Babka dla której pracuje dała mi do posmakowania tą nalewkę. Bardzo mi zasmakowała i co ważne bardzo szybko jest gotowa do picia. Jak ją zrobicie ją teraz to na święta będzie gotowa. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, wysuszyć. Za pomocą obieraczki obrać skórkę z pomarańczy. Zrobić to tak, żeby nie było białej gorzkiej białej warstwy. Skórki pomarańczowe wrzucić do dużego słoika(...)następny tydzień. Po dwóch tygodniach przelać wódkę przez sito i czystą wódkę rozlać do butelek. I zaraz wódeczka jest gotowa do picia. Jestem pewna, że na święta będzie rewelacyjna nalewka do poczęstowania naszych gości
Kuchnia Pokoleńbiałej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu)) 1400 lub 1500 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy 500 gr serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 26-28 cm: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki(...)Krem: 600 gr białej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną
moj przepis naNadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie(...)nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach, a cytryn u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni skorzystamy z jej dobrodziejstwa. SKŁADNIKI: 10 dag korzenia świeżego imbiru 5 łyżek płynnego miodu
W kuchennym oknie EwyNaszych alkoholowych przygód ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem nalewkę na cukierkach Ice. Kolor ma iście imprezowy więc i imprezową nazwę jej nadałem: Ice Ice Baby! Ma przyjemny orzeźwiający smak. Taki sam zresztą jak cukierki. Tylko z alkoholową nutą. Tę nalewkę przygotowałem specjalnie na prośbę Madzi. Ona lubi raczej słabsze napitki więc i ta nalewka do mocnych nie należy(...)prostu żeby sobie powoli sączyć na imprezie bez zbytniego zmęczenia się. Przyszło mi też do głowy, że zarówno ze względu na kolor, jak i na słodko-orzeźwiający smak ta nalewka mogłaby być fajną bazą do drinków. Tylko jeszcze nie wiem jakich. Ale jak macie jakiś pomysł to śmiało piszcie w komentarzach. 250 g cukierków ICE 200 ml spirytusu
Marder&Marder Manufacturewdrażam w życie kolejne produkty spod szyldu Marder&Marder Distillery. Dzisiaj pora na krupnik. Dojrzał, odstał swoje i gotowe. Chociaż dużo tego odstania to nie miał, to akurat nalewka, która szybko dojrzewa. A w smaku jest zadziwiająco dobra. Wyraźnie czuć miód, ale jest on przełamany również dość wyraźnym smakiem przypraw korzennych. Nie każdy pewnie takie smaki korzenne lubi(...)jestem pewien, że ta nalewka znajdzie spore grono odbiorców. Jest dość mocna, chociaż te wyraźne smaki nieco maskują jej moc. Według moich zgrubnych obliczeń ma powyżej 50%. Czuć, że jest mocna, ale nie aż tak, spokojnie nadaje się do picia bez popitki :) Jest smaczna. Myślę, że z czasem smaki jeszcze bardziej się przegryzą, a moc stanie się mniej wyczuwalna
Marder&Marder ManufactureDzisiaj nie będzie żadnego przepisu. Raczej pozwolę sobie na takie luźne kulinarne przemyślenia. Odkąd zacząłem robić nalewki (czyli będzie już z pół roku pewnie) nauczyłem się wykorzystywać wszelakie możliwe "odpady" owocowe. Staram się żeby nic się nie marnowało. Właśnie na przykładzie tytułowych mandarynek i pomarańczy to pokażę. Do tej pory jak zjadłem jakiegoś cytrusa to skórkę po prostu wyrzucałem(...)chyba zresztą każdy zdrowy na umyśle człowiek. Ale przy nalewkach odkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem jest mozolne zdjęcie tej białej warstwy spod spodu (tzw. albedo) i wysuszenie skórek. To albedo jest bardzo gorzkie, nie nadaje się do niczego
Marder&Marder Manufactureprzemeblowanie (ona wymyśliła, ja musiałem przemeblowywać, wiecie jak to jest), potem zmywanie tony naczyń, bo zmywarka padła (majster miał być dzisiaj, ale przełożył na jutro), a zaraz lecę jeszcze nalewki robić. Bo ostatnio taką zajawkę mam i chcę na naszego bloga wprowadzić nalewki. To moje pierwsze próby więc nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie. Zobaczymy... Główną wadą nalewek jest(...)muszą wiele miesięcy dochodzić. Czasem pół roku, czasem 9 miesięcy. Różnie... I jak na przykład za pół roku się dowiem, że dzisiaj coś zawaliłem i nalewka wyszła paskudna to przecież krew mnie zaleje. Ale kto nie próbuje ten nic nie ma. Albo jak to się mówi w gimbazie: "kto nie ryzykuje ten nie pije szampana". Akurat szampana niespecjalnie lubię
Marder&Marder Manufacturenalewce wiśniowej mogliście poczytać TUTAJ dziś przedstawiam Wam przepis na wykorzystanie wiśni- jak to by powiedział mój Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami(...)nalewki Składniki 2 jaja 1,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju wiśnie z nalewki 1 galaretka wiśniowa 3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę Sposób Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe
Kuchenne aromatypaznokci lub męczą Cię dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, masz miażdżycę,cukrzycę i chcesz oczyścić swój organizm- oto przepis, który znalazłam na internecie, a który warto przygotować- Nalewka z aloesu Wykazuje głównie działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. Dodatkowo polecana jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i cukrzycy. Jeśli męczą Cię zaparcia, wrzody żołądka lub Twój układ odpornościowy słabnie, przygotuj(...)nalewkę z aloesu i ciesz się zdrowiem. Nalewka z aloesu ze spirytusem - składniki: - 1/2 l soku aloesowego - 1/2 l miodu pszczelego - 1/2 l spirytusu - 1/2 l soku z cytryn Potrzebujemy soku z aloesu OLEOFARM Następnie do soku dodajemy płynny miód pszczeli , spirytus i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy. Gotową nalewką przelewamy do ciemnych butelek, odstawiamy
Z Kuchni Do KuchniNALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA Składniki: - 1kg jabłek - 0,5kg cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 goździki - 0,7l wódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz(...)przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste
Mentor Smakumojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W tamtym roku dostaliśmy paręnaście kilogramów tej wspaniałej rośliny, w tym roku, póki co tylko dwa, ale myślę, że to nie koniec naszych alkoholowych wyrobów. Nalewkę robimy na świetnej jakości bimbrze, z zaufanego źródła(...)najlepiej z otworem wielkości małej piąstki, żeby później wyjąć pigwę). Po tym czasie, zalać alkoholem, ostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na miesiąc (nie musi być słoneczne). Po tym czasie, nalewkę przecedzić przelać do szczelnej butelki, najlepiej smakuje po dwóch miesiącach lub dłużej. Smacznego! pigwowka pigwowka
moj przepis nagorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień(...)spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić do temp. pokojowej, dodać
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry(...)ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu'; document.write
moj przepis nanalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję, w trunku(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania
Miód i pieprzNalewka pigwowa z tego przepisu jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Robiąc ją po raz pierwszy użyłam mniej pigwy jednak w tym roku postanowiłam dodać jej o wiele więcej aby aromat owoców był bardziej wyczuwalny. Polecam póki owoce są dostępne i dobrze dojrzałe. Więcej na temat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga(...)Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym okresie zlewamy tzw nastaw czyli alkohol a owoce zalewamy miodem
sierotka maRysia w kuchni