burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę. Jeśli mamy duże kromeczki to przekrawamy je na mniejsze lub wykrawamy dowolne kształty. Każdą kromeczkę smarujemy majonezem, nakładamy
Domowy Smak Jedzeniajestem uzależniona od suszonych pomidorów, więc nie mogło ich u mnie zabraknąć także w święta. I pamiętajcie, żeby do przepisu dodać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś(...)czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki
KardamonovyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej(...)łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaPrzepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby. Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny(...)sól, pieprz Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, jabłkiem i cebulą, doprawić pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły
wyzwania kuchenneŚledzik w święta to na naszym świątecznym stole niezbędny element. Uwielbiamy w różnych wersjach, a w okresie świąt bardzo przypadły mi do gustu śledzie po kaszubsku. Składniki: 6-8 solonych płatów/filetów śledziowych ZALEWA/MARYNATA -1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulek ziela angielskiego DUSZONE WARZYWA - olej roślinny(...)pietruszka 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% ok. połowa zalewy z marynowania śledzi do smaku - ew. sól ZALEWA - wodę zagotowałam z przyprawami, dodałam ocet, ostudziłam. Filety śledziowe ułożyłam w pojemniku. Zalałam zimną marynatą i odstawiłam na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Przynajmniej
W kuchennej krainieziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić(...)sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć
Domowy Smak Jedzeniatylko w Wigilię, więc zrozumcie :) Dzięki :) Poniżej podaję przepis :) Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) woda pół litra śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Ugotować wodę z octem (nie za dużo octu, żeby woda nie była kwaśna) i liśćmi laurowymi. Studzimy(...)Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól, pieprz i dodajemy śledzie. Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy
Jak u mamyoscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia(...)oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok z 1/4 cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Podgrzewamy wszystko dokładnie mieszając. Śledzie przekładamy wystudzonym pomidorowym sosem. Artykuł Śledzie na słodko z rodzynkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkrybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym Składniki: cebula 1 szt koperek mrożony 3 łyżki pieprz mielony ziołowy matiasy 300 g olej rydzowy 150 ml Semco pomidor 1 szt Wykonanie(...)drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie
Różowa kuchniakolejny pomysł na śledzia tym razem po fińsku. Śledź nie powinien być zbyt mocno wymoczony, bo dzięki temu całość nabiera fajnego bardziej wyrazistego smaku. Taki śledzik to idealna propozycja na wigilijny stół. Składniki: 3-4 średnio wymoczone filety śledziowe pół puszki zielonego groszku 1 mała cebula 200 ml śmietany 18% łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka curry (najlepiej pasty) pęczek posiekanej natki(...)jedną łyżkę natki odłożyć do dekoracji). Cebulę drobno pokroić posypać delikatnie solą i cukrem, wymieszać i pozostawić na pół godziny. Cebulę dodać do śmietany i wymieszać. Odstawić do lodówki. Śledzie pokroić według uznania i wyłożyć na półmisek. Posypać zielonym groszkiem(łyżkę groszku odłożyć do dekoracji)i polać sosem śmietanowym. Udekorować groszkiem i pietruszką. Schłodzić
Pysznie & PięknieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki na warstwę jasną: 200 g śledzi w oleju, 2 średniej wielkości ogórki konserwowe, małe jabłko, garść posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Składniki na warstwę ciemną: 3 małe buraki (ugotowane), sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, cukier, łyżka oleju rzepakowego z Wielkopolski(...)Semco. Przygotowanie: Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku. Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę. Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam
JejKuchniaZapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie z oleju podane z czerwoną cebulą. Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny i delikatny. Śledzie w czerwonej cebuli wato umieścić w słoiku i trzymać na specjalne okazje
AniaGotuje.plwodach wolno płynących, większość z nich pochodzi z hodowli. Jest to ryba, której nie powinniśmy się obawiać, choć jego produkcja jest duża, to nie wpływa to na jego jakość. Śledź – jest to ryba tłusta bogata w kwasy omega-3, zawiera ona witaminy E, D (nawet 10 razy więcej niż mleko) oraz B, fosfor, wapń, potas, żelazo, selan. Na rynku dominują(...)śledzie z Atlantyku, gdzie nie ma problemu nadmiernej ilości dioksan. Powinniśmy raczej unikać śledzi z wybrzeży Szkockich oraz Szetlandów. Miruna – jest ona kojarzona z dorszem, jednak jest ona od niego o wiele zdrowsza. Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Mintaj – od innych ryb różni go przede wszystkim wysoka zawartość fosforu, niestety ma on 3 razy mniej
Dajetsobie świątecznego stołu. Tym razem chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem na super smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule(...)godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier
Kuchnia od dwojga