nieproszony. Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających(...)może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRyby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez(...)alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę
Codzienne Gotowaniełyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy: Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki. Warzywo zetrzeć na grubej tarce i dusić około 1 godziny (do rozgotowania) pod przykryciem. Do garnka dodać 1 kg cukru, 4 galaretki i aromat(...)zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plliściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami, wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą pływać małe pierożki w rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić śmietanę każdy potrafi(...)konsystencję ciasta. Nie może być za ścisłe. Mąka również odgrywa ważną rolę, chyba najważniejszą. Najlepsza taka z dużą zawartością białka. Kupiłam trzy zdawałoby się różne mąki: jedna do naleśników, druga do wypieków, trzecia do pierogów, tej samej firmy. Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład. Więc pytam, czy to chwyt
Leśny Zakątekcudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością(...)cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości
MarciochaKucharzybulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych do przygotowywania musów owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp) stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku(...)tutaj przepis ), zupy ogórkowej i wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty
HealthyCreationsIdealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek. Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Do tego delikatnie roztopiony ser – nie chcecie nie
Zasmakuj Kuchninazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną(...)kiszonym Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 8 pomidorków koktajlowych 3 ogórki kiszone 1/3 puszki kukurydzy natka do ozdobienia Sos 1/2 kubka jogurtu naturalnego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w GarnkuWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną
Leśny ZakątekWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość dużo(...)kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów aby ukisić marchew. Samą marchew wg przepisu poniżej. Marchew pokrojoną
Leśny ZakątekCukinia w cieście naleśnikowym zmodyfikowany przepis znaleziony w starym zeszczycie mamy ;) // 2 porcje ~1 średnia cukinia (lub jak u mnie - pół gigantycznej) ~80g mąki pszennej
chili & sugarPrzeglądając wiele diet..tych "w miarę" sensownych i kompletnie bezsensownych wpadłam chyba jak każdy na dietę Dukana. Szczerze mówiąc.. bez węglowodanów i cukrów spokojnie przeżyłabym
Czarnawisienkawłaśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy(...)200g sera gorgoznola 1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %) Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz
W kuchni Karmel-itkiSzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery Fajery