Moje nowe odkrycie - naleśniki gryczane :) Pyszne, delikatne, puszyste. Ze świeżymi owocami lub białym serem smakują wybornie. Składniki: - 2 szklanka białej kaszy gryczanej niepalonej lub 1
CookYourselfChyba już zauważyliście że bardzo lubię takie śniadania. te placuszki są pyszne i proste w przygotowaniu. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki ciasta. Zmiksować na gładką
Kuchnia Pokoleń28.02.2017 W ANGLI Jest tzw Święto Naleśnika Pancake Day . Z racji tego dnia przedstawię Wam kilka propozycji na naleśniki ale nie słodkie :) Tyklo wytrawne
Gotowanie PatkiAnanasy otoczone kokosowym ciastem. Po usmażeniu polecam posypać wiórkami kokosowymi. Z przepisu wychodzi 10 placków. 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru
BullioSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo
OliveandThymeNaleśniki z szynką i sałatą / rolls z szynką i sałatą / roladki z naleśnika z szynką i sałatą. Rollsy są przygotowane z naleśnika, który skład ma jak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste i szybkie placuszki z chia czyli szałwią hiszpańską bez dodatku mąki. Lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Idealne z dodatkiem owoców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 2 jajka
Kuchnia bezglutenowaPlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerzEkspresowe w przygotowaniu pomidorowe placuszki posmakują zarówno najmłodszym jak i dorosłym. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Alaantkowe BLW” Joanny Anger i
Mienta blogDziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka
potrawyregionalneOstatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to
Magiczne Życie Martylubiłaby zjeść dobrej, wypełnionej wieloma dodatkami kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem(...)ulubione bułki puszka tuńczyka świeżo zmielony pieprz sałata np. endywia korniszony czerwona cebula masło/majonez Sposób przygotowania: 1. Pieczywo smarujemy masłem (pomijamy jeśli mam tuńczyka w oleju) 2. Wykładamy odsączonego z zalewy tuńczyka na pieczywo i mielimy pieprz. 3. Układamy mini korniszony i krążki czerwonej cebuli. 4. Dodajemy majonez (jeśli lubimy), sałatę i przykrywamy drugą częścią pieczywa i jemy! Smacznego
U Fiolkipoczątku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie(...)Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1 opakowanie (80 g) tempury (użyłam Skworcu) * około pół szklanki wody (w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać) * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Tempurę wymieszać z wodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji
Zrób to smacznieprzygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń(...)przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Składniki 200 g suszonych daktyli mleko roślinne niesłodzone - u mnie kokosowe, 1 szklanka (możesz potrzebować mniej lub więcej) szczypta soli 1 łyżeczka olej kokosowego Przygotowanie Daktyle namocz w bardzo gorącej wodzie i odstaw na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie dokładnie odsącz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego (mleko wlewaj stopniowo podczas blendowania
Powiedz dietom nieziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie(...)żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich sos jogurtowo - czosnkowy z miętą oraz tajski słodki sos chili. Polecamy
vegetaniekefirowe naleśniki natknęłam się u Ivony . Lekko zmodyfikowane, szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe. Miałam w planach kilka porwać nad wodę, ale nie mogłam się im oprzeć. Postawiłam na dżem jako dodatek do nich, ale sądzę, że równie dobrze spisze się biały ser lub serek waniliowy, a jeszcze jak dodamy garść świeżych owoców, pycha! Składniki(...)szklanki mąki 2 jajka 4 łyżki cukru 400 ml kefiru naturalnego szczypta soli 4 łyżki oleju dżem Sposób przygotowania Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mąkę, kefir, szczyptę soli, olej, wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron ok 1 min. Podać z ulubionym dżemem lub z białym serem. Smacznego
pink envelopenaleśniki będą bardziej miękkie. Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji(...)podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieglutenu), aromat: wanilina. Nie ma tu więc soli, cukru, żadnych konserwantów ani glutaminianów. Produkt prawie w całości zrobiony jest z prażonych orzeszków arachidowych (a nie z wytłoczyn po produkcji oleju arachidowego jak to bywa w masłach gorszej jakości), będących źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu) oraz witaminy B3 (niacyny). Ponadto charakteryzują się dużą zawartością(...)wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek
Kto ugości moich gości?