Nie ma to jak rozgrzewająca zupka na jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste, zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste
Buniabaje w kuchnitrzeba go żywić a być może kupi wam ten cholerny śmigłowiec. Okres wiosenny sprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju sok z cytryny Żeberka kroimy na mniejsze porcje. W wielkim garze gotujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy wszystkie składniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączamy. I wsadzamy żeberka
ladykitchenpieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek:1 duża główka czosnku oliwa z oliwek sól koszernaświeżo zmielony czarny pieprzRozgrzać piekarnik lub grilla(...)zredukuje przed dodaniem bulionu wołowego. Następnie dodajemy bulion oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje do mniej więcej ¼ objętości początkowej (około 30 minut). Żeberka z sarny: Żeberka z sarny grillujemy w dwóch etapach. Najpierw grillujemy przez 12 minut (po 6 minut z każdej strony) w temperaturze 210-230 stopni. Następnie zdejmujemy je z grilla
naRuszciePrzepis na idealne żeberka - lekko słodkie, mocno przyprawione i bardzo soczyste. Idealne na weekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek(...)mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy
UgotowaćŻeberka lubiłam już jako dziecko. Nie mogły to być jednak byle jakie żeberka. Musiały być „na patykach” – jak to określałam. Teraz po latach nadal najbardziej lubię te z kośćmi i w dalszym ciągu kawałek żeberka, w którym nie ma „patyków’ nie ma dla mnie racji bytu. Czasami wstąpimy z Danielem do restauracji z amerykańskim jedzeniem(...)zwykle zamawiamy tam albo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu
OstryKęsDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej(...)smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy. Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul(...)liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają
Wyprawy kulinarneWiększość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI(...)PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej
Jakugotujesz.plmarynaty i umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskimTe żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałkido marynaty: ½ szklanki(...)łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka pasty chili½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków¼ łyżeczki białego pieprzudo przybrania: Szczypiorek, drobno posiekany2-3 łyżki prażonych nasion sezamuPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka zalać marynatą. Upewnić się, że są nią dobrze pokryte. Marynować przez 1-4 godziny w lodówce. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. Żeberka wyjmujemy z marynaty
naRuszcieOgniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe(...)żeberka wymagają dość długiego grillowania, warto więc sprawę przyspieszyć i przed zamarynowaniem je obgotować. Gorąco polecam wersję pikantną, jednak ostrzegam! Od tych żeberek nie można się oderwać… Składniki: 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych podzielonych na porcje 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować
Pełny talerzlato, kiedy na dworze przyjemnie i ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy(...)łyżka keczupu 1 suszony pomidor kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia soli. Można na krócej - mi się tyle zeszło na spacerze z Synem. Kiedy już wróciliśmy zabrałam
Kuchnia po mojemuzdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych 100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i popieprzyłam i przyprawami. Jedną łyżeczkę sosu sojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką
Kuchnia po mojemupolskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję ŻEBERKA W KAPUŚCIE ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz
Kuchnia BeatyŻeberka w sosie jałowcowo- musztardowym :). Trochę inaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek 1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany(...)ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące. W garnku do gotującej się wody (3 szklanki) dodajemy kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz. Na patelni obsmażamy żeberka
Zainspiruj się kuchniąProdukty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą. 3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy
pichciszto