naleśniki na słodko - 3812 przepisów (strona:173/255)

BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 134

oleju, smażymy Złote paluszki rybne FRoSTY na złoto (paluszków absolutnie nie musimy wcześniej rozmrażać. Smażymy ok.6 minut delikatnie przewracając). Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami – sól, pieprz i papryka słodka ( świetnym dodatkiem będzie tutaj jeszcze np. koperek! ). Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie(...)minut w temp. 230 C 3. Jeśli nie mamy pora do sałatki – nic nie szkodzi! Dajmy troszkę więcej cebulki! 4. Tortille śmiało możemy zamienić na klasyczne naleśniki – „burrito” będzie bardziej miękkie i raczej do jedzenia sztućcami, niż do ręki. 5. Pamiętajcie, że na oliwie można smażyć, na oleju tłoczonym na zimno absolutnie nie – jest

Ostra na Słodko
Krem z kapusty i pora -czyli zupa bez włosów 227

Spróbowałam i skończyło się na dwóch miseczkach. Ale powiem, że z dodatkami krem jest równie pyszny! Zupa krem świetnie smakuje z pieczonymi batatami. Innym smacznym dodatkiem jest makaron z naleśników . Krem z kapusty Składniki: 600 g kapusty 1 mały por 1½ l buljong z kurczaka 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 łyżki(...)Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Pokrój por w cienkie krążki. Rozgrzej masło na patelni i dodaj por. Smaż przez 3 minuty. Ostry por podduszony na maśle uzyskuje nowy, słodki smak i świetnie komponuje się z kapustą. Dodaj por do zupy i gotuj przez 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na krem. Podaj krem gorący z dodatkami według uznania. Spara Spara

codojedzenia
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 114

Takie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody Sławek(...)nielicznych piątkę! Te same krokiety można zrobić w wersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na  naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku

To co kocham
Placki sernikowo-bananowe 197

Inspiracją do zrobienia tych placuszków było ulepszenie podwieczorka mojego Siostrzeńca, wyszło tak, że smakuje nie tylko dzieciom.     Razem z Dominikiem uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki etc., a gdy w przepisie można wykorzystać ukochane przez nas banany i połączyć je z masłem orzechowym, to jesteśmy wniebowzięci. Buszując w poszukiwaniu przepisu na podwieczorek dla Adasia natknęłyśmy się wraz(...)naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ok. pół szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego (tylko jeśli uznacie, że całość jest mało słodka) W misce rozgniatamy banany, wbijamy jajka i dodajemy twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się

Cooking Monster
Moje domowe nachosy 190

Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli(...)olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.  Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam

Kulinarny Pamiętnik
Sernik na zimno czekoladowo – śmietankowy. 137

absolutną doskonałością. Nie jest zbyt słodki, zawiera odpowiednią ilość masy czekoladowej , która zrównoważona jest masą z mascarpone . Nadzienie sernika jest jedwabiste, bogate i głęboko luksusowe ale jednocześnie jest lżejszy niż sernik pieczony. Ten sernik bez pieczenia jest super czekoladowy i jednocześnie super śmietankowy , idealny dla miłośników czekolady i mascarpone . Sernik nie jest zbyt słodki i doskonale nadaje się na każdą(...)Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne

Zdrowy Styl Joanny
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą 1424

przygotowania tradycyjnych krokietów, potrzebujemy naleśniki, których smażenie poch ł ania dosyć dużo czasu. Dzisiaj przedstawiam ekspresowe krokiety, które przygotujemy w kilka chwil, a są równie smaczne. Wiadomo, ż e jest to mniej zdrowa wersja, ponieważ tostowy chleb do zdrowego jedzenia nie należy, ale czasami gdy nie mamy czasu to możemy(...)pieczarki 350 g, cebula 1 szt, mozzarella 100 g, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, dodatkowo: jajko 1 szt, bułka tarta do obtoczenia, papryka słodka mielona pół łyżeczki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, (nie obieramy), ścieramy na tarce o grubych oczkach

kulinarne odsłony pati
Sałatka z wędzonym twarogiem 196

zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam(...)roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :)  Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować

bistro mama
DOMOWA MĄKA KOKOSOWA 183

Tak jak Wam pisałam w poprzednim poście, oto jeden z przykładów tego, w jaki sposób wykorzystuję pozostałości po produkcji domowego mleka kokosowego, czyli pulpę kokosową. Otóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Bezglutenowe ravioli z ricottą 169

   Bezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji

Kuchnia bezglutenowa
Syrnyky - ukraińskie racuchy z sera białego. 217

Dziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 251

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna

Kraina Miodem Płynąca
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 224

We wtorek wróciłam z naszej małej wycieczki. Krótkiej, ale niezwykle przyjemnej. Jestem zachwycona grudniową Kopenhagą, i choć za żadne skarby bym się tam nie przeprowadziła, jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko na Walentynki 128

lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję do tego przedsięwzięcia. Lemoncurd wyszedł idealny. Czym przystroić jogurtowiec? Oczywiście borówkami i malinami. Dodatkowo posypałam(...)lodówki na 4 godziny lub najlepiej na noc. Kiedy jogurtowiec się zetnie udekoruj go owocami, rozdrobnioną czekoladą i grobo pokrojonymi batonikami. Pokrój na kawałki. Smacznego!     The post Słodko na Walentynki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE – idealne śniadanie! 194

Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! :D ) wielbicielką śniadań. To właśnie śniadanie jest u mnie tym najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia … tym który najbardziej

Ostra na Słodko
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 190

Brzmi obco, ale proszę się nie zrażać. Te proste, niepozorne babeczki są znakomitym zamiennikiem  tradycyjnych naleśników. Nie trzeba stać i smażyć, wystarczy nagrzać piekarnik i upiec. Do puddingu przywarła taka niesłuszna ( moim zdaniem) etykietka trudnego. Spotkałam się nawet z słowami mistrzów kulinarnych, że bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy(...)zawsze tak samo pysznie smakują. Kiedyś już publikowałam ze świeżymi owocami---->  KLIK Dziś będzie z  mrożonymi wiśniami i cytrusami. jajka mleko mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy  olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli

Dieta moja pasja
Marmolada szwarcwaldzka 131

Czas wakacji to nie tylko słodkie lenistwo, ale także wzmożony okres, w którym robimy przetwory na zimę. Często szukamy więc inspiracji, bo jednak mimo sprawdzonych receptur chcielibyśmy spróbować czegoś nowego. A więc voilà! Wszyscy zapewne znamy „szwarcwaldzkie” przysmaki: tort, pavlową, serniki, babeczki, tartaletki itp. A co powiecie na szwarcwaldzką marmoladę? Do tego wzbogaconą o dodatek likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada(...)żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie

MyCookBook.pl