D ziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na
Food SquareRacuchy drożdżowe nie mogą nie smakować. Ja przynajmniej nie znam nikogo kto by odmówił Ładnie wyrośnięte, delikatne w smaku, pachnące świeżymi drożdżami, delikatnym cynamonem i gorącymi
Zasmakuj KuchniCzy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by
W mojej kuchniŚniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną(...)świeżych drożdży * 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 25 g masła 150 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej typ 650 szczypta soli 2 jaja olej lub klarowane masło do smażenia dodatkowo dżem prozdrowotny Łowicz 100% owoców Dzika róża cukier puder do oprószenia Drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 4 łyżki letniego mleka
Pełny talerzWitam znowu po przerwie, tym razem jednodniowej. Moje hotelowe przenosiny strony są zakończone. Mam nadzieję, że wszystko będzie działać profesjonalnie i bezproblematycznie. Czeka mnie jeszcze jedna
codojedzeniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom
Di gotujeRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery FajeryJajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Marokański naleśnik – rumiany placek o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Idealny do zupy, ale smaczny też na słodko, albo jako zakąska do dań wytrawnych. Naleśniki prosto
Niedzielny kucharzOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnaWtorek. Kolejny dzień tygodnia. W szkole bieg przez 9 godzin: lekcje, dokumenty, telefony, faktury, nadchodząca impreza, próbna matura, spotkania planowane i nieoczekiwane. Na koniec dnia informacja
W mojej kuchniNie znam nikogo kto by ich nie znał, kto by podziękował za takie postawione na stole. Po prostu nie znam! Ja uwielbiam placki ziemniaczane
Zasmakuj KuchniZielony błysk! Strzeliły drzewa. Bielmo śniegu spadło mi z oczu: wiosna! Wyrosła mi nad głowę..... Pisał Julian Przyboś Ach jak ja lubię wiosnę! Te pierwsze
Dieta moja pasjaCukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet
DefinicjaSmakuzrobić z 10 czy 15, a nawet 20 kilometrów dziennie, ale co z tego! Spalone kalorie łatwo można nadrobić langoszem. Langos to typowy węgierski fast-food - smażone w głębokim oleju ciasto drożdżowo-ziemniaczane. Podawany na wiele sposobów (nawet na słodko), ale klasycznie z kwaśną śmietaną i serem. Koszt: około 1000 ft w Langos Papa (można taniej, ale w budkach(...)faszerowana kapusta po kolozsvarsku Na naszym blogu znajdziemy już przepis na zupkę gulaszową ! Koszt: ok. 2500 ft 4) Pożegnalne palacsinty Nagyi Palacsintázója to idealne miejsce na spróbowanie węgierskich naleśników. Naleśniki może nie kojarzą się zbytnio z Węgrami, ale są dość ważnym elementem lokalnej kuchni. Kombinacji jest tu chyba z 50, ale na szczególna uwagę zasługują: almas-makos (jabłka
Roślinożerni urlopowicze