Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką
Humanistka w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki
Humanistka w kuchniDzisiaj oszalałam z naleśnikami. I słodkie i słone :) Te są z jabłuszkami czyli słodziuuutnie. Czytaj więcej
Pasja tworzeniawspomnienia!!! Zapraszam Was na małą fotorelację z wyjazdu a przepisy na fuczki i proziaki pojawią się niebawem jeśli chcecie. Jedna z pięknych cerkwi bieszczadzkich jakie zobaczylismy Specjal for Córcia, naleśniki bez mleka i jaj od Pani Kornelii :) Niektórzy zjeżdżali na nartach a inni znaleźli zjeżdżalnię... Gdy nie było mgły, były śnieżne szczyty... w oddali :) i nasz pensjonat :) Gdy nie było
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż krótszego boku. Zawijamy na kształt rogalika, układamy na blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy
My Culinary ArtPomysł na pyszny, pomarańczowy sos powstał z potrzeby chwili jako dodatek do amerykańskich pancakesów. Myslę, że równie doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych naleśników. Składniki: 3 pomarańcze 50 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka miodu / u mnie domowej roboty z mleczu czyli z mniszka lekarskiego/ Pomarańcze obrać, podzielić na kawałki, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystkim, nie tylko biegającym; opis sposobu życia społeczności Tarahumara zachwyca mnie nieustannie. A teraz do dzieła ;) HUMMUS - pozwolę sobie podlinkować tylko przepis, który podawałam już kiedyś tutaj , przy naleśnikach z hummusem i surowym szpinakiem. SEZAM znajdziecie tutaj a CIECIORKĘ tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest ambitny. Poniższy przepis w 100% zgadza się z moim porannym i całodziennym makro, a to bardzo dobrze bo nie raz zrobię zapewne takie ciasta. To inna forma naleśnika, można "zrobić dobrze" swojej podświadomości uznając takie ciacho za zdrowy grzech śniadaniowy. Namówiłam kogoś? :) Składniki na 2 kokilki lub jedną średnią formę: 50 g zmielonych płatków owsianych górskich
Czarnawisienkacoraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej
Smaczne ZdroweJeśli ten niesamowity aromat nie pozwoli Ci na chwile o sobie zapomnieć, biegnij po kolejną porcję kwiatów i przygotuj zapasy na zimę! Doskonały do wody, herbaty, deserów i naleśników. U mnie powstaje już czwarta porcja. Syrop z kwiatów czarnego bzu 1kg cukru (ja użyłam miodu akacjowego) 1l gorącej wody 1 limonka 1 cytryna 50 dużych baldachów czarnego bzu. Wodę
Zapiski Młodej ŻonyGdyby ktoś mnie zapytał co najbardziej lubię w początku lata bez wahania odpowiedziałabym: TRUSKAWKI! (Pewnie dlatego w mojej lodówce spoczywa aktualnie 9kg TRUSKAWEK.) Uwielbiam je w racuchach, naleśnikach, słodkich tartach, ubóstwiam TRUSKAWKOWE pierogi, a od paru dni kilka razy dziennie podjadam surowe, bez cukru, najzwyklejsze w świecie, przepyszne, polskie TRUSKAWKI. W najbliższych dniach, na blogu pojawi się kilka TRUSKAWKOWYCH propozycji
Zapiski Młodej Żonykąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli 1 łyżka
Zapiski Młodej Żonyprzejścia dla mojego Męża dlatego postanowiłam pominąć ten składnik.Wy możecie poeksperymentować:). Krem dodaję do ciepłego mleka lub kakao, idealnie sprawdza się jako smarowidło kanapkowe i dodatek do naleśników. Jest słodki, kremowy, a przede wszystkim zdrowy! Krem miodowy (jeden mały słoiczek) 160g miodu 50g masła 60g mleka skondensowanego niesłodzonego opcjonalnie przyprawy: tymianek, cynamon, przyprawa do piernika, imbir Miód i masło
Zapiski Młodej Żonyprzygotowaniem nie muszę się spieszyć. Inne niż na codzień, spokojne, odświętne. Takie, przy których przygotowaniu mogę puścić wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić owocowym
Zapiski Młodej Żony