naleśniki - 14154 przepisów (strona:195/944)

Naleśniki gryczane ze świeżymi pomidorami i parmezanem 106

Smak tych naleśników przywodzi na myśl upalne, włoskie lato. Nadzienie pełne świeżych pomidorów z dodatkiem parmezanu to jak dla mnie najbardziej wykwintna prostota. Naleśniki(...)gryczane świetnie się nadają do dań wytrawnych ze względu na swój wyczuwalny, gryczany posmak. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia i mam nadzieję, że zachęcę Cię do nich również :) Artykuł Naleśniki gryczane ze świeżymi pomidorami i parmezanem pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Naleśniki z jabłkiem 95

razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru. Składniki: 1,5 szklanki mąki  1 szklanka maślanki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 1 szczypta mielonej kurkumy 1 szczypta(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat. Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 122

suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół(...)czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas 5 s / obr 5 I dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty.  Zwijać krokiety. Maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.  Smażyć na złoty kolor :) Barszcz * grzyby namoczyć w gorącej wodzie * włożyć je wraz w wodą

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 145

suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół(...)czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas 5 s / obr 5 I dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty.  Zwijać krokiety. Maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.  Smażyć na złoty kolor :) Barszcz * grzyby namoczyć w gorącej wodzie * włożyć je wraz w wodą

Gotowanie z pasją
Naleśniki z serem i czekoladą 101

Naleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · śmietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki  Wszystkie(...)składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki

przepisy- Milki
Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą 132

Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków Ciasto gryczane: 200 gram mąki gryczanej 2 szklanki wody jajko ( u mnie bez niego) sól do smaku olej do smażenia 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę cebula czerwona pokrojona w kostkę 3 liście laurowy ziele angielskie sól(...)proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.  Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut. Naleśniki położyć jeden na drugim ( ok 3-4 - więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki. Dodać do kapusty wymieszać i jeść od razu

AZgotuj!
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 114

końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały. Nadzienie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej. Wierzch posypujemy tartą

Kuchnia MagdaLeny
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 114

końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały. Nadzienie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na 3 równe części. Gotowe małe roladki umieszczamy pionowo w naczyniu żaroodpornym, jedną koło drugiej. Wierzch posypujemy tartą

Kuchnia MagdaLeny
Domowy likier pomarańczowy 153

domowy likier typu Grand Marnier Domowy likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier

Cztery Fajery
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 102

z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Sos waniliowy to jeden z najbardziej klasycznych i wszechstronnych dodatków. Idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Ale sprawdzi się także przy potrawach wytrawnych. Przepis na sos z mleka zagęszczonego żółtkami znajdziemy już(...)mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Danie Dodatki Kuchnia Brytyjska Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki

smakowitehistorie.com
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 90

z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Sos waniliowy to jeden z najbardziej klasycznych i wszechstronnych dodatków. Idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Ale sprawdzi się także przy potrawach wytrawnych. Przepis na sos z mleka zagęszczonego żółtkami znajdziemy już(...)mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Danie Dodatki Kuchnia Brytyjska Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki

smakowitehistorie.com
Nieoczywiste produkty które można mrozić 127

liście limonki kaffir – wrzucam je po prostu w torebce foliowej strunowej do zamrażarki. Awokado – wrzucam je w całości do zamrażarki. Bigos – możemy wykorzystać go jako nadzienie do naleśników lub zamrozić w pudełkach plastikowych z przykrywką Smażone ryby – te często zostają np. po wigilii – zamrażamy je układając pojedynczo na tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej(...)foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając w lodówce Naleśniki – same placki słabo mi się mroziły, po rozmrożeniu są mało elastyczne, ale naleśniki z farszem choćby z serem czy dżemem – świetnie się mrożą, potem mamy gotowe danie. Jajka całe lub białka – w silikonowych pojemniczkach na muffinki lub w torebkach strunowych

Dorota Smakuje
pyszne naleśniki z twarogiem i gruszkami w syropie... 147

cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę mikserem dokładnie wymieszać na dość lejące ciasto, zostawić na 30 minut, jeśli ciasto zbyt zgęstnieje to dolać ciut mleka z wodą gazowaną. Patelnia do naleśników 22 cm, raz tylko przetrzeć ręcznikiem papierowym zmoczonym olejem rzepakowym, na bardzo rozgrzaną patelnię chochelką nalać porcję ciasta, smażyć na złocisto z każdej strony. Gruszki(...)pokroić w kostkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować z 8 minut, wystudzić. Każdy naleśnik posmarować twarogiem waniliowym, złożyć na "4", przed jedzeniem polać gruszką w syropie - bardzo łatwe, szybkie i przede wszystkim smaczne naleśniki z twarogiem waniliowym i gruszkami w syropie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przechowywanie żywności 153

otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie(...)sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek

moj przepis na
Krokiety z soczewicą i pieczarkami 122

panierowania 2-3 jajka olej do smażenia Przygotowanie: 1.   Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu + 5 minut dłużej, żeby była lekko rozgotowana. 2.   Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. 3.   Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się(...)wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu"). 4.   Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2  łyżki wazowej na 1 placek. 5.   Gotowe placki odkładamy na bok. 6.   Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 7.   Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę

Prosto z Kotła