 Zakwas na żurek 699
Zakwas na żurek 699białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas na żurek – Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie
Kulinarne Przeboje Serowiec zasmażany 204
Serowiec zasmażany 204Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa(...)zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki. 5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy. Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie Kołacz (kołocz) śląski z serem 356
Kołacz (kołocz) śląski z serem 356Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Sernik z masą budyniową 125
Sernik z masą budyniową 125Sernik z masą budyniową to ciasto, które wywodzi się z PRL-u, wówczas to zaczęto wykorzystywać budyń i kisiel przy wypieku ciast. Sernik z masą budyniową to ciasto składające z trzech różnych warstw (w tym jedna budyniowa) pieczonych razem. 1. ciasto półkruche: 400 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 200 g masła, 2 łyżki gęstej(...)wyłożyć na zimny budyń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu odstawić w formie do ostygnięcia. Z formy wyjąć gdy ciasto będzie zimne. Najlepsze jest z lodówki
królestwo garów Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 180
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 180nawet nie zwróciła uwagi kiedy ja przysunęłam do kuchenki gazowej taboret, wstawiłam garnek z wodą, wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł i wlałam buteleczkę Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego, że nawet mi zupełnie nie smakowała ta zupa ale mój dzielny tata poprosił żebym(...)kuchni, do wspólnego gotowania. To były dla mnie niesamowite chwile móc pomagać jej podczas gotowania. Niesamowite było to, że na rodzinną uroczystość potrafiła postawić upieczony przeze mnie sernik, którego wysokość nie była większa niż 1 cm i nie wyśmiała mnie. A ten sernik naprawdę był smaczny, tylko niski! Wspaniałe było to, że pozwalała mi modyfikować swoje przepisy
Mango Papaja Marchewkowe pancakes z kremem kokosowym 189
Marchewkowe pancakes z kremem kokosowym 189Bomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia Łukasza Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu 196
Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu 196Ciasto czekoladowe: 160 g masła 40 g kakao niesłodkiego 40 ml oleju 175 g cukru 3 jajka 140 g mąki Masa twarogowa: 175 g mascarpone 200 g sera na serniki lub zmielonego twarożku 3 białka 35 g cukru + cukier lub aromat waniliowy Dodatkowo: ok. 80 g biszkoptów (miałam te okrągłe i zużyłam ich 12 sztuk) szklanka kawy POLEWA(...)polewę czekoladową. Podgrzewamy śmietankę. Do ciepłej wrzucamy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy na ciasto. Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu Pyszne ciasto czekoladowe Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe Najlepsze ciasto czekoladowe o smaku tiramisu Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu blog Wypieki Beaty Artykuł Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu pochodzi z serwisu Relaxtime
Relaxtime Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 231
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 231Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis na Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 266
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 266Szarlotka to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta(...)jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze
FitKot 5 przepisów na ciasta z dynią 157
5 przepisów na ciasta z dynią 157nożyka lub łyżeczki (idealny będzie mały nożyk do masła) na wystudzone ciasteczka. Układaj je na płaskiej powierzchni i posyp szczyptą cynamonu (najlepiej posypywać cynamonem za pomocą małego sitka). Ciasteczka najlepsze są do maksymalnie 2-3 dni po upieczeniu. Przechowuj je na talerzach luźno przykrytych folią w lodówce. MUFFINY DYNIOWO-CZEKOLADOWE Przygotowanie : 30 minut Porcje : 12 muffinek Składniki: 250 g mąki(...)czekoladowe. Przygotuj tak 12 muffinek. Wstaw blachę z muffinami do piekarnika i piecz je przez 17-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź na kratce i podawaj po przestygnięciu. SERNIK DYNIOWY Przygotowanie : 1 h 10 minut Zanim zrobiłam ten sernik nie do końca potrafiłam sobie wyobrazić ten smak, a jest genialny. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis, szczególnie
nietylkopasta.pl Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 190
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 190jest szaro i buro, a wieczna chlapa nie oszczędzi żadnych butów przed przemoknięciem. Póki co jednak postanowiłam zamknąć w słoiczkach coś jeszcze. Pomarańcze! Przecież właśnie teraz są najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je! Przepis podpatrzyłam u Małgosi(...)konfitura). Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze OXY2 217
OXY2 217Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe
fitolarun.blogspot.com SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 294
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 294masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy./Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 /SKŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt(...)wersji lekko słodkiej i puka się w czoło na myśl o takim zestawieniu - cóż, kto nie spróbuje ten nie zrozumie. To jest po prostu bajeczny smak i chyba najlepszy biszkopt z jakim miałyśmy do czynienia. Szpinak kochałyśmy prawie od zawsze (i często go serwowałyśmy tu i tam), ale... od dziś będzie on lądował regularnie także w naszym osobistym, domowym cukiernictwie
Wypisz Wymaluj Naleśniki pełnoziarniste z nutellą 212
Naleśniki pełnoziarniste z nutellą 212krople do posmarowania patelni Składniki miksuję albo roztrzepuję (?) trzepaczką. Zostawiam na ok. godzinę w spokoju, po czym smażę na patelni posmarowanej olejem. Wsad nutellowy: * serek twarogowy zmielony jak na sernik lub homogenizowany * nutelli tyle, ile chcemy;) * zmielone orzechy Mieszamy, nakładamy na naleśniki, posypujemy zmielonymi orzechami i gotowe:) Można dodać kleks bitej śmietany lub polać rozpuszczoną czekoladą(...)cukier jest dozwolona...? A jest:) cynamonwkuchni 2010/02/21 13:26:58 Właśnie ja też tego nie rozumiem... Ale skoro można. ; Gość: asiek, aegg71.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/11/04 10:09:05 ale i tak najlepsze są z nutella, plastrami banana i cynamonem.... pychotka
Zdrowa Kuchnia Sowy Fale Dunaju siostry Anastazji 320
Fale Dunaju siostry Anastazji 320lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie(...)post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych moich przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką Wiśniowa pychotka
Cukiernia Pychotki Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 322
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 322Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła(...)wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego
Kuchnia Ellie