Niedawno zostałam poproszona o przygotowanie czegoś polskiego. Przygotowałam farsz, ale wyszło go dość sporo. Aby nie marnować jedzenia postanowiłam nadzienie wykorzystać do naleśników. Te z kolei podsmażyłam i podałam na kolacje mężowi. Do przygotowania
Szybko Tanio SmacznieTakiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku
Ala piecze i gotujeulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych. Smażyć na lekko złoty kolor
Monia miesza i gotujeDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakupyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca. A w połączeniu
DefinicjaSmakuśmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajka, 300 ml mleka, 100 gram roztopionego masła oraz
Wyprawy kulinarnesezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą wanilii SKŁADNIKI : 1,2 kg truskawek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli Pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciastkozercyminut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę. Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów, lodów oraz do naleśników, również do kanapek
Mango Papajawidzę - szkoda, że nie da się udawać, że go nie czuję. Hmmm ale to nie koniec niespodzianek. W drugim końcu sali siedzi krawaciarz z laptopem na stoliku zajada naleśniki, gdzieś opodal mama z tatą i dzieckiem.Hmmm, czyli śmierdziel nie tylko na mnie nie robi wrażenia. Skoro oni zostali, to ja też siadam duma w swojej nowej chabrowej
pieprzny smaczekUżywam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i znakomita przy upałach, które mam nadzieję nadejdą. Przy chłodnych dniach też jest znakomita,wystarczy dodać papryczkę chili i kapsaicyna zrobi swoje, zapraszam. Papaja czyli melonowiec właściwy jest bogata w witaminę C, A oraz witaminy
Moje Małe Czarowaniecukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. ROZGRZEJ PATELNIĘ , spryskaj olejem, bliny nie powinny "tonąć" w tłuszczu, Wystarczy trochę oleju
Kuchnia bezglutenowa LoliKażdy z nas lubi naleśniki, jednak te domowe często są słodzone i smażone na oleju. Co zrobić, aby nieco je odchudzić? Wystarczy kilka zabiegów :) Po pierwsze zmieńmy mąkę na razową. Ja użyłam żytniej, ponieważ ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm. Po drugie nie dodajemy cukru - lepiej dosłodzić miodem serek niż pchać cukier do środka. Po trzecie i ostatnie - smażmy
Chocolate Muffin Blogmiksuję blenderem na gładką masę. Dodaję jajka, cukier, kakao, sól i sodę oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko razem miksuję na masę o gęstej, jednolitej konsystencji (jak ciasto na naleśniki czy kwaśna śmietana). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, do w miarę "suchego
W kuchni Karmel-itkiPiergi z fetą, szpinakiem i kurczakiem J akiś czas temu kupiłam pół kilo skrzydełek z kurczaka z myślą raczej o farszu do naleśników. Uznałam jednak, że nie będzie go wystraczająco dużo nawet po dodaniu innych składników. Planowałam jednak pierogi ze szpinkiem i fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi
apetytnapieczenie