszam na film.                        Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Figowa wytrawna nalewka z wódką 126

bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić tak na 2 miesiące. Odcedzić na dużym durszlaku wyłożonym gazą. Wydusić owoce, żeby wydobyć jak najwięcej płynu i aromatu. Wlać sok z cytryn do wódki i wymieszać. Wlać znowu do dużego słoika i zostawić(...)delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać do butelek. Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia. Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek

Kuchnia Pokoleń
Dżemik z pigwy 165

Jeśli już mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę.Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie

Maminek kulinarny
Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 127

jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek 100 g • laska kory cynamonu • kilka goździków • 1 litr wódki • 1 litr spirytusu • 1 kg cukru Wykonanie: • W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce(...)alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone w plastry

To co kocham
Nalewka orzechowa - korzenna 210

25-30 szt zielonych orzechów 1 l spirytusu 1 l przegotowanej wody 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kg cukru 1 laskę wanilii lub cynamonu kilka goździków

Gotowanie jest łatwe