Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je
Zasmakuj KuchniPamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu
Pink EnvelopeNie robię zbyt wielu past, sama nie wiem dlaczego, bo oboje z M. bardzo je lubimy. Chyba po prostu o nich zapomniałam ;) Aż do tego momentu
Kuchnia w czekoladzieJest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny. Składniki: 2 jaja 6 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta proszku do pieczenia cynamon 1/4 szklanki soku z malin 1 łyżka oleju aromat maliny Sposób przygotowania: Jaja(...)ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin). Masa powinna mieć konsystencję jak na naleśniki. Całość przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie wrzucamy umyte maliny. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestasoli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki . Na końcu wmieszać delikatnie łyżką jagody. Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu(...)przypalać. Po zdjęciu z patelni odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu. Przed jedzeniem można lekko posypać cukrem pudrem. Placuszki wychodzą puszyste, z wyczuwalnymi drobinkami twar ogu, niezbyt słodkie, z cudownym posmakiem jagód. Poezja
Grunt to przepis!XVII wieku szef kuchni francuskiego Króla Ludwika XIV, François Massialota stworzył najstarszy odnaleziony przepis na krokiety. Receptura z 1691 roku zawierała mięso, trufle i szpik, które były zawinięte w słodką bułkę, obtoczoną jajkiem i smażone na smalcu. Z pewnością krokiety można zjeść na całym świecie w różnych odmianach i nadzieniem. W Portugalii na przykład można zjeść krokiety z owocami morza(...)które tak do końca, nie wydają się polskim daniem. 🫔 – 12 sztuk ⏰ – czas zależy tylko od Ciebie 🇵🇱 – Polska Co potrzebujesz by zrobić krokiety i sos żurawinowy Naleśniki, które znajdziesz również u mnie. Szklanka mleka 2 szklanki mąki Szklanka wody 2 jajka Szczypta soli Sos żurawinowy 300 g żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili
RafalCookUwielbiam ten krem i sama nie wiem dlaczego go prezentuję Wam dopiero teraz... A może już znacie domową Nutellę z bananów? U mnie znika w mgnieniu
Di gotujeciągu kilku następnych dni. Niech będzie figowo! O trzech podstawowych plusach Chorwackiego zakwaterowania Wam wspomniałam ale nie wspomniałam o gratisie najlepszym. Cudowna, starsza Pani smażąca nam rano naleśniki z dżemem morelowym i kremem czekoladowym. Pobudki zapachem świeżo upieczonego ciasta z wiśniami, które czekało na tarasie na nas kiedy tylko otworzyliśmy oczy. Niesamowita dobroć serca i ta zdolność porozumiewania(...)swoim języku. Urzekła mnie ta kobieta i pewnym momencie zamarzyło mi się aby mnie zaadoptowała i mogłabym tam zostać na zawsze. I wino. To jeżynowe szczególnie, to słodkie i cierpkie i tak mocno bordowe, że nie sposób opisać. Tak delikatne, tak idealne w smaku. Musiałam przywieźć kilka butelek do Polski, nie byłabym sobą. Poniżej przepis na jedno
Mango PapajaWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskiCzy Wy też czasem zastanawiacie się „Co dziś podać na obiad?” . Jeśli tak, to mam nadzieję, że dzisiejsze zestawienie przepisów pomoże Wam odpowiedzieć szybko
Słodkie okruszkiPrzy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał(...)się Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru do wyboru. Składniki na około 10 stuk : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/2 szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka
Niebieski kubek z kawaSkładniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę
magiczna kuchnia KasiOstatnio coś ta moja kuchnia zakręcona, a raczej zawinięta;) A to dlatego, że tortille, wrapy i naleśniki to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego posiłku. Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny(...)puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek 6 tortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie
Kulinarne InspiracjeTen rok obfituje w moim domu w przetwory. Nie pamiętam, żebym ich robiła tyle, co tego lata. Piwnica zapełnia się
Codzienna kuchnia niecodziennadżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce(...)powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie:Śliwki umyć, wypestkować i pokroić
Ze smakiem i z pasjądomowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników na serwatce, popijam na czczo czystą, a także stosuję jako bazę do koktajli. Macie bardziej kreatywne pomysły? Składniki -2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%) Przygotowanie Litr(...)skiśnięcia. Kilka dni, zazwyczaj ok 3-5, aż zsiadłe mleko się rozwarstwi. Po tym czasie drugi litr mleka zagotować w większym garnku. Wyłączyć gaz. Zsiadłe mleko wylać na gorące słodkie. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy tak powstała "masa" ostygnie, przelać je na gęste sitko i pozostawić do odcieknięcia serwatki. Sitko można wyłożyć gazą i później ścisnąć w niej ser - powstanie bardziej
Zielona Kuchniażelfix 1 opakowanie/3:1 dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 15 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć(...)teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCoś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy ciasto drożdżowe :) Składniki 3 jabłka 4 gruszki sok z połówki cytryny około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego cukru do smaku 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz(...)podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać ! 2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach
Gotowanie...to proste !