sól, pieprz Dodatkowo jajka bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby(...)odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzenieżałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy może w końcu do przepisu :) Składniki na naleśniki: - 200 - 220 g mąki pszennej/ pszennej razowe/ żytniej - 250 ml mleka - 250 ml wody gazowanej - 2 jajka - szczypta soli -> Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową(...)zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować. UWAGA! Grzyby, które nam zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu :) Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokietu. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów. Smacznego! Zapraszam do sklepu Barmar , a także na oficjalną stronę na facebooku
Zdrowie na języku :PPiernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak
More food, love and dreamsWczoraj dowiedziałam się, że jeden z portali ogłosił dzień naleśnikowego szaleństwa. A u mnie w planach były właśnie naleśniki na obiad. Ale skoro naleśnik ma swój dzień, to chyba należy mu się prywatny tort! Oto i on :) Czytaj więcej
bistro mamamnie znowu naleśniki. Tym razem ze szpinakiem, choć kilka placków odłożyłam do zrolowania z powidłami. Naleśniki to dla mnie czysta postać comfort food, czyli jedzenia sentymentalnego, prostego, kojarzonego często z dzieciństwem, bezpieczeństwem... Potrawy comfort food są idealne jesienią, kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, jesienno-zimowe przesilenie puka do drzwi, a temperatury na zewnątrz nie zachęcają wystawienia nosa za drzwi
bistro mamaCzekoladowe naleśniki* z ricottą** i pomarańczą *z rozpuszczoną czekoladą, kakao **ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków, oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo
More food, love and dreamsgofry : 1/2 szkl. mąki jaglanej 1/2 szkl. mąki kokosowej 3 łyżeczki siemienia lnianego 3 łyżeczki stewi w proszku 1 łyżeczka sody + woda do uzyskania konsystencji gęstszej niż na naleśniki Oliwa do wysmarowania gofrownicy Przygotowanie: Wymieszać suche składniki. Dolewać wody aby konsystencja była nieco gęstsza niż na naleśniki. Piec w gofrownicy na złocisty kolor. Kaloryczność wyliczona gdy wyjdzie nam 4 gofry
Czarnawisienkawyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego
Kuchnia domowa AniWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu. Smażąc obracamy je aby nabrały złotego koloru równomiernie po obu stronach. Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała gładka konsystencja. Farsz nakładamy(...)usmażone naleśniki i zwijamy, a potem zajadamy :) SMACZNIE I PROSTO
Kredowe Menuzbawienny wpływ na nasze zdrowie,ale jest zwyczajnie pyszny.Duszony z cebulką i czosnkiem jest świetnym uzupełnieniem każdego drugiego dania.Jarmuż podobnie jak szpinak może być smakowitym farszem np. naleśników.Patrz przepis tutaj.JARMUŻ DUSZONY Z CEBULĄ I CZOSNKIEM:Składniki:1 kg jarmużu cebulaczosnekpieprz,sólocet winny i cukier do smaku/opcjonalnieokoło 2 łyżek uprażonych płatków owsianych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu a gdy nawet kilka sztuk zostanie to na pewno i tak się nic nie zmarnuje… Krokiety z kapustą – składniki: Naleśniki (ok. 16 sztuk): ok 2.5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3 łyżki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Wszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć(...)pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane grzyby i odciśniętą kapustę. Dusić ok. 20 minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić. Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor. Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmleka w proszku tak Wam się spodobały , że postanowiłam przygotować dla Was kolejny przepis z jego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni , z jakimi się zmagamy! Naleśniki nie zawierają mąki! Ciasto zrobiłam wykorzystując nie tylko to mleko , ale również jedne z ostatnich borówek jakie możemy spotkać na targach! Słodkie ciasto wypełnione delikatnym , kremowym , białym serem i oprószone cukrem(...)wszystko razem dokładnie miksujemy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni! Po usmażeniu smarujemy serem białym wymieszanym z cukrem wanilinowym i zwijamy w ruloniki. Podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego! UWAGA! Naleśniki smażą się szybciej niż klasyczne , dlatego musimy ich pilnować
Ostra na Słodkochociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo(...)kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina. 1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli
Pasja Smakumączne z dodatkiem sody oczyszczonej ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam się pokosić(...)troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk. Smacznego :) Jak widać "chlebek sodowy", można zjadać sam, na słodko z dżemem , oraz jako chlebek pod kanapkę. Pasuję fantastycznie
Moje pyszne gotowaniemielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Składniki na naleśniki: -3 szklanki mąki -4 szklanki mleka -2 łyżki oleju -1/2 łyżeczki cukru -4 jajka Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka(...)rozcieramy chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki. Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania. Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem
Maminek kulinarny