szklanka otrębów owsianych 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki szczypta soli F ARSZ DO NALEŚNIKÓW: 100 g serka śmietankowego 100 g sera żółtego startego 2 łyżki śmietany 2 łyżki bazylii 2 łyżki szczypiorku(...)Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Smażymy na patelni. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ: Sery mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy bazylię, szczypiorek. Mieszamy i smarujemy nim naleśniki. Zwijamy. Zupę podajemy z szaszły kami naleśnikowymi
Kuchnia w oparachśrednia marchewka 1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć(...)zalewy. Gdy większość płynu odparuje dorzucić paprykę i fasolę z cieciorką. Dusić jeszcze chwilę, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Gotowym farszem nadziać naleśniki. Zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i zapiekać aż ser się rozpuści
Monia miesza i gotujeSkładniki na 10-12 krokietów: 1 szklanka kaszy owsianej 200-250 g pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka tarta olej do smażenia Kaszę wsypać na patelnię i na średnim ogniu, mieszając, uprażyć(...)powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać pieczarki z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i ser pokrojony w niewielką kostkę. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać jak klasyczne krokiety. Panierować w roztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiana, kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kosteczkę drobną, podsmażmy na maśle. Ser Camembert kroimy w drobniutką kosteczkę dodajemy do pozostałych składników do farszu przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym dokładnie łączymy ze sobą.Smarujemy farszem naleśniki zwijamy w kopertę, obtaczamy
kgwjanczewomielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki. Małą chochelką nałożyć trochę(...)znowu do środka (możecie zwinąć naleśniki w dowolny sposób). Tak przygotowane naleśniki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmarować resztką sosu chrzanowego (znowu po ok. 4 łyżki sosu na jedno naczynie). Wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiec ok. 15-20 minut w 180 stopniach do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówpęk szpinaku (pamiętajmy, że ostatecznie po smażeniu dużo go nie będzie) pół kostki sera typu feta puszka pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku pół pęczku natki pietruszki 1 ząbek czosnku żółty ser S&P 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Przepisu na naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi(...)użyciu blendera miksujemy na gładki sos pomidorowy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na dno dużego naczynia do zapiekania wylewamy połowę sosu pomidorowego. Na nim układamy naleśniki jeden przy drugim. Polewamy resztką sosu i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 20min. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/szpinaku zawarty jest kwas szczawiowy, który powoduje "odwapnienie" organizmu. Dlatego świetnym dodatkiem do szpinaku jest jogurt, śmietana, jajko, mleko lub ser. Dzisiaj w przepisie wystąpi ser feta. Zacznijmy od przygotowania naleśników. Potrzebujemy (na ok 8 sztuk): szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej szklanka mleka 2 jaja szklanka wody szczypta soli olej Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z solą. Dodajemy mąkę(...)przez cały czas mieszać wszystko energicznie, w przeciwnym razie utworzą się grudki. Można użyć miksera. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali: 500g mrożonego szpinaku 100g sera feta sól,pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku łyżka masła Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak
Taste of imaginationnasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki można podawać na słodko z owocami, cukrem, konfiturą, dżemem, i na wytrawnie – z mięsem, warzywami, serami – co kto lubi. Francuskie naleśniki crepes są niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki
Pociąg Do KuchniPrzepis na wytrawne naleśniki z kaszą gryczaną, białym serem i rukolą. Świetna przekąska na zimno, idealna na imprezę albo lunch do pracy. Składniki: Na naleśniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki orkiszowej 1 i 2/3 szklanki mleka jajko łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 250 g twarogu półtłustego 100 g kaszy gryczanej 2 garście rukoli 3 łyżki
e-PrzepisyKulinarneNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule(...)oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy na druga stronę, układamy plasterek sera i smażymy. Usmażony naleśnik układamy na talerzu, nakładamy ciepły farsz z pieczarek i podgrzaną parówkę i rolujemy, można podać polane keczupem
Camilla w kuchnigroszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować, gdy pierwszy naleśnik nie wyjdzie(...)każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzymyślą o nich :) Postanowiłam, że próba nie strzelba, a kto nie ryzykuje ten nie ma i przygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym(...)jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 10 dkg orzechów laskowych Wkładka serowa: 1/2 kg sera 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny zwykłej 1 opakowanie sernixa 1 łyżeczka olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki
Kuchnia w czekoladziesuszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają(...)rozsmarować na połowie naleśnika, złożyć na pół, potem znowu na pół do uzyskania kształtu trójkąta. 5. W rondelku umieścić jogurt i pokrojony w drobną kostkę ser. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać należy energicznie mieszać sos trzepaczką, aby masa się nie zważyła. Nie gotować! Jogurt można zastąpić śmietaną, wtedy nie ma obaw przez zważeniem się sosu. 6. Naleśniki podgrzać
DefinicjaSmakuSłodkie,bakaliowe,rozpływające się naleśniki.Wypełnione makiem i serem ,polane klarownym sosem czekoladowym.Mniam...Wiem ,że to jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.mas(...)100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy i smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier,mleko i gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisernik powstał bardzo szybko i bardzo przypadkowo. Miały być naleśniki z nadzieniem z białego sera. Zajęta rozmową, wpakowałam do miski 1kg sera białego śmietankowego (zmielonego), który ma inną konsystencję niż typowy twaróg. Zanim się zorientowałam zdążyłam dodać jeszcze jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 4 jajka 3 łyżki mąki
Gotowanie i blogowanie