czas mijał spokojnie. W końcu nadszedł czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz
Pasja Smakuidealnie kremowy. Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem mięso pokroić w plastry i polać sosem. Można również użyć taki schabik na zimno na kanapki. Smacznego
Smaczne ZdroweRodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich
Smaczne ZdrowePogoda typowo jesienna jak dla mnie. Szaro, zimno i ten deszcz...Aż się nie chce wychodzić nigdzie z domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam
Smaczne Zdrowesię owoców i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy całość ok. 1 minuty. Rozlewamy do pucharków. Deser gotowy jest od razu do spożycia. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, na drugi dzień z lodówki smakuje również rewelacyjnie. Smacznego
Smaczne Zdroweobsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu
Grunt to przepis!przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso na zimno w cienkie plasterki, odkroiłam też kilka grubych plastrów do obiadu. Z płynu, który powstał podczas pieczenia zrobił się naturalny sos, który wykorzystałam jako dodatek do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsernika , czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną konsystencję, wzbudza zachwyt wizualnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso na zimno, jako dodatek do sałatki lub serwując je z ćwikłą. Smacznego! The post Łopatka pieczona z oregano appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrynku dostępnych jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji na zimno, jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek do potraw. Czy już próbowaliście? Jeśli nie może skusicie się na moją wersję ;) Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki
Sajkofanka smakuSkładniki: serek śmietankowy z wiaderka 150 g kremówka zimna 200 ml cukier puder 2 łyżki żelatyna 1 łyżeczka galaretka truskawkowa 1 szt Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody . Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać . Odłożyć do lekkiego stężenia . Zimną kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder i dodając po łyżce
Ala piecze i gotujełyżka Lemon curd margaryna 30 g sok z cytryny 80 ml jajka 2 szt żółtko 1 szt cukier 0,5 szkl kremówka 1 łyżka szczypta soli Bita śmietana zimna kremówka 150 ml śmietan fix 1 łyżeczka płaska Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiać mąkę odjąć 1 łyżkę i dodać 1 łyżkę kakao . Dodać cukier puder , żółtka , śmietanę , zimną margarynę
Ala piecze i gotujeBita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany .Udekorować bitą śmietaną , kwiatkami z masy jabłkowej i srebrnymi perełkami . Układ tortu podpatrzony w internecie,reszta to mój własny pomysł
Ala piecze i gotujeszczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam. Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty 0,5 kg cukier puder 0,5 szk cukier
Ala piecze i gotujeodłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około
Ala piecze i gotuje