miód Aga Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem Małgorzata Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia Zupa pomidorowa z mintajem Marzena Zielony koktajl pełen zdrowia Magdalena Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku Marta Łosoś na serowym szpinaku Dorota Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym Małgorzata Kotleciki
Magiczne Życie Martyprzygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub:1 jajko1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera(...)ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem.Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć
SzczyptaSmaQprzeświadczenie, że tradycyjna kuchnia norweska to pølse med brød (hot dogi), naleśniki z konfiturami i stokfisz. Jakże wielka była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør. Składniki (dla dwóch osób): Filet z łososia ok 400-500 gram Mały brokuł Dwie nieduże marchewki Mała cukinia
manslogblogLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobraźnia. U mnie pesto z zielonych szparagów obowiązkowo pojawia się co roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime
Przysmaki Karolkikawałki (jest bardzo długi). Rozkładamy namoczony papier ryżowy na talerzu, ok. 5 cm od krawędzi kładziemy plaster łososia, na to makaron, szczypiorek, rzodkiew i ogórek. Zawijamy ze strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być
Symfonia Smakówsezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami(...)sztuk): 125 g mąki pszennej 2 lekko ubite jajka 300 ml mleka lub pół na pół zmieszanego z wodą gazowaną pół łyżeczki soli olej* Przygotowanie: wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie
Zasmakuj KuchniCudownie proste i smaczne. Smakują idealnie zarówno na wytrawnie, np. z łososiem, jak i na słodko z konfiturą lub owocami. Po dodaniu kakao robią się cudownie
Kucharzycaświetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka). Idealnie nadaje się również jako farsz do naleśników, bułeczek, pierożków - czy dodatek do potraw z grilla. Nuta mięty nadaje jej wyjątkowego smaku, ale jeśli jej nie lubicie - nie musicie dodawać. 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna) Dodatkowo
Di gotujeproste pasty, takie do zrobienia na szybko, z dwóch, trzech składników. Do kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten sposób kanapki, a także naleśniki na ciepło. Pasta jest również doskonała z dodatkiem liścia sałaty, plasterków zielonego ogórka, zawinięta w tortillę. Ja pasty blenduję, ale wiem, że są też zwolennicy(...)najbardziej smakuje ! Pastę łososiową, a także rybną pastę twarożkową można wykorzystać do przygotowania karnawałowych przekąsek lub tartinek. Inspiracja Dorota smakuje. Pasta łososiowa Składniki: 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, dodajemy serek i pozostałe składniki oprócz szczypiorku
Kulinarne przygody Gatityprzykład obowiązkowo coś bez mięska! Pościmy! Zupa ogórkowa i naleśnik z serem - na to miałam dzisiaj ochotę. To było do przewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia
Kuchnia moimi oczamiNazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności(...)regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - łosoś pieczony - olej sezamowy - różowa sól himalajska - bratki - listki mięty Dodatkowo
mojewypiekiinietylkoWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko
Moje Małe CzarowanieTosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!