świeżej bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera. Do Quesadilli potrzebować będziesz: 3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka np jak na naleśniki ) Na rozgrzaną głęboką patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebulka zaczyna nabierać kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą
ClauditteMissCookingsoli i mąk ą ( trzeba jej tyle , aż ciasto nabierze konsystencji śmietany - będzie gęste, ale tak aby się dobrze rozlewało ) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Każdy jeszcze gorący posypać cukrem i pokropić sokiem z cytryny , zwinąć i .... Smacznego
Gaździnka warzyciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule śmietana słodka tarty parmezan 1 lekko czerstwa bułka pszenna sól, pieprz kmin rzymski i starta gałka muszkatołowa opcjonalnie przygotowanie
Stare GaryWykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni. Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron
Krakowskie smaki Aninigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache. Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo
KUCHARNIAciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte
KUCHARNIAtakich chwilach, gdy nie mam czasu ani pomysłu, mobilizuje mnie myśl o tym, że nie muszę wymyślać wyszukanych dań, przecież bliskich ucieszy nawet najprostszy posiłek - ulubiona pomidorowa czy naleśniki z serem. Jeśli przygotujemy go z sercem, doprawimy go najlepiej na świecie. Jedzenie gotowane z przymusu, na czas i bez przyjemności nigdy nie będzie tak smaczne jak byśmy chcieli
KUCHARNIAhoryzontem, ten za rubinową jabłonią. A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić
KUCHARNIAgóry wiadomo, że suflet opadnie! Ale to naturalne i nic w tym nadzwyczajnego. Jeśli tylko to zaakceptujemy, będziemy wypiekać suflety równie często, jak smażymy jajecznicę czy naleśniki. Z tą niezwykle istotną różnicą, że suflet wyzwala nieporównywalnie większe pokłady radości. Zaczyna się subtelnym i cichutkim szeptem piany, potem owocowa masa wiruje z bielą zmieniając kolory, jak w najpiękniejszym kalejdoskopie
KUCHARNIArobię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku
KUCHARNIAjabłek owinięty promieniami złocistego słońca, które pieściło owoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ Idealna do naleśników, placuszków, chałki. Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Widoczna na zdjęciu chałka została upieczone wg tego przepisu - klik, jednak zamiast dużej, upiekłam kilka malych, jednoosobowych. 3 kg papierówek
KUCHARNIAsycący. Omlet z bananem i płatkami owsianymi, podany z jogurtem naturalnym i granatem :) Taka propozycja urozmaici Twoje śniadanie, Wspomoże poranne motywowanie! Maksymalny smak, proste składniki, Godnie zastąpią mączne naleśniki :) Czego potrzebujesz? --> 2 jajka, pół banana, garść płatków owsianych. Jak przygotujesz? --> Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię skropioną
Mój Smak na ŻycieInulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju
w mojej kuchniczasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :) Składniki: Ciasto: ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki wody 1 jajko Farsz: 2-3 łyżki serka wiejskiego 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru Sposób przygotowania: Mąkę, wodę i jajko miksujemy
Truskawkowa Fiestastawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane. Używać do naleśników, bułeczek na słodko lub zajadać tak, po prostu
Humanistka w kuchni