naleśniki - 14154 przepisów (strona:53/944)

Naleśniki po rusku 198

Naleśniki po rusku, to sycąca i pyszna potrawa. Polecam ją nie tylko zwolennikom pierogów ruskich. Przygotowuje się je dosyć szybko. To idealna potrawa na lato dzięki akcentowi takiemu jak kwaśna śmietana z koperkiem. Mi osobiście bardzo smakuje. Nadwyżkę pakuję zawsze jako śniadanie do pracy. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 300 ml mleka(...)ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Do podania: 200 g kwaśnej śmietany 12% mały pęczek koperku WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po jednej chochli ciasta

Passions hobbies life
Naleśniki z brokułami 119

pomysł… Zrób kotlety z białej fasoli ! Jest tam ukryta spora ilość brokuła. Dla mnie nie ma znaczenia, czy będą to naleśniki z brokułami , tak jak dzisiaj, czy naleśniki z bananem jak ostatnio. Zjem wszystko, każdą ilość! Najważniejsze, żeby było ładnie, kolorowo i smacznie. Z czym podawać naleśniki faszerowane brokułami? W związku z tym, że ja lubię(...)pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu. Czy można zrobić je w wersji bezglutenowej? Pewnie, że tak! Na moim blogu znajdziesz przepisy na naleśniki bezglutenowe . Moimi ulubionymi są naleśniki z ciecierzycy , oraz z mąki gryczanej . Co prawda nie ma to jak klasyczne, wykonane z tego przepisu, ale zawsze jest jakaś alternatywa. Jeśli lubisz takie

Blendman
Naleśniki gryczane – 2 składniki 164

Naleśniki gryczane – 2 składniki – doprawdy minimum produktów trzeba by uzyskać porządne i zdrowe naleśniki – bez jajek, bez pszenicy, bez nabiału, wegańskie – idealne dla alergików. Z powodu nietolerancji w mojej rodzinie testujemy sobie różne opcje placków, które tak bardzo są przez nas lubiane, tak by finalnie znaleźć swój ulubiony przepis na pyszne i zdrowe naleśniki. W wyniku tych testów i poszukiwań odkryłam jak niewiele trzeba by wyszły porządne naleśniki – jedynie mąka gryczana i mleko i polecam wam ten przepis w wersji minimalistycznej. Jeśli jednak lubicie podkręcone smaki, proponuję dodać odrobinę soli, cukru, cynamonu i oleju – wychodzą sztos! PRZEPIS NA NALEŚNIKI GRYCZANE Składniki na naleśniki gryczane: 2 szklanki mąki gryczanej

Dorota Smakuje
Naleśniki z warzywami 113

warzywami. Mam jeszcze sporo brokuła i kalafiora. Cebula w zeszłym roku tak dopisała, że mam jej mnóstwo do tej pory. Pietruszka świetnie się też trzyma w piasku. Zrobiłam naleśniki w bardzo prosty sposób. Składniki na naleśniki: * 1 szklanka mleka * 1/2 szklani wody * mąka – tu już sypałam „na oko” * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1 jajko Składniki(...)marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem. Danie bardzo sycące i smaczne. Notatki: * polewać ulubionym sosem. Warto zachować sos z pieczenia mięsa chociażby do polania takich naleśników. Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Podsmażane naleśniki z serem i brzoskwinią 160

chyba oczywiste. Nie ma raczej takiej osoby, która by ich nie lubiła ;-) U nas też szczególnie dzieci za nimi przepadają. Tym razem zrobiłam wersję z serem. Przed podaniem naleśniki jeszcze podpiekłam na małej ilości masła i na syropie z brzoskwiń. Takie na ciepło podałam z brzoskwiniami i sosem czekoladowym. Były naprawdę pyszne :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Przepis(...)naleśniki tutaj ( klik ) Farsz: 400 g serek typu President naturalny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń syrop czekoladowy 1. Smażymy naleśniki. Do miseczki przekładamy serek, dodajemy cukier puder i mieszamy.  2. Serem smarujemy naleśniki, składamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła, układamy cztery naleśniki (można po swojemu) ja dawałam tak i podsmażamy. Podlewamy syropem

kruche babeczki
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 148

fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką pietruszki i cebulą. Dużo smaków w jednym daniu, dużo dobroci. 0 false(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekane naleśniki po meksykańsku 4 porcje czas przygotowania: 50 minut pieczenie: 25 minut Naleśniki: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki

Smaczny zeszyt
Zielone naleśniki - szpinakowe naleśniki 134

Zielone naleśniki , naleśniki z dodatkiem szpinaku. 300 g szpinaku, 400 g mąki pszennej, 4 jajka, sól, świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki), 50 g masła, 600 ml mleka, olej Starannie przebrane liście szpinaku wrzucić na osolony wrzątek, zagotować, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i przepuścić przez maszynkę, lub przetrzeć przez sito. Do miski(...)następnie dodać roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcje rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki

królestwo garów
Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym 179

Dziś na śniadanie polecam mini naleśniki kukurydziane o smaku migdałowym. Naleśniki nadziałam serkiem z dodatkiem miodu, ale równie dobrze można je nadziać czym tylko chcecie- owocami, bitą śmietaną, twarogiem albo budyniem. Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki, które z pewnością przypadną do smaku Wam i Waszym dzieciom. Spróbujcie Składniki: – 70ml mleka – 50g mąki kukurydzianej(...)mini naleśników. *Należy delikatnie mieszać ciasto przed wylaniem na patelnie, ponieważ mąką kukurydziana jest dość ciężka i osiada na dno. Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Artykuł Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Naleśniki - przepis podstawowy 129

sól i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Naleśniki można smażyć od razu po zmiksowaniu(...)składników, jednak najlepsze są gdy damy ciastu „odpocząć” pół godziny. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na jasnozłoty kolor. Przełożyć na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie ścięty i lekko złocisty. Zbyt długie smażenie sprawia, że naleśniki są suche i kruszą się. Dzięki dodaniu oleju do ciasta, naleśniki można smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja jednak przed

Moja kraina smaków
Zapiekane faszerowane naleśniki 172

niewielkiej ilości oleju *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, kilka plasterków cukinii oraz oraz kilka plasterków camemberta *** *** Naleśniczki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniczki polewamy przecierem pomidorowym *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak powstałym sosem polewamy naleśniki *** *** Danie posypujemy startym żółtym(...)serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zapiekane faszerowane naleśniki pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Puszyste naleśniki z proszkiem budyniowym 167

mamy maślanki ani jogurtu a chce się właśnie takich naleśników. Grube puszyste jak amerykańskie naleśniki. I to właśnie jest taki przepis bo na mleku. Przygotowanie ciasta na naleśniki – wszystko razem wrzucić do głębokiej miski. Za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Masa musi być gładka i lśniąca. Odstawić na 10 minut żeby ciasto odpoczęło. Przygotowanie ciasta w thermomix(...)niżej Smażenie – jak macie dobrą patelnię do smażenia naleśników to tylko pierwszy raz podlać delikatnie olejem. Każdy następny naleśnik można smażyć bez tłuszczu. Mocno rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć do minimum i wlać porcję ciasta. Smażyć powoli, naleśniki urosną. Przewrócić na drugą stronę i smażyć aż naleśnik będzie przesmażony. Każdy następny smażyć w ten sam sposób. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z kwiatem czarnego bzu 137

taką specjalną patelnię do smażenia naleśników. Mniejsza jak klasyczna duża patelnia. Jak już naleśnik jest na tyle usmażony żeby można było go przewrócić, robimy to. Z drugiej strony smażyć krócej. Już kilka sekund. W ten sam sposób smażyć pozostałe naleśniki. Usmażone naleśniki przykryć, żeby nie ostygły. Przygotowanie nadzienia – serek ricotta wymieszać razem z cukrem. Każdy musi(...)dodać tyle cukru jak uważa. Truskawki oczyścić ze szypułek i przekroić na pół. Na każdym naleśniku rozłoży serek i truskawki. Zawinąć. posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wiejskie kieszonki naleśnikowe 172

smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka do panierowania jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na wiejskie kieszonki naleśnikowe: Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut, by ciasto nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć(...)stron na rumiano. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników powinny wyjść 4 naleśniki o średnicy ok. 26-27 cm. Po usmażeniu przełożyć naleśniki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Poukładać naleśniki jedne na drugim, a następnie szczelnie owinąć folią i odstawić (dzięki temu naleśniki będą mięciutkie i łatwo się je będzie potem zwijać). Pieczarki

Kulinarne Przeboje