naleśnik - 11212 przepisów (strona:518/748)

Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem 127

świeżej bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera. Do Quesadilli potrzebować będziesz: 3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka np jak na naleśniki ) Na rozgrzaną głęboką patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebulka zaczyna nabierać kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą

ClauditteMissCooking
Cytrynowe naleśniki 154

soli i mąk ą ( trzeba jej tyle , aż ciasto nabierze konsystencji śmietany - będzie gęste, ale tak aby się dobrze rozlewało ) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Każdy jeszcze gorący posypać cukrem i pokropić sokiem z cytryny , zwinąć i ....    Smacznego

Gaździnka warzy
Szpinak z cebulą i parmezanem 224

ciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule śmietana słodka tarty parmezan 1 lekko czerstwa bułka pszenna  sól, pieprz kmin rzymski i starta gałka muszkatołowa opcjonalnie przygotowanie

Stare Gary
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 284

Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni.  Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Rozwiązana zagadka. Fondue dla ... 172

nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache.  Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 180

ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 179

takich chwilach, gdy nie mam czasu ani pomysłu, mobilizuje mnie myśl o tym, że nie muszę wymyślać wyszukanych dań, przecież bliskich ucieszy nawet najprostszy posiłek - ulubiona pomidorowa czy naleśniki z serem. Jeśli przygotujemy go z sercem, doprawimy go najlepiej na świecie.  Jedzenie gotowane z przymusu, na czas i bez przyjemności nigdy nie będzie tak smaczne jak byśmy chcieli

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 187

horyzontem, ten za rubinową jabłonią.  A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM  Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek.   10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić

KUCHARNIA
Wzloty i upadki. Suflet rabarbarowy z imbirem. 170

góry wiadomo, że suflet opadnie! Ale to naturalne i nic w tym nadzwyczajnego. Jeśli tylko to zaakceptujemy, będziemy wypiekać suflety równie często, jak smażymy jajecznicę czy naleśniki.  Z tą niezwykle istotną różnicą, że suflet wyzwala nieporównywalnie większe pokłady radości. Zaczyna się subtelnym i cichutkim szeptem piany, potem owocowa masa wiruje z bielą zmieniając kolory, jak w najpiękniejszym kalejdoskopie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 208

robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 132

jabłek owinięty promieniami złocistego słońca, które pieściło owoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ Idealna do naleśników, placuszków, chałki. Świetnie smakuje na plastrach twarogu.  Widoczna na zdjęciu chałka została upieczone wg tego przepisu - klik, jednak zamiast dużej, upiekłam kilka malych, jednoosobowych.    3 kg papierówek

KUCHARNIA
Omlet bananowo owsiankowy 162

sycący.  Omlet z bananem i płatkami owsianymi, podany z jogurtem naturalnym i granatem :) Taka propozycja urozmaici Twoje śniadanie, Wspomoże poranne motywowanie! Maksymalny smak, proste składniki, Godnie zastąpią mączne naleśniki :) Czego potrzebujesz? --> 2 jajka, pół banana, garść płatków owsianych. Jak przygotujesz? -->  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię skropioną

Mój Smak na Życie
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 178

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym 199

czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :) Składniki: Ciasto: ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki wody 1 jajko Farsz: 2-3 łyżki serka wiejskiego 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru  Sposób przygotowania: Mąkę, wodę i jajko miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 183

stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane. Używać do naleśników, bułeczek na słodko lub zajadać tak, po prostu

Humanistka w kuchni