przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (ciągle mieszając) dodawać stopniowo: przecier(...)bananów, rozpuszczoną czekoladę i nalewkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika próżniowego i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Na 15 min. przed podaniem przełożyć lody z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękły
Domowa Cookierenka AgiNa dzisiejszy obiad proponuję kurczaka na ryżu . Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule
Salonik smakówKiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45
Salonik smakówSmaczna i kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem brzoskwiń i rodzynek . Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń ok. 5 dag rodzynek sól cukier majonez
Salonik smakówgram mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki malin 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (jeśli ktoś woli może też być gorzka) 6 łyżek nalewki malinowej cukier puder do posypania Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakao. Dodajemy nalewkę oraz ubite białka, a na koniec pokruszoną drobno czekoladę. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy u mnie 26 cm, wykładamy połowę malin i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok 60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, można też udekorować malinami
Słodka Kraina WypiekówW kuchni nie może pachnieć nudą, dlatego dzisiejsza zupa pomidorowa jest z dodatkiem kulek mięsno-ryżowych. Przepis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny i na
Salonik smakówCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki
Salonik smakówfilmie poniżej znajdziesz przepis na dobrą nalewkę ze śliwek węgierek. Pamiętaj o tym, aby śliwki były dojrzałe i nie były chore, a wtedy Twoja nalewka będzie wspaniała ! Zapraszam na film. Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarneSezon na nalewki u mnie trwa w pełni, wszystkie największe słoiki jakie mam w domu są zapełnione przeróżnymi miksturami, mieszankami i czekają na swoją kolej by je przefiltrować i przelać do pięknych buteleczek. Składniki: 500 gram malin 200 ml spirytusu 250 ml wódki 200 gram cukru Maliny zalej alkoholem na 5-6 dni. Zlej wywar. Zasyp maliny cukrem, odstaw(...)jakiś czas potrząsając słojem. Zlej syrop i wymieszaj z poprzednim wywarem. Rozlej do butelek i odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do spożycia. Na zdrowie, Klaudia
Mango PapajaW mojej lodówce zawsze mam ciasto francuskie. To właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto
Salonik smakówLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówNie Rafaello, nie Ferrro Rocher, ale pyszne bakaliowe trufelki . Niewielkie kulki z mnóstwem bakalii to szybki i smaczny deser na podwieczorek. Są świetne, polecam. Składniki
Salonik smakówCzy mogą zaskoczyć nas wałki do ciasta, ciasteczek? Oczywiście! Są piękne, drewniane, grawerowane wałki do ciastek. Są na nich niepowtarzalne wzory. Ja na razie zadowoliłam się
Salonik smakówBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków
Salonik smaków