Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc
W kuchni wieczoremklik), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup.Składniki:1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę1 cukinia (300g)450g mrożonego
W kuchni wieczoremratatouille. Potrawce, która jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób
W kuchni wieczoremnowe wpisy, na pewno coś ciekawego znajdziecie na blogu. Przy okazji zapraszam Was do śledzenia bloga na FB oraz Instagram-ie. * zielona coca-cola * najlepszy sernik na zimno :) * kremówka sylwestrowa * piękna karteczka od Natalki * pyszne i zdrowe śniadanko Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Marty765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone po wejściu do tramwaju. Poranki, przez te ostatnie dni długiego weekendu były takie zaspane, puste, wręcz nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy.A w głowie, na podniebieniu czuję smak
W kuchni Karmel-itkiPodobno wrzesień ma być ciepły - poza tymi dniami kiedy będzie zimno ;) czasem jak się coś usłyszy w Polskich mediach to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać :) W każdym razie, ja już powoli nastrajam się na jesień. Szczerze powiedziawszy, wcale jej nie lubię, zawsze więcej śpię, moja energia jakby odchodzi w niepamięć. No i ta aura - poza pięknymi kolorami przyrody
Słodkie Przyjemności" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje
Słodkie Przyjemności"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie Przyjemności"Niebawem nasze weekendy będą wyglądały trochę inaczej, wspólne grille, pikniki, długie spacery i wyprawy rowerowe. Nic więc dziwnego, że zaczęłam myśleć o tym co w takich
Słodkie Przyjemności"Jak mija długi weekend? Ja na reszcie dziś zamierzam odpoczywać tak jak chce - choć na początku planowałam spędzać czas aktywnie, tak teraz, niestety, musiałam zmienić plany
Słodkie Przyjemnościkroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia.Podajemy na zimno z listkami mięty.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościodcinamy szypułki. Dorzucamy do kompotu razem z listkami mięty.Całość gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia.Podajemy na zimno..Na zdrowie
Słodkie Przyjemności"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już
Słodkie Przyjemności"Muffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały
Słodkie Przyjemnościdodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego
Słodkie Przyjemności