Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Zasmakuj Kuchniogromną miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze, niż pierogi, dania. Smażone kotleciki, naleśniki, krokiety, pieczone paszteciki i pierożki. To wszystko jedliśmy już milion razy. Podczas ostatnich grudniowych świąt trafiłam też na ciekawe urozmaicenie farszu do ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie(...)dziewczyn z Burczy mi brzuchu coś wymyśli, to wiadomo, że to będzie hit. Oryginalny przepis Tosi znajdziecie tu –> KLIK. Ja wykorzystałam mój standardowy przepis na 10 naleśników, zamieniając jedynie wodę gazowaną na piwo bezalkoholowe. A do farszu dodałam mniej ziemniaków, aby twaróg był bardziej wyczuwalny. Krokiety panierowane w płatkach kukurydzianych najlepiej smakują na ciepło, gdy farsz rozpływa się
Mienta blogwsypać kaszę mannę i zalać mlekiem. wymieszać tak aby nie było grudek i odstawić na pół godziny. Następnie dodać pozostałe składniki wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni jak tradycyjne naleśniki. (patelnię delikatnie smaruje olejem tylko przy pierwszym naleśniku. Przy kolejnych nie ma takiej konieczności).Smacznego
Kulinarne przygodyPyszne i proste naleśniki czekoladowe, które wykonacie w kilka minut. Ja do nadzienia użyłam pysznych kremów czekoladowych od firmy Terravita teraz w nowym, zupełnie innym opakowaniu. Ale to nie wszystko! W składzie nie znajdziemy utwardzonego oleju palmowego jak to jest u znanego producenta kremów czekoladowych :) Za to spotkamy się z naturalną wanilią a nie waniliną. Polecam 😀 Składniki: 1 szklanka mąki(...)składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując aby zbyt mocno się nie przypiekły (miękkie są smaczniejsze). Podawać z ulubionymi dodatkami lub z kremem czekoladowym jak to zrobiłam ja 😀 Smacznego
Słodka Strefawędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie, na rumiano z każdej strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki(...)dodajemy do cebuli. Wszystko dusimy do miękkości. Przesmażone studzimy, doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni
VioletoweKucharzenieBliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;) Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno
Obiad gotowyPyszne i proste naleśniki czekoladowe, które wykonacie w kilka minut. Ja do nadzienia użyłam pysznych kremów czekoladowych od firmy Terravita teraz w nowym, zupełnie innym opakowaniu. Ale to nie wszystko! W składzie nie znajdziemy utwardzonego oleju palmowego jak to jest u znanego producenta kremów czekoladowych :) Za to spotkamy się z naturalną wanilią a nie waniliną. Polecam 😀 Składniki: 1 szklanka mąki(...)składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując aby zbyt mocno się nie przypiekły (miękkie są smaczniejsze). Podawać z ulubionymi dodatkami lub z kremem czekoladowym jak to zrobiłam ja 😀 Smacznego
Słodka Strefarozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się. (*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić. U mnie takie placki często znikają
Di gotujeDzięki zawartości płatków owsianych, naleśniki te mają rewelacyjny, lekko orzechowy posmak. Robiłam je już wielokrotnie i muszę przyznać, że warte są spróbowania. Składniki -3 jajka -1 szkl. mleka -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. płatków owsianych -1/2 łyżeczki ziół prowansalskich -1/2 łyżeczki vegety -25 dag pieczarek -2 łyżki śmietany 18% -łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) -sól, pieprz(...)mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić. Mleko, jajka i mąkę zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym. Źródło: 'Przyślij Przepis!' Smacznego
Zielona KuchniaTakie naleśniki po raz pierwszy jadłam u moich rodziców. Wykonanie: zanurz kwiaty dzikiego bzu w cieście (nie powinno być za gęste), szybko przełóż je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, obetnij wystającą łodyżkę kwiatu i smaż naleśniki/placki na ciemno złoto z obu stron. Podawaj z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Letnie wegetariańskie zestawy obiadowe/Vegetarian summer dinner sets
Qlinarnie i Qlinarnieminut aby składniki napęczniały patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta smażyć około 2 minuty z jednej strony po obróceniu łopatką do naleśników smażyć na złocisty kolor - naleśniki są delikatne, miękkie, nam smakują do nadzienia słodkiego i wytrawnego...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 200 g szpinaku (mrożonego) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 ml mleka 2 łyżki oleju sól, gałka muszkatołowa
Domowy Smak JedzeniaRzeczywistość często bywa szara. Szczególnie w naszym, jakże pozbawionym słońca klimacie. Warto zadbać o to, by talerz był kolorowy. Dziś proponuję cudownie cyklamenowe naleśniki. Aby uzyskać ten kolor dodałam do ciasta soku z buraka. Smak nie jest wyczuwalny, ale kolor mocno widoczny. Kolorowe jedzenie poprawia nastrój! Naleśniki podałam na dwa sposoby. Z malinowym twarożkiem, czyli zmiksowanym z malinami twarogiem, polane
Kucharzycaobiad. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście. Zapraszam na pyszne krokieciki z mięsem. Składniki: ciasto na naleśniki tu 600 g mięsa z rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz dodatkowo 2 jajka 2 łyżki mleka(...)oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem podsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na każdy naleśnik na całość nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Następnie każdy krokiet panierujemy w jajku, a potem w bułce tartej
magiczna kuchnia KasiNaleśniki to jest to co mogłabym jeść bardzo często. Pod różną postacią na słodko jak i na słono. To przepis na idealne ciasto które jest cieniutkie, delikatne i zawsze wychodzi, polecam. nal Składniki: 1,5 szklanki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki(...)ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami
magiczna kuchnia Kasi