na wigilię - 3599 przepisów (strona:151/240)

Pomidorowy pstrąg pieczony 142

Ostatnio polubiłam ryby pieczone w papilotach. Długo marynowane a potem upieczone są soczyste i smaczne. Ale należy uważać aby ich nie przeciągnąć bo będą wiórowate i

Ewa w kuchni
Leszcz w occie 204

Po wyczynach wędkarskich męża nazbierało mi się leszcza. Jak wiadomo takie średnie i mniejsza leszcze maja dużo ości. Zrobiłam więc zalewę, usmażyłam rybki i siup w

Ewa w kuchni
Paszteciki na piwie. 170

     Witajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości.  Bardzo lubię sobie

Rozpustne gotowanie
BABKA PIASKOWA 187

Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy

Zrób to smacznie
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 163

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym

cool and minty
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 152

Pyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się

cool and minty
SAŁATKA JARZYNOWA 115

Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 175

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po

cool and minty
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 149

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  

cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 150

Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 139

Miękkie, rozpływające się  w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego.  Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie

cool and minty
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 154

Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony

cool and minty
KEKS 147

Aromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 183

Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub

cool and minty
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 140

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                  

Kulinarne Fantazje Marioli