sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka), Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka). O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań
królestwo garówząbek czosnku, 2 łyżki nalewki sosnowej, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka soli, 4 przepiórki, tłuszcz do głębokiego smażenia, Ząbek czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z nalewką. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz
królestwo garówMimo, że nalewki są bardzo popularne w Polsce ta konkretnie jest dość rzadko spotykana. Szkoda - jest łatwa do zrobienia i smakuje niezwykle. Owoce chleba świętojańskiego choć ich smak jest bardzo charakterystyczny przypominają nieco kakao. Chleb świętojański (szrańczyn strąkowy) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Teraz występuje w zasadzie w każdym kraju basenu Morza Śródziemnego. Poza smakiem może zaoferować(...)wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor nie posiadając za to żadnych elementów które mogą powodować alergię. Od dawna uważa się, że ta nalewka ma wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na trawienie, obniża cholesterol, działa jako antyutleniacz, a nawet działa przeciwbólowo i antybakteryjnie
Milion SmakówDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na
Salonik smakówZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków
Salonik smakówNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury
Salonik smakówMasz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki" . Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 margaryna 1
Salonik smakówCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim. Żołądek pokroić w słupki
królestwo garówbrzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów
królestwo garówinnymi: Pijana Koza to ser kwasowo - podpuszczkowy ( krótko dojrzewający) absolutnie unikatowy w skali światowej. Jest to ser młody, delikatny, bardzo aromatyczny. Od strony skórki jest obłożony wytłoczynami po najlepszych nalewkach ( smorodiny, czerwonej porzeczki ) Dojrzewa- maceruje się w oparach nalewki w szczelnie zamkniętych pojemnikach zrobionych ze szlachetnego drewna. Pachnie genialnie, smakuje obłędnie. Kozidymek to ser wędzony podpuszczkowy. Leżakuje kilka
królestwo garówkaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce(...)dusić, po przykryciem, do miękkości. Około 1.5 godziny. Miękką kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam
Salonik smakówsię sporym zainteresowaniem. Spróbowaliśmy twarogu , kupiliśmy porcję parowanek z sosem koperkowym - przeraziło mnie odgrzewanie w mikrofalówce i zimny sos. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nie przetestowała kilku nalewek o wdzięcznie brzmiących nazwach: Aksamitny pocałunek i Strzał amora , a na "zagrychę" chleb ze smalcem i ogórkiem. Tanio nie było - za kieliszek liczyli sobie 4 zł, ale w końcu chodzi(...)m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie, a Was zostawiam z fotogalerią! najsmaczniejsze stoisko parowanki z sosem
Pasja SmakuUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny
Salonik smaków