yjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody(...)szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem. Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu. Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;) Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQBlueberry Corner by "jagodzianka" Pierwszy raz robiłam nalewkę z jeżyn. Przepis jest prosty, jednak przygotowywanie nalewki wymaga dość dużo cierpliwości oraz czasu. Mimo to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka jeżynowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku robię nalewkę za nalewką. Zrobiłam ich już tak dużo, że chyba zrobię z nich prezenty świąteczne. Gdy … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z kukułek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku zaszalałam z robieniem nalewek. Mam już nalewkę kawową, śliwkową, malinową, 2 jeżynowe, z kukułek i róży. W … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka żurawinowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po:-nalewkę-miód-czosnek-cytrynęTorebka herbaty chyba też się znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu(...)mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu.Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy ranow znakomitej formie.Życzymy dużo
Maminek kulinarnyjakiś czas. W czasie wolnych wieczorów szukałam sobie zajęcia. Część wolnego czasu poświęcałam na czytanie, ale znalazłam także czas na nowe przepisy. Poniżej prezentuję Wam recepturę na nalewkę z jeżyn, Naprawdę warto ją przygotować, ma znakomite właściwości lecznicze. Szczególnie powinny ją pić osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka(...)jeżynami. 3. Tak przygotowane jeżyny oraz wanilię zalać wódką i spirytusem. Delikatnie przemieszać, aby alkohol dotarł do samego dna. 4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Moja nalewka jest obecnie na tym etapie. 5. Po tym czasie cały płyn przefiltrować. 6. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. 7. Zimny syrop połączyć z alkoholem. Wymieszać. 8. Przefiltrowany płyn z alkoholem
W mojej kuchnibędzie z całą pewnością częstym gościem. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego
Marder&Marder Manufacturekrówki i męczyła. A ze mną jest tak, że jak mówię, że coś zrobię to zrobię. I nie trzeba mi co pół roku przypominać :) Zresztą wiecie jak to jest: nalewki długo dojrzewają i pomysły na nie też muszą długo dojrzewać. Chociaż akurat ta krówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia. Zabrałem się więc
Marder&Marder Manufacturepiekarniku około 20-25 minut do suchego patyczka. Z biszkoptu otrzymacie państwo dwa blaty o wymiarach 24 cm. Krem: słoiczek wiśni (u mnie wydrylowane wiśnie z nalewki) 2 małe kieliszki nalewki wiśniowej (do nasączenia) 3 puszki mleka kokosowego 6 łyżeczek kakao Puszki z mleczkiem kokosowym dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzone ubijać jak śmietanę z dodatkiem kakao. Ja nie dodaję(...)kremu cukru, ale oczywiście, jeżeli dla kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin
Humanistka w kuchnispecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa zbieleje, a cukier się rozpuści. Masło powinno być w temperaturze pokojowej aby dało się
Apetyczna babeczkaświąt to czas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi(...)skórek cytrynowych i dodajemy do niego wyciśnięty sok. Następnie dolewamy go do wody z cukrem i miodem. Wszystko porządnie mieszamy do całkowitego połączenia składników i przelewamy do buteleczek. Nalewka jest gotowa do spożycia po kolejnych 24 godzinach Na zdrowie! P. S. Na powierzchni nalewki może pojawić się biała pianka, którą przed spożyciem trzeba rozmieszać w butelce
Kuchnia w bieguGłogówka. Ostatnia z trzech nalewek nastawionych pod koniec września na zebranych, na Podlasiu , owocach. Trzecia i ostatnia co w cale nie znaczy, że najgorsza. Wyszła przynajmniej tak samo dobra jak pozostałe. Nalewka z róży jest może nieco bardziej pachnąca chociaż też z owoców a nie z kwiatów. Będę musiała latem poszukać kwitnącej róży bo mam pomysł na zrobienie nalewki łączonej
Smaczna PyzaNalewka z owoców dzikiej róży - złota i pięknie pachnąca. Zrobiłam ją trochę na opak bo większość nalewkowiczów mówi, że owoce powinno się najpierw zmrozić a ja z rozpędu tego nie zrobiłam. Poza tym najczęściej zalewa się je alkoholem a dopiero potem dodaje cukier. Ja, nowicjusz w temacie, wszystko pokręciłam, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło(...)nalewka wyszła świetna! Przy przemrożeniu owoców być może kolor byłby jeszcze bardziej pomarańczowy bo miąższ stałby się mięciutki i bardziej podatny na macerację. I być może w przyszłym roku, jeśli tylko będę miała różę, tak właśnie zrobię, choćby dla porównania. Tymczasem ta jest jaka jest i słowo daję, że jest świetna więc wcale nie żałuję eksperymentu. Tym razem nie dodawałam
Smaczna PyzaPyszna, słodka nalewka z czereśni. Przypomnienie początku lata w samym środku jesieni, chociaż w powietrzu już czuć zimę. Jedna z ostatnich w tym roku, której przepis publikuję, chociaż mam nadzieję, że jeszcze przed świętami pokażę Wam przepis na pigwówkę i żurawinówkę. Składniki (na około 600 ml nalewki po przefiltrowaniu): 2 kg czereśni 250 ml wódki 250 ml spirytusu(...)czasie zlewam powstały syrop do słoja, dodaję połowę owoców i zalewam alkoholem. Odstawiam słój w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę (np. przez gazę lub filtr do kawy) i przelewam do butelek. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Na zdrowie, Klaudia
Mango Papajakawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki, które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając. Na koniec
W kuchennym oknie Ewy