głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty
upichcicNaleśniki idealne na niedzielne śniadanie, kiedy za oknem szaro i ponuro :) Do ich zrobienia możecie wykorzystać dowolną mąkę - u mnie orkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą(...)przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło z usmażonymi naleśnikami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpora 2 kości żeberkowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki octu 1 łyżka majeranku Nalesniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawić na pół godziny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Powinno wyjść ok 15 naleśników. Farsz: Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić(...)farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele
Smakołyki AsiTakie puszyste naleśniki można podać nie tylko na śniadanie, ale z powodzeniem również na obiad. Są nie tylko smaczne, ale również sycące. Dzięki zaś zawartości mąki pełnoziarnistej i maślanki, wprowadzają w nasz posiłek zdrowy akcent. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 500 ml maślanki 3 łyżki oleju rzepakowego(...)pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu do uzyskania złocistej barwy. Naleśniki podawać od razu z wybranymi dodatkami
Passions hobbies lifeplacuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie(...)kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin + sok z cytryny+ cukier Wykonanie: makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę białka ubić na sztywną pianę około 100 g lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym oleju. To bardzo szybkie śniadaniowe lub kolacyjne danie na gorąco, podawane z ketchupem i majonezem, ale też doskonała zimna przekąska, którą można zabrać na piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą te parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło(...)warzywami i parówką Naleśniki z parówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka(...)wiórków kokosowych Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim
Ciasta z tradycjamijagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą(...)mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 80 g śmietany 12% szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia starta skórka z małej pomarańczy puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki jagód 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół szklanki jagód jadalne kwiaty
Mienta blogłyżki oleju szczypta proszku do pieczenia tak na koniec małej łyżeczki cukier waniliowy przygotowanie wszystkie składniki dajemy do jednego garnka i mieszamy robotem aż będzie jednolita masa ciasto wychodzi takie lejące się nie zagęste ,ale tym się nie przejmować , bo bardzo dobrze się smażą i nie łamią z tej porcji wyszło mi 10 szt naleśników ,smażyłam na małej patelni
Moje WyrobyMega szybkie naleśniczki. Dzieci je uwielbiają. Robiliście, lubicie? Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest
MojaQchnia.plwięcej mleka albo wody ale nie za dużo - ciasto ma być dość gęste, nie takie lejące jak na naleśniki; coś w rodzaju gęstej śmietany. UWAGA: Można użyć również samej wody, bez mleka (czyli całego kubka wody) - wychodzą równie świetne. Gotowe ciasto można smażyć od razu a można zostawić na chwilę, żeby podrosło. Tak czy inaczej najpierw jeszcze szykujemy jabłka(...)można przewracać na drugą stronę. Jeśli chodzi o olej, najlepiej wlać go od razu więcej a nie dolewać w trakcie smażenia, wtedy placki wciągną mniej tłuszczu a brzegi będą fajnie chrupiące). Oczywiście można zrobić to równie dobrze na przesmarowanym tylko teflonie - kwestia indywidualnego wyboru czy zdrowsze czy smaczniejsze ;) Z tej ilości ciasta wyszło mi 16 placków. Gotowe placki posypujemy oczywiście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogły być to zwykłe naleśniki, bo to nuda przecież. Musiały zatem być jakieś inne. I oto one: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju Farsz: 1 duży(...)Mieszamy w misce obie mąki, gałkę, pieprz, majeranek, kurkumę i sól. Dodajemy mleko i sok z cytryny, miksujemy porządnie i odstawiamy na 30 minut. Potem dodajemy łyżeczkę oleju, mieszamy i smażymy naleśniki. Będą dość grube z racji tej naprawdę grubomielonej pszennej mąki. Teraz farsz: Rozgrzewamy na patelni (albo najlepiej na woku, bo wygodniej) nieco oleju i wrzucamy pokrojonego
Marder&Marder Manufacturemleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić na 20 minut jeśli zrobi się(...)majonez wszystko zmiksować blenderem dodać starte jajka ser i szynkę na dużej tarce Dodać posiekany szczypiorek i liście czosnku wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem 4. Smażyć naleśniki posmarować pastą z jarmużu zwinąć rulon
W królestwie smaków Beatypannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem: 250 g truskawek (mogą być mrożone) 250 g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki ksylitolu(...)słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło
My Chcemy Jeśćdrobniutko . Składniki na ciasto łączymy ze sobą . Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki . Jeśli jest zbyt lejące ,dodajcie więcej mąki , jeżeli jest zbyt zwarte , dolejcie więcej piwa . Plastry karkówki obtaczamy w mące , a następnie w cieście , dokładnie z obu stron . Smażymy na dość głębokim oleju , mocno rozgrzanym , aż do uzyskania złocistego kolorku . Podajemy koniecznie na gorąco
Ogrodnik w podróży