przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli
Smak mojego domuprzekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa to żywy akcent – ta przekąska to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym plastrze, możecie zwiększyć jego
Z Kuchni Do Kuchnibędą posiłki, które swym wyglądem i smakiem przywołują wiosnę. Z wiosną kojarzy mi się zieleń, czyli w kuchni pachnący wiosną koper czy natka pietruszki. Oprócz tego wiosną jest Wielkanoc, czyli na stole jajka z przeróżnymi farszami. Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę
Kuchnia PaulettesDziś Środa Popielcowa. Dla katolików to święto, które rozpoczyna okres. Okres czuwania przed nadejściem Wielkanocy. Za 40 dni będziemy przeżywać śmierć Chrystusa. Dziś, w Środę Popielcową oprócz posypania głowy popiołem katolicy mają poważny orzech do zgryzienia... Co jeść? Zwyczaj nakazuje: 2 posiłki lekkie i 1 do syta. Dziś, tak jak Wielki Piątek obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Niżej
Gotuję Testujęgarstka zieleniny (koperek lub pietruszka). Jeden z najprostszych posiłków, które zdrowo nasycą w postny dzień. Pamiętam ten smak jeszcze z dzieciństwa. Nieodzownie kojarzy mi się z oczekiwaniem na Wielkanoc. Kiedyś królowała w naszym domu wersja bez jabłka i jednak ze śmietaną. Teraz danie odświeżone prze dodanie jabłuszka i zastąpienie śmietany jogurtem. Pyszne, lekkie, zdrowe, sycące. W sam raz na wielkopostne
Kuchnia po mojemuJuż jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci...Jeszcze miesiąc temu miałam w domu choinkę a tu już post, ani się obejrzymy a będzie Wielkanoc :-) ale do rzeczy :-) ostatnio naszła mnie ochota na obwarzanka, spróbowałam zrobić i wyszło bardzo zadowalająco. wiadomo-nie wyszło identycznie jak tradycyjny obwarzanek ale brat mówi, że te oje są nawet lepsze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;) Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki Porcje: 2 Stopień trudności: łatwy Forma: 30 cm Składniki: Farinata 100 g mąki z ciecierzycy
SzczyptaSmaQczym nie chciałam czekać ani sekundy dłużej :) Czy jest wart zainteresowania teraz, kiedy po świętach zostało już tylko wspomnienie, a co niektórzy zastanawiają się już, co przygotują na Wielkanoc...?! Mam nadzieję, że zapiszecie go i skorzystacie w stosownej chwili, a takich w okresie karnawału nie powinno brakować 😊 Wszak wiecie, że rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką
Kuchnia w czekoladzieOczyszczająca zupa z kapusty. Edyta Guhl. Zawsze przed Wielkanocą staram się pościć i choć może rezygnacja z mięsa nie jest dużym wyrzeczeniem, bo mięso mi nie smakuje, to trudniej jest zrezygnować z cukru, slodyczy, czy ukochanej kawy. Przy moim niskim ciśnieniu brak kofeiny kończy się chodzeniem po ścianach i ciagłym przysypianiem. Próbowałam zastąpić ją colą, ale jaki to post
dolcevitainmykitchenWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z rodziną, zdrowia, siły i mądrości, a także głębokiej zadumy nad tajemnicą Zmartwychwstania. Wesołych Świąt! Wasza Edyta Wesołego Alleluja. Edyta
dolcevitainmykitchenmagicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię w moim rodzinnym kraju, ale w Danii sezon na żurawinę trwa zatrważająco krótko. Kiedy się więc już w sklepach pojawia, kupuję kilka kilogramów i mrożę, żeby aż do Wielkanocy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tym roku właśnie się zaopatrzyłam w kilka woreczków, co oznacza, że od razu musiałam coś z nią przygotować. W końcu zdążyłam się już porządnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeViolaPassion Niby żadna sztuka a jednak Dla wielu z was ta potrawa jest nowością. Odkąd pamiętam jajka królowały na stole w moim otoczeniu na : Wielkanoc ,imieniny, urodziny, imprezy ale również na zwykłe śniadanie. Sposób jest banalnie prosty i szybki. Składniki : 2 osoby 4 jajek ugotowane na pół twardo (takie lubię) powszechnie gotuje się na twardo
Viola cooks with passionWspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową... D ziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u Krysi