Amerykańskie pancake's z sosem truskawkowym 136proszku do pieczenia olej do smażenia truskawki cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni z dodatkiem "kropelki" oleju z dwóch stron,aż się zrumienią( na wolnym ogniu). Podajemy z sosem truskawkowym
Wielki apetyt
Placki z cukinią 164Kupiłam dziś w Lidlu cukinię z zamiarem zrobienia mussaki. Robiąc dzieciom naleśniki zmieniłam swój plan i powstały placki. Składniki: 400 g mąki 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli jajko woda mleko oliwa z oliwek do smażenia 3 cukinie sól pieprz czosnkowy (ja użyłam Kotanyi) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na tarce na dużym oczkach.Do miski wrzucamy mąkę,jajko,odrobinę wody
Wielki apetyt
Waniliowa konfitura z zielonych pomidorów 194Nigdy nie wpadłabym na to, że niedojrzałe pomidory mogą tak bosko smakować. Delikatnie kwaskowate z waniliową nutką. Idealnie sprawdza się do naleśników, ciast a nawet na bułeczkę podczas plenerowego wypadu nad rzekę. Składniki: 1 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów 500 g cukru (ja używam Królewskiego) 1 szklanka wody 1 cytryna sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wielki apetyt
Awokado nadziewane sałatką z kuskusu (i migawki z Francji) 185wolne, więc pewnie jak to choróbsko zostawi mnie już w spokoju to ruszę z ochotą do kuchni :). Jak na razie moje jedzenie składa się z kanapek z pasztetem sojowym, naleśników i owoców... W weekend majowy miałam jednak czas i siłę na wege grilla
wegetalerze
Domowej roboty lody śmietankowe z cytryną i miętą 231powoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców, ziół, albo tłustej śmietany, możecie przygotować domowe lody, które potem świetnie sprawdzą się jako dodatek do szarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny do lodów. Wystarczy ubić śmietanę ze słodzonym mlekiem skondensowanym i dodać zmiksowany dodatek ziołowo
W kuchni wieczorem
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 1 243jakości. Było nawet akwarium ze świeżymi homarami! Ogólnie miejsce zrobiło na mnie ogromne wrażenie, mogłabym tam chodzić godzinami i się po prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masło orzechowe Primavika 237wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs
Kto ugości moich gości?
syrop z sosny--- sciroppo fatto di pino 228przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników
w mojej kuchni
Naleśniki z kurczakiem, porem, pieczarkami, kukurydzą i serem żółtym 457Pamiętacie Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka
Kto ugości moich gości?
RABARBAR – obierać czy nie? 229PRZEPISY: Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z rabarbarem – pyszne fornetti z rabarbarem – ciasto ucierane z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem Koniecznie zajrzyjcie
Ostra na Słodko
Mleko ryżowe 223Przepis na mleko ryżowe to podstawa diety bez mleka krowiego, na pewno ułatwia zastąpienie dań mlecznych. Na takim mleku robimy kaszki dla dzieci, owsiankę lub naleśniki. Ryż gotujemy co najmniej godzinę w wodzie z dodatkiem soli i oleju. W razie potrzeby dolewamy wody. Ryż miksujemy i przesiewamy przez sitko. Rozrzedzamy przegotowaną wodą do pożądanej gęstości
prawdziwe jedzenie
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 307powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło
Ostra na Słodko
Ciasto Marcinek 37734jeśli ciasto przygotowujemy na specjalną okazję. Gotowy Marcinek wygląda zjawiskowo w przekroju, mnogość warstw kojarzy się z tortem naleśnikowym, jednak placki, mimo że miękną od śmietany, smakują inaczej niż naleśnik. Są delikatne w smaku, a w połączeniu z masą, tworzą cudowny śmietankowy duet. Dużą zaletą Marcinka jest również fakt, że można go przygotować na 2-3 dni przed spodziewaną okazją
Smakołyki Bereniki
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 229suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio. Ingredienti: 1000 teste
w mojej kuchni
Bananowe placuszki z miodem 227piekłam na małej patelni o średnicy (nie chcę tutaj skłamać) 18 cm - po prostu mniejszej niż takie tradycyjne do smażenia.) Ciasto nie rozleje nam się jak na typowe na naleśniki - musimy je rozprowadzić drewnianą szpachelką. Ważne żeby nie była to cienka warstwa ciasta, a mająca ok. 0,5 - 1 cm grubości. Chwilę smażymy z jednej strony po czym przewracamy
Jedzeniomania