okazję skosztować natywnej kuchni tego pięknego kraju. Do tej pory (za sprawą kilku znajomych Norwegów z resztą) miałem przeświadczenie, że tradycyjna kuchnia norweska to pølse med brød (hot dogi), naleśniki z konfiturami i stokfisz. Jakże wielka była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør(...)trochę potrwa. U mnie brokuł gotował się prawie pół godziny. W międzyczasie zrobisz sos, który jest głównym punktem programu. Mój norweski przyjaciel powiedział, że oni do sosu używają słodkiej śmietanki 30%. Ponieważ mi się to w głowie nie mieściło (i patrząc po stokfiszu, może i słusznie jak można coś takiego jeść, użyłem śmietany kwaśnej. Strzał okazał się trafiony idealnie. Masło
manslogblogsamym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach. DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu na słońcu i braku dodatków konserwujących. Te żółte morele, dostępne w większości(...)niestety trafiłam na złą partię, gdyż smak znacząco odbiegał od dobrego orzecha. Te od Targroch były jak najbardziej dobre, świeże, niezwykle chrupiące, delikatne, o przecudownym, lekko maślanym i słodkim smaku. Przepyszne! Są bardzo kaloryczne i zawierają ogromną ilość tłuszczów, ale zdrowych tłuszczów. Orzechy te są żelaza, błonnika, wapnia, magnezu, manganu, witamin A, E, z grupy B, miedzi, fosforu oraz selenu
Zdrowie na języku :Pnajstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku, z zapisków szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV, Françoisa Massialota. Jego receptura z 1691 roku to mięso, trufle, szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. W XVIII wieku Francuzi udoskonalili przepis dodając panierkę. Krokiety były świetnym sposobem na to, by wykorzystać resztki duszonego mięsa czy gulaszu. Lubisz tradycyjne polskie(...)się tu 350 milionów kroketten . Popularność tej przekąski w Niderlandach jest tak duża, że nawet McDonald’s sprzedaje tu McKroket w bułce. Jak zwijać krokiety? Nałóż farsz na naleśnik, rozsmaruj cienko i równomiernie. Załóż do środka dwa przeciwległe boki na szerokość ok. 2 cm. Zwijaj ciasno zaczynając od jednego z niezłożonych boków naleśnika. Zanurz w jajku i obtocz
smakowitehistorie.comłyżeczka soli 50ml oliwy 50ml wody Farsz : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny(...)odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia
Codzienne GotowanieUwielbiam dżemy, szczególnie te domowe. Mają niepowtarzalny smak i aromat a przy tym nie zawierają żadnej chemii. Mamy pewność, że to co jemy jest dobre, no
Mango PapajaDania wielkanocne powinny być pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu. Warto wcześniej zastanowić się nad świątecznym menu, aby sprawić radość najbliższym i delektować się znakomitym jedzeniem
Cztery FajeryKolejny przepis z cukinią w roli głównej. Były już raz pieczone placki z dodatkiem marchewki i ziemniaków, były tosty cukiniowe czy
HealthyCreationsBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z
BullioBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z
BullioBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z
BullioPrzepis autorski (mój). Taki koktajl to nie tylko doskonałe źródło energii i przeeepyszny smak, ale również rewelacyjne zabezpieczenie naszego organizmu przed przeziębieniem. Oprócz tego pozytywnie wpływa
Di gotujeOd jakiegoś czasu chodzi za mną znowu nutella😏Kiedyś raz kupiłam sklepową i więcej tego nie zrobiłam 🙀 Stwierdziłam, że wole sama wykonywać taki krem😎 Dzisiaj
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie po świętach.😙Jak tam Wasze brzuszki, najedzone czy może przejedzone?😛 U mnie korzystając z ładnej pogody (+5 stopni, taka to zima😆) na szczęście nie doszło
Zdrowie i pysznie na talerzuWiele osób unika serka mascarpone ze względu na zawartość tłuszczu ponad 30%. Niewątpliwie ten tłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej
KucharzycaJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery Fajery