naleśniki - 14154 przepisów (strona:417/944)

Tarta z burakami i kozim serem 108

Wypieki przygotowane z jej udziałem mają delikatny, lekko orzechowy smak. Pieczywo orkiszowe czy orkiszowe bułeczki to fantastyczny zamiennik popularnego, białego pieczywa. Mąką orkiszowa świetnie się sprawdzi także w tartach, naleśnikach, pancake’ach, ciastach i ciasteczkach, a także kluskach i makaronach. Orkisz może się pochwalić również wyjątkowymi walorami zdrowotnymi i na pewno można to prastare zboże zakwalifikować do kategorii

Na-talerzu.pl
Omlet z camembertem i szpinakiem 118

plasterki sera  i garść szpinaku. Przykryć ponownie pokrywką i dopiekać omlet na bardzo małym ogniu aż ser się roztopi a szpinak nieco zmięknie. Omlety smażę na patelni do naleśników. Smacznego

Andzia Pichci
GOFRY JAK Z BUDKI NAD MORZEM – NAJLEPSZE! + TEST GOFROWNICY DEZAL 307.1 PROFI 123

które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i świetnej jakości gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię właśnie te gofry marzeń

Ostra na Słodko
Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb) 122

jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast , naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując przetwory z musu jabłkowego możecie wykorzystać nadmiar jabłek ( ekonomiczne gotowanie! ). Przepis na mus jabłkowy Składniki

WegePrzepis
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 120

Liczba porcji : 2 Przepisy na dynię makaronową cieszą się wielką popularnością w USA, gdzie zresztą dynie w ogóle mają spore wzięcie. Amerykanie z dyni robią wszystko: od zup, przez naleśniki, ciasta, na kawie dyniowej kończąc. Miłość do dyni ma pewnie związek z Halloween, które przecież bez dyni obejść się nie może. W Polsce dynia wielkiej furory nie robi

Niedzielny kucharz
Pasta z fasoli i pieczonego buraka 109

Pasta z fasoli i pieczonego buraka to idealna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do świeżego pieczywa, placków, naleśników lub wafli ryżowych. Można ją nawet połączyć z żółtkami i nadziać jajka. Uwierzcie, że ta pasta smakuje rewelacyjnie oraz jak widzicie to także posiada apetyczny kolor! Kto się skusi na porcję zdrowia? Pasta z fasoli i pieczonego buraka - składniki: 100g

Di gotuje
Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite 135

Lite mam okazję testować od ponad 2 tygodni. Prawie codziennie jej używałam do przygotowywania różnych potraw. Inne patelnie poszły na razie w odstawkę ;) Robiłam już na niej placki ziemniaczane, naleśniki, omlety, placuszki i ciasteczka z patelni (o których napiszę w następnym wpisie). Używałam jej do zapiekania kurczaka w piekarniku (przepis niebawem), odgrzewania potraw i powiem Wam, że jestem

Smakołyki Asi
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 106

całość pokrywką i smażymy 5 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie energicznym ruchem przekładamy powstały placek na talerz (ja po prostu odwracam patelnię nad talerzem, trochę jak naleśniki). Następnie placek z talerza znów delikatnie zsuwamy na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony. Teraz smażymy krócej, jakieś 2 minuty. Po tym czasie przekładamy tortillę z patelni

Wiszniówka
Smalec (czysty) 103

najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 120

smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy

PaleoSMAK
Sernik cytrynowy 148

wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy. Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce. To świetny dodatek na przykład do naleśników, deserów. Jednak do sernika mieszamy go wraz z mascarpone. Zobacz jak zrobić: Tradycyjny sernik wiedeński Sernik cytrynowy – przepis Wszystkie składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 157

zawsze jest ona wybierana ze względu na swój charakterystyczny, gryczany smak, który potrafi znacząco wpłynąć na smak wypieku. Ja jednak ją bardzo lubię! Robię z niej na przykład pyszne naleśniki gryczane z tego przepisu. Bezglutenowy chleb bez mąki Tym razem jednak postanowiłam porwać się na wypiek, który od dawna mnie interesował: chodzi o chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Wiszniówka
Pieczona papryka faszerowana wołowiną i bakłażanem 161

kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawami i wrzucamy na drugą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Prażmy go bez dodatku oleju małymi porcjami stale mieszając, aż zacznie pachnieć... naleśnikami! ;) Do ciepłego mięsa dodajemy bakłażan i zostawiamy pod przykryciem aż do wystygnięcia. Dzięki temu, że duszona wołowina zachowała dużo soków - bakłażan ma się czym nasączyć. Kiedy farsz wystygnie nadziewamy

Spektrum Smaku
Moja nowa książka "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" i przepis na zdrową nutellę 143

past jajecznych (nie tylko ze szczypiorkiem), hummusów i tzw "zdrowej nutelli", na którą przepis znajdziecie poniżej. W książce jest przepis na wegańską wersję tego słodkiego smarowidła, którym smarować możecie naleśniki, wafle, słodkie kanapki. Ostrzegam, znika błyskawicznie;) Krem daktylowo-orzechowy Składniki: 400 g suszonych daktyli 40 g roztopionego masła 140 g prażonych orzechów laskowych 200 ml mleka 6 łyżek kakao

Smakowity Blog Kulinarny