Dzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko proponuje abyście za ro zrobili śledzia który jest ostrzejszy w smaku ponieważ użyłam arabskiej przyprawy harrisa. Do marynaty użyłam natomiast Oleju rydzowego Semco . Producent na swojej stronie pisze: "Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej
Kuchnia w oparachWielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu. Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest
Kulinarne przygody Gatitywieków wykorzystywanych przez miejscową ludność do zażywania kąpieli oraz gotowania. Jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw jest tutaj złowiona w zatoce neapolitańskiej ośmiornica, ugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza na wyspie tradycyjnie jada się też króliki, które w przeszłości żyły sobie dziko, (dzisiaj
Niedzielny kucharzZupa śledziowa - jedna z obowiązkowych potraw podczas Wigilii na stole w naszej rodzinie. Przygotowywana od zawsze przez moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem. Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele
Jak u mamytolerują, ale uznałam, że jak im nie będzie odpowiadało to po prostu nie zjedzą. Będzie więcej dla mnie i dla Mamy, a oni zadowolą się pozostałościami po Wigilii :P Serio, serio tak myślałam ;) Okazało się jednak, już po upieczeniu, że nie było konieczności odgrzewać resztek, a ze schabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam
Kuchnia w czekoladzieodpowiednią partią dla dyplomaty. Zdesperowana odpowiada na anons starszej pani, która potrzebuje towarzystwa na wspólny świąteczny wyjazd na Manhattan. Natrafia się zatem okazja na spotkanie z rodzicami albo w wigilię, albo w Boże Narodzenie. Kilka dni spędzonych wspólnie z dystyngowaną Georgią odmienia nie tylko sposób bycia Amy, ale też podejście do życia. Akcja książki toczy się dwutorowo - pod koniec
Weekendy w domu i ogrodziekogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową
Arbuziakipyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość, której trudno się oprzeć. Uwaga-należy z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz. Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus
Z Kuchni Do Kuchnibyłam mała byłam bardzo dużym niejadkiem i mama miała ze mną spory problem. Jedną z rzeczy którą uwielbiałam były paluszki rybne i w sumie tylko to jadłam podczas Wigilii. Dzisiaj już paluszków rybnych raczej nie zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię
Delusional Trineminutach dodajemy przyprawy: zioła, miód, sól i pieprz do smaku oraz suszone owoce, jeśli ich używamy. Kapusta najlepiej smakuje po trzykrotnym odgrzaniu, czyli trzeciego dnia Artykuł Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników. Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKochani! To była pierwsza Wigilia z Miłoszkiem. Zaczynamy najpiękniejsze Święta w naszej rodzinie. Wam również życzymy spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia, Świąt w duchu zero waste:) Zobaczcie co zrobić, by w Święta nie marnować jedzenia – Święta Zero Waste. Nasze chłopaki po wizycie Mikołaja. Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii 1 ziemniak Jajko do posmarowania wierzchu tarty 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Krok 1 W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw
Niedzielny kucharzrazem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W kuchennej szufladzie znaleźliśmy też suszone grzyby, których nie zużyliśmy przygotowując wigilię i trochę grzybów mun. To właśnie te produkty zainspirowały nas do stworzenia menu na tydzień – leftovers. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych
Niedzielny kucharzgrzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła
Niedzielny kucharz