na wigilię - 3599 przepisów (strona:36/240)

Śledź w oleju z pieczonymi burakami 244

Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego

Kulinarne przygody Gatity
WIGILIJNE GRZYBY NA ZIMNO 168

wiem czy próbowaliście takiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej a jak pysznejSkładniki:20 dag suszonych grzybów( najsmaczniejsze prawdziwki białe brzuszki) 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki mieszanki suszonych warzyw 2 łyżeczki soli 2 litry wodyWykonanie:Grzyby namoczamy na całą

Z Majeczką w kuchni
Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami 188

Dziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam młodą mężatką

Ewa w kuchni
Śledzie z papryką, cebulą i ziarnami 222

propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 224

Święta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia."  Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto

Kolizje Smaków
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 315

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól

Z Majeczką w kuchni
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 259

Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.  W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone  w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z suszonych jabłek łąckich 258

rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż na Wigilię. Teraz jestem jej za to wdzięczna - dzięki temu bardziej doceniam wyjątkowość świątecznych potraw i chwil.Taką wyjątkową świąteczną potrawą jest kompot z suszonych owoców. Odkąd poszłam na studia do Krakowa

W kuchni Katie
Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem 217

śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski z makiem i bakaliami 219

Kluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;1 żółtko;50 ml ciepłej wody;1 łyżeczka oleju;Szczypta soli.Masa makowo-bakaliowa:250 g maku;120 g miodu;2 łyżki cukru pudru;30 g masła

Gospodyni Miejska
Kapusta z grochem i grzybami 363

Kapusta z grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;200 g grochu łuskanego;125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;1 łyżeczka cukru;1 liść laurowy;5 ziaren ziela angielskiego;Sól;Pieprz.Spos

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 224

Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na wywarze z suszonych grzybów.Z dodatkiem majeranku.Znakomity z uszkami czy krokietami.Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia.Składniki:2,5 kg czerwonych buraków;3 litry zimnej wody +  1 litr wody do ugotowania grzybów.500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów;1 liść laurowy

Gospodyni Miejska
KARP W GALARECIE 242

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl

Z Majeczką w kuchni
Proste orkiszowe pierniczki 192

minut. Uwagi!Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną po 3-4 tygodniach. Upieczone pierniki należy przechowywać w puszcze. Można je upiec w dzień wigilii bądź kilka tygodni wcześniej-najlepiej pod koniec listopada

Mango Papaja
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 219

Chciałabym podać coś innego bardziej  świątecznego na tegoroczną Wigilię.  Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania