specjalnie przygotowane ziemniaki pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki:1 kg ziemniaków,5 kulek ziela angielskiego,5 ziaren pieprzu,4 liście laurowe,sól, pieprz,3 łyżki
Z miłości do słodkościciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru
nietylkopasta.plmniejszą ilość kalorii do swojego organizmu. Bardzo często mylimy odczucie głodu z odczuciem pragnienia. Mam chęć na kolejny kawałek ciasta czy może po prostu chce mi się pić? W wigilię wprowadź post (nie jedz) aż do kolacji Albo zjedz mniej w ciągu dnia! Dlaczego? Dzięki temu w ciągu całego dnia spożyjesz mniej kalorii a więcej możesz sobie zostawić na wieczór
kuron.com.plSernik z makiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni. Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia
Kulinarne przygody Gatityniestety później znowu trzeba czekać… Jeśli chcemy przygotować ten piernik na święta Bożego Narodzenia, to warto za pieczenie zabrać się na 3-4 dni, a najlepiej tydzień przed Wigilią. To sprawi, że piernik zdąży zabrać wilgoci z powideł oraz skruszeje. Cały proces wydaje się długi i skomplikowany, ale to tylko złudzenie. Większość czasu to po prostu oczekiwanie do kolejnego
Analiza Smakuroku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad trzy lata, więc pomysł nabrał mocy
Mango Papajatych pierniczków są przekazywane z pokolenia na pokolenie i właśnie do takich wypieków wracamy najchętniej i powtarzamy je w swoich domach w dorosłym życiu. Jak wiemy jest taki dzień –Wigilia który zasługuje na wyjątkową oprawę pod względem nakrycia stołu. Zasiada do niego cała rodzina i spędza przy nim większość wieczoru aż do pasterki. Tego dnia powinien być elegancki i ponadczasowy
Wanilia i Kardamonprzepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :) Śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę
Kulinarne PrzebojeKarpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół
nietylkopasta.plskąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii Kutia to przysmak, który doskonale znany jest kuchni kresowej. Na terenach dzisiejszej Ukrainy i Białorusi serwowany był w czasie wigilii jako deser, ale kutię podawano także prawdopodobnie w czasie dziadów i na stypach. Obecnie danie to pojawia się w czasie Świąt na Lubelszczyźnie, w okolicach Białegostoku oraz w przygranicznych regionach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniaDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tych, którzy podobnie jak ja „ze słodyczy najbardziej lubią śledzie”. Terrina śledziowa to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub dekoracyjną przystawkę podczas różnego rodzaju uroczystości czy Wigilii. Nasi goście są zawsze zachwyceni jej smakiem i formą podania więc znika ekspresowo ze stołu. W oryginalnej wersji podawana jest na kromeczce chleba, ale ten element pomijam i nawet nie używam
Ola la LCHFpolecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego. Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami
mojewypiekiinietylko