Mój ulubiony przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki
zielonacukinkaDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele
Kraina Miodem PłynącaKurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe
kgwjanczewosamo też trzeba postąpić z tymi na patelni. Przekąska na każdą okazję. Na spotkania, imprezy. Można zabrać na obiad do pracy. Nadziewać można czym tylko się lubi. Fajnie do tego pasuje sos czosnkowy. Dziś nadziałam kurczakiem. Następnym razem zrobię z mięsem mielonym. Ciasto: * 50 dkg mąki pszennej * 3 dkg drożdży albo opakowanie suszonych * 150 ml wody * 150 ml mleka(...)nadzienie :D Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz....przepis....hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą
Pieprzyć z Fantazjąalbo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie zwykle macie te składniki w domu. Gotowe placuszki nadziewamy ulubionym farszem - kurczakiem curry, jak u mnie, krewetkami, chili con carne... wedle życzenia, lub zawijamy w nie to, z czym zwykle robimy kanapkę do pracy, czy szkoły - ser, sałata, twarożek, szynka(...)elastycznie, kiedy wystygną nieco stwardnieją, ale wtedy wystarczy je chwilę podgrzać na patelni by znowu zmiękły. Swoje tortille podałam z kurczakiem curry i sosem z mango: Składniki na kurczaka curry z sosem mango-chili: 200 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki curry sól do smaku ząbek czosnku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra dojrzałe mango
Kulinarne InspiracjeKolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki mąki ziemniaczanej sól farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek olej Jak zrobić kartacze z mięsem: Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oliwie. Mięso kurczaka obieram z kości, puszczam przez maszynkę razem ze cebulą, mieszam z przeciśniętym przez praskę(...)biała warstwa skrobi, którą dodaje do miski z masą ziemniaczaną, dodaję też 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej – całość dobrze wyrabiam, najczęściej ręką. Z masy odrywam kawałki, rozgniatam na ręku, nadziewam łyżeczka farszu, łączę brzegi i formuję pyzy, gotuję wrzucając je na osolony wrzątek – tylko po kilka sztuk (zbyt duża ilość spowoduje, że woda na zbyt długo straci temperaturę wrzenia
Dorota Smakujepierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa) 2 pomidory bez skórki pół małej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula kawałek pora 3 pieczarki małą garść fasolki szparagowej 1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki 1 plaster sera do zapieczenia szczypiorek natka pietruszki tymianek rozmaryn słodka, mielona papryka (do kurczaka(...)wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym
Bon Appetit Małgorzatyłyżka oliwy z oliwek do posypania starty ser, np. żółty, mozzarella (ilość według uznania) Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmażyć kawałki kurczaka. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w półtalarki. Marchewkę obrać(...)żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem. Piec w 180ºC (bez przykrycia) przez około 15-20 minut. Podawać na ciepło. Przygotowywanie farszu i nadziewanie naleśników
Ugotowaćpomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek - w płatkach lub granulowany, cynamon, cukier, płatki chili (opcjonalnie) makaron lub ryż do podania oliwa z oliwek patyczki lub szpikulce do szaszłyków Kurczaka kroimy w równe plastry, w sumie powinno(...)dać więcej), solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. Na każdym plasterku bakłażana układamy kawałek kurczaka i składamy w pół tak, by kurczak znalazł się w środku z bakłażanem na zewnątrz. Tak przygotowane porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez
Ratunku obiadkurczaka z każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz(...)czas odpoczynku kurczaka włóż do piekarnika brukselki. Niech pieką się około piętnastu minut. Krok 8 Przygotuj dresing do sałaty. Wlej do słoiczka sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj z musztardą. Na koniec dolej oliwę. Wymieszaj jeszcze raz i podawaj razem z pieczonym kurczakiem, ziemniakami i brukselką. Smacznego! Zobacz też jak zrobić kurczaka nadziewanego wątróbką z ziemniakami Pommes Anna
Niedzielny kucharzSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka cukru Farsz z kurczakiem: 400 g piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól(...)rąk), jajko, rozczyn, roztopione i ostudzone masło. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę. Piekarnik nastawiamy na 190*C - 200*C Mając tyle czasu możemy zrobić dwa nadzienia. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest
W Moim Magicznym Domucałego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. Po około 30 minutach kurczaka można luźno nakryć folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przyrumienił. Po upieczeniu, kurczaka wyjmujemy(...)kurczaka w całości (kroimy na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem, pieczonymi ziemniakami, sałatą lub rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) RADA: * Warto kupić świeżego kurczaka - po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony. * Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą. * Kurczaki można
Moja Książka Kucharskadodatkowo zmielić trochę podgardla lub tłustego boczku. Przygotowując się do domowej produkcji kiełbasy sprawdź, czy dysponujesz maszynką do mielenia mięsa (może być ręczna lub elektryczna) oraz nasadką do nadziewania kiełbas. Przydadzą się także osłonki. Jak przygotować mięso? Gdy już kupimy odpowiednie mięso, to drugim, bardzo ważnym krokiem w przygotowaniu domowej kiełbasy jest odpowiednie doprawienie mięsa. Zakres przypraw oraz ilość zależy(...)warto zaopatrzyć się nie tylko w wędzarkę, ale także w drewno z drzew liściastych lub owocowych. Przepis na domową kiełbasę wieprzowo-drobiową z szynkowara Składniki: 40 dag piersi z kurczaka 60 dag łopatki 25 g soli peklowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1,5 łyżki żelatyny woda Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy w kostkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!