zapraszam Was na owsiane placki nadziane bananami. Kawałki bananów wewnątrz każdego placka nadają im niepowtarzalnego smaku i struktury. Placki są dość duże. Można je podać jak a la gruby naleśnik lub tak jak ja pokroić na 4 części i ułożyć je na sobie. Moje owsiane placki nadziane bananami dodatkowo podałam z cukrem pudrem i łyżeczką porzeczkowego dżemu. Idealne na śniadanie(...)kostkę banana, lekko mieszamy. Placki smażymy na mniejszym ogniu na małym ogniu (wcześniej na patelni rozpuszczamy olej kokosowy) z obu stron na złoto. Placki są dość duże, jak mniejsze naleśniki. Podajemy w całości lub pokrojone na 4 części. Propozycja podania – każdą porcję oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką dżemu porzeczkowego i plasterkiem banana. Smacznego
Słodkie okruszkisię bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy(...)kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka
Cooking Monsterjajka Przygotowanie: Sypkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dolewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Masło roztapiamy, wlewamy do reszty. Całość miksujemy. Konsystencja powinna być gęstsza jak na naleśniki. Nagrzewamy gofrownicę, pryskamy/smarujemy odrobiną oleju kokosowego lub masłem. Przelewamy masę i pieczemy ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Czarnawisienkafasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach
Moja smaczna kuchniaBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli
Kuchnia bezglutenowalitra mleka Składniki na farsz na jeden naleśnik: 1 plasterek szynki 1 jajko 1 plasterek sera żółtego Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko
Tradycyjna Kuchniafiletu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy
VioletoweKucharzeniezielenią smakował wprost wybornie! Ciężko było poprzestać tylko na jednej porcji :) 2015: Następnie kolej przyszła na Żytnie Teriyaki w cenie już wyższej bo 10 PLN . Na danie składały się naleśnik żytni / kurczak/ warzywa / sos alla teriyaki. A wszystko to okraszone kapką soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. 2015: Porcja Naleśnika Teriyaki była wielce słuszna, ale mimo to przegrywała w zestawieniu(...)wiele mniejszą racją Gryczanek . Tam wszystko składało się w jedną, wyśmienicie skomponowaną całość. Tu z kolei chrupałam w większości poszatkowana kapustkę z nijakim naleśnikiem i niewielka ilością sosu . Nie było źle, ale zabrakło tego efektu WOW ! Mimo wszystko wizytę w Bliżej spędziłam przyjemnie i całkiem smacznie i jak widać powyżej, z ochota powróciłam tu w kolejnej edycji Weekendu Kulinarnego
Grunt to przepis!renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki(...)pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNICzasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka(...)grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu). Gdy się zetnie, zacznie odchodzić
Quinoa Raz!pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu i zwiajamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Smaki Nataliirulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku. Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy. Teraz rozwałkowuję 4 kolejne kawałki i rozprowadzam na nich konfiturę. Można ją wcześniej zmiksować, jeśli nie chcecie pozostawiać całych owoców. Mnie się te wisienki podobały, więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych
I tu będę miała takie tepłatki róży, ucieramy z cukrem. Następnie mieszamy z jajami, twarożkiem i maślanką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką masę. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy z truskawkami, polane syropem klonowym
Mienta blog