Naleśniki z pieczarkami 261Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki
Salonik smaków
Nalewka ze śliwek węgierek. 171filmie poniżej znajdziesz przepis na dobrą nalewkę ze śliwek węgierek. Pamiętaj o tym, aby śliwki były dojrzałe i nie były chore, a wtedy Twoja nalewka będzie wspaniała ! Zapraszam na film. Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarne
Nalewka malinowa 211Sezon na nalewki u mnie trwa w pełni, wszystkie największe słoiki jakie mam w domu są zapełnione przeróżnymi miksturami, mieszankami i czekają na swoją kolej by je przefiltrować i przelać do pięknych buteleczek. Składniki: 500 gram malin 200 ml spirytusu 250 ml wódki 200 gram cukru Maliny zalej alkoholem na 5-6 dni. Zlej wywar. Zasyp maliny cukrem, odstaw(...)jakiś czas potrząsając słojem. Zlej syrop i wymieszaj z poprzednim wywarem. Rozlej do butelek i odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do spożycia. Na zdrowie, Klaudia
Mango Papaja
Mini ciasteczka z ciasta francuskiego 191W mojej lodówce zawsze mam ciasto francuskie. To właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto
Salonik smaków
Lasagne z cukinią 259Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smaków
Bakaliowe trufelki 214Nie Rafaello, nie Ferrro Rocher, ale pyszne bakaliowe trufelki . Niewielkie kulki z mnóstwem bakalii to szybki i smaczny deser na podwieczorek. Są świetne, polecam. Składniki
Salonik smaków
Kruche ciasteczka z wzorkiem 213Czy mogą zaskoczyć nas wałki do ciasta, ciasteczek? Oczywiście! Są piękne, drewniane, grawerowane wałki do ciastek. Są na nich niepowtarzalne wzory. Ja na razie zadowoliłam się
Salonik smaków
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 230Bardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków
Salonik smaków
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 231W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego
Salonik smaków
Skrzydełka w sosie sojowym 219Soczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15
Salonik smaków
Ptasie mleczko 217Takie proste ptasie mleczko , idealne na upały. Jest delikatne, wręcz rozpuszcza się w ustach. Polecam. Składniki: 5 galaretek w różnych smakach 4 serki homogenizowane (każdy po
Salonik smaków
Mini torciki 264Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki
Salonik smaków
Mufinkowy bukiet różany - muffinki różane 222ilości składników wychodzi mi 8 muffinek. Składniki : 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 115 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka nalewki różanej (mama też używa swojej przepis pojawi się wkrótce na blogu) 2 łyżki mleka Krem: 175 g masła 1 łyżka wody różanej ( przepis na wodę różaną ) 350 g cukru pudru kolorowe(...)kolorowych motyli Opcjonalnie: kawałek gąbki florystycznej ładna doniczka zielona organza wykałaczki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym
Lili w kuchni
Tort truskawkowo - czekoladowy 225białe czekolady 1 l śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji. Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki
Lili w kuchni