naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:86/194)

Szpinakowe naleśniki 158

tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.     Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki:  100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki szpinakowe na słodko 116

szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 167

Uformować klopsy. Smażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć około 2-3 minut z jednej strony i 2-3 minut z drugiej strony. Klopsy muszą się przesmażyć i nabrać koloru. Przygotowanie naleśników – wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem. Musi powstać gładka jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię wylać część ciasta, rozprowadzić ciasto na całej patelni. Smażyć tak długo

Kuchnia Pokoleń
Koktajl kokosowo-bananowy z zsiadłym mlekiem 132

witaminy D i K.  Czym się różni od oleju kokosowego? Ma bardziej zwartą konsystencję i jest produktem gotowym do spożycia w formie kremu. Świetnie sprawdza się też jako zamiennik masła do smarowania pieczywa.  Po za tym doskonale podkreśla smak przeróżnych deserów, koktajli, owsianek, ciast, ciasteczek, czy naleśników. Kto się skusi na porcyjkę zdrowia? (1 porcja

Di gotuje
JABŁKA W CIEŚCIE 132

mąkę ( żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki ), następnie dodać proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki  4. ubić piane z białek i dodać do ciasta, delikatnie mieszając  5. jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć gniazda nasienne  6. dodać do ciasta  7. smażyć na dobrze nagrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor

Darcia w kuchni
Naleśniki z jabłkami na śniadanie 159

przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :) Zapraszam na szybkie naleśniki z jabłkami: - 1,25 szklanki kefiru / maślanki / mleka ew. wody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto

kawawszklance
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 219

się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki i paprykę. Doprawić solą pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Pijane pomarańcze smażone, w białym winie 191

cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśnikówolej do smażenia  Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście

AZgotuj!
Pankejki 202

Amerykańskie naleśniki ( pancakes ) - puszyste i lekkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu

Atlas Smaków
.904. blade jak śnieg 118

mniej / więcej w razie potrzeb ~jajko ~szczypta soli ~łyżeczka oleju Mieszamy mąkę z solą i gumą guar, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy (szczególnie przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki. Jeśli po odstawieniu ciasta zgęstnieje ono należy dolać mleka/wody. Smacznego

breakfast of dreams
naleśniki grahamkowo-pszenne z kapustą kiszoną i pieczarkami... 143

czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki(...)mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić na 30 minut, ciasto ma być nie gęste dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki na dobrze gorącej patelni do naleśników 22 cm smażyć naleśniki na złocisto na każdy naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym 176

wszystkim?) udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej(...)mlekiem, a następnie dodajemy 3/4 szklanki przesianej mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dosypujemy do niej resztę przesianej mąki i ostrożnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby całość się połączyła. Smażymy naleśniki, wlewając na patelnię trochę więcej ciasta niż przy tradycyjnych naleśnikach

MyCookBook.pl
Biszkoptowe naleśniki 137

śmietanę, olej oraz 4 żółtka. Całość miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. 2. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta(...)smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc uważajcie przy ich przewracaniu. 5. Serek waniliowy mieszamy z owocami, a następnie smarujemy nim ciepłe naleśniki i od razu podajemy! SMACZNEGO

Bez Cebuli
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 155

wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki. Farinata z pesto z suszonych pomidorów i pieczarkami (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) Składniki / na 2 placki o średnicy 30 cm.: na farinatę(...)letniej wody 2 łyżki oliwy na pesto z suszonych pomidorów: 10 suszonych pomidorów z oleju (ok. 90 g) ząbek czosnku 40 g pestek słonecznika 20 g parmezanu 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub 1/2 świeżej papryczki chilli szczypta soli 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach ok. 2 łyżki oliwy (lub do uzyskania konsystencji pesto) opcjonalnie: garść liści bazylii lub natki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe, dietetyczne naleśniki deserowe z quinoą 146

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Naleśniki były eksperymentalne, ale wyszły całkiem przyzwoicie. Bardzo delikatne, lekko słodkawe z orzechową nutą quinoy i przede wszystkim nie ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś(...)masło, lub olej roślinny do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy. Jeżeli nie mamy blendera kielichowego to quinoę z jedną szklanką napoju miksujemy blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania