naleśniki - 13886 przepisów (strona:56/926)

Naleśniki pod pierzynką 162

Uwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami. A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką. Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników. Przepis na zrobienie w taki sposób naleśników, wzięłam z sieci(...)Naleśniki pod pierzynką Składniki : Ciasto: mąka - 560 g jajka - 2 szt sól szczypta mleko - 375 ml woda - 375 ml tłuszcz do smażenia Masa serowa: ser tłusty - 620 g cukier - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak rodzynki sułtanki - 1 garść śmietana kwaśna - 1 łyżka Zalewa : jajka - 3 szt cukier - 4 łyżki kwaśna śmietana - 4 łyżki Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę

Kuchnia Danusi
Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami 211

jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków migdałów, 200 g gęstej śmietany 18%, 1 łyżka cukru, szklanka pokrojonych truskawek, miód lub syrop klonowy. Naleśniki uwielbiam praktycznie pod każdą możliwą postacią. Najbardziej jednak w ich słodkim wydaniu. Dosyć często robiłam również naleśniki z serem... ale do tej pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku(...)Przygotować nadzienie. Ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Nadzienie rozłożyć równomiernie na każdego naleśnika (po 2 - 3 łyżki). Przed złożeniem, miejscami łyżeczką wyłożyć dżem. Złożyć w trójkąty. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub obłożyć wiórkami masła, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na 15 minut

Świat Domowej Kuchni
Wielkanocne naleśniki 130

wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań zawierających tradycyjne wielkanocne składniki. Dzisiejsza propozycja to naleśniki wielkanocne, przepis jest prosty w wykonaniu a samo danie bardzo smaczne. Ciasto na naleśniki 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 4 jajka 200 g sera żółtego 4 plasterki szynki   wielkanocne nalesniki Przygotowanie Składniki(...)ciasto naleśnikowe łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Na podsmażone naleśniki układamy szynkę, posypujemy tartym serem, dodajemy jajko ugotowane na twardo i zawijamy w rulonik, podsmażamy przez chwilę tak aby ser się roztopił. Podajemy na gorąco. Łączny czas Czas pieczenia Czas

Naleśniki
Zapiekane naleśniki na ostro! 205

Przepis na te wspaniałe naleśniki dostałam od mojej siostry ... Monia, dziękuję Ci ;) Jeżeli nie macie ochoty na słodką wersję przedstawiam naleśniki na ostro! Składniki oraz przyprawy dobrze dobrane tworzą piekielną ucztę dla podniebienia. Ten przepis to super propozycja na imprezę, ponieważ wszystko możesz przygotować wcześniej. Składniki na ciasto (6 naleśników): 1 jajko(...)pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania, u mnie 1/3 pęczka) Ciasto na naleśniki robimy standardowo z powyższych składników dodając przyprawy wg uznania. Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy

Alutka-Gotuje
Walentynkowe naleśniki 192

prostą, kulinarną propozycją. Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połówce, lecz nie macie czasu/pieniędzy/talentu/pomysłu* (*niepotrzebne skreślić), przygotujcie walentynkowe naleśniki! Wystarczy odrobina miłości, aby ze zwykłych naleśników zrobić coś, co fajnie wygląda i świetnie smakuje. Hej Chłopaku, Ty też dasz sobie radę! Wyobraź sobie zdziwienie Twojej dziewczyny, kiedy zaserwujesz jej różowe naleśniki :) Czego potrzebujemy(...)szklanki mąki ( u nas pełnoziarnista ) - 1,5 szklanki mleka, - 2 jajka, - łyżka oleju, - 1 burak, - sól. Do środka można dodać nutellę, dżem, słodki twarożek lub przyrządzić naleśniki na słono np. ze szpinakiem i serem feta. Na zdjęciu naleśniki z twarożkiem kokosowym. Twarożek kokosowy (wszystkie składniki blendujemy razem): - 1 kostka twarogu chudego, - łyżka jogurtu greckiego, - 2 łyżki wiórków kokosowych

two broke sisters
Naleśniki z mąki razowej 226

były zbyt udane. Ciasto się rozwalało i przywierało do patelni. Moim błędem było to, że nie dałam mu odpocząć. Takie ciasto musi odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy smażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki z mąki razowej Składniki: szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia Naleśniki z mąki razowej Wykonanie: Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Następnie ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Dopiero po tym czasie nadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody. Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje

Pyza i Surówka
Naleśniki zapiekane z serem 408

dobrych naleśników dawno nie jadłam. Kiedyś ten dzień musiał nastąpić :) Zrobiłam bardzo smaczne naleśniki z serem, zapiekane ze śmietaną , a dodatkowo jeszcze jeden magiczny składnik, który sprawił, że  stały się jeszcze lepsze. Hmm ... Dobrze zdradzę Wam go.  To syrop klonowy, którym polałam gotowe naleśniki i posypałam borówkami amerykańskimi. Spróbujcie , bo to bardzo dobre. Ciasto(...)smaku) 2 łyżki śmietany Dodatkowo  250 ml śmietany słodkiej borówki amerykańskie syrop klonowy 50 g masła Twarożek ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.  Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z Serem na Musie Truskawkowym 158

Kolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie(...)lekko zgęstniał, na koniec wlałam syrop i wymieszałam. Rondelek odstawiłam. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam cieniutkie łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam wszystkie naleśniki każdy posmarowałam serem, poskładałam jak krokiety, przecięłam po skosie, ustawiłam na talerzu, którego dno zalałam musem truskawkowym. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni migdałami. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Naleśniki tradycyjne - przepis 358

Naleśniki   Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.  Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre(...)cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne! Naleśniki tradycyjne - przepis: Składniki na ok. 10 naleśników: Szklanka mleka (250 ml) Szklanka wody (250 ml) 2 jajka 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju olej do smażenia Przygotowanie:  W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę

Kuchnia Łukasza
najprostsze, 3 składnikowe (!!!) naleśniki. przepis podstawowy. 1818

przepis jest na blogu. Ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że go tu nie ma! Miałam przynajmniej motywację, żeby usmażyć naleśniki, zrobić im zdjęcia i dodać przepis :) Jakie naleśniki lubicie najbardziej? Cienkie, czy grube? Ja preferuję cienkie naleśniki, w których kryje się duuużo pysznego nadzienia, najlepiej słodkiego :) Wolicie naleśniki na słodko, czy słono? Ten przepis nada się(...)praktycznie do obu wersji - nie ma nim ani cukru ani soli. A te trzy składniki na pewno macie w domu, więc...do dzieła! Patelnie w dłoń i smażymy! :) NALEŚNIKI PRZEPIS PODSTAWOWY przepis autorski // 6 naleśników o średnicy 21 cm ~100g mąki pszennej ~300ml mleka (lub 1:2 mleko i woda, mi jednak bardziej smakują na samym mleku

chili & sugar
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 181

skutkuje kolejną zmianą diety, do której powoli się przymierzam. W skrócie chodzi o to, by moje pożywienie miało niższe IG. Ale jak to? A naleśniki?! Przecież ja kocham naleśniki! No i są:) - naleśniki o niskim IG, bazujące na mące białkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam  na potrzeby(...)sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie wielgachne i kanciaste, ale za to jak smakują:) Jeszcze jedna uwaga co do smażenia naleśników - nie mogą być zbyt cienkie... Ja lubię cieniutkie naleśniki, ale tym razem z niektórymi przesadziłam - były za cienkie do krokietów i nie wytrzymały obciążenia kapusty

pyszne zdrowości
Naleśniki ze szpiankiem! 176

Naleśniki ze szpinakiem! Moje ulubione! ;-) Te naleśniki są jednymi z tych ulubionych, tych do których wracam najczęściej. Ciasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO(...)NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka W/w składniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników.  Nadzienie: -  3 posiekanych garści świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożony) - 2 ząbki czosnku

SMYKWKUCHNI
Naleśniki faszerowane kurczakiem i szpinakiem 219

pęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy, że ostatecznie po smażeniu(...)pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku pół pęczku natki pietruszki 1 ząbek czosnku żółty ser S&P 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Przepisu na naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone w sosie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 154

ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego(...)jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy kolor). Mąką z kasztanów jestem zachwycona i na pewno jeszcze z nią trochę poeksperymentuję. Na koniec dodam, że moje kasztanowe naleśniki (same, bez nadzienia) nie dość, że mają ciekawy i niespotykany smak, to są ekologiczne, bezglutenowe, wegańskie, bez dodatku cukru, bez laktozy i mają niski indeks glikemiczny. Czyli dla każdego

Zawsze głodna!
Naleśniki "Na Bogato" 140

grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,  ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę. Ja swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami  i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego(...),  które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać taki efekt nie czekam aż naleśnik zbrązowieje i brzegi będą twarde i zaczną się wywijać. Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem aby nie wystygły i nie wysychały czekając,  aż usmażę resztę naleśników. Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe)  układam na nich dodatki

IzaGotuje