na swieta - 5074 przepisów (strona:263/339)

Smażony ryż curry 591

lubię typowych, gotowanych ziemniaków. Wiem, że w Polsce, to niemalże święty obowiązek, by stanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :) SMAŻONY RYŻ CURRY Składniki: - 1 torebka ugotowanego ryżu - 1 cebula - przyprawa curry - masło Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy

Życie zamknięte w smaku
Kokosowa ekstaza - słodki drink na Święto Kobiet 231

Święto Kobiet, jakkolwiek ostatnio nieco kontrowersyjne, dla mnie nadal jest sympatycznym dniem uszanowania piękniejszej połowy naszej ludzkiej rasy. Dlatego warto 8 marca sprawić jak najwięcej przyjemności naszym paniom, a zwłaszcza ukochanym żonom. Kokosowa ekstaza do drink atrakcyjny dla oka dzięki kolorowym warstwom, słodki, aromatyczny i smaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy

Smaki Ewy
Sintra w zdjęciach (Portugalia) 183

punktów zwiedzania. Miasteczko jest dość wietrzne, więc przyda się jakieś dodatkowe okrycie, szczególnie w wyższych partiach. Zostawiam was z kilkoma widokami, na jednym zdjęciu znajdziecie nawet autorkę bloga, święto ;) Widok na Castelo dos Mouros z Palacio de Pena Palacio de Pena  Powoli wychodzę z cienia anonimowości

Corner With Recipes
MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 157

Dzisiaj w moim domu, malutkie święto :) Dokładnie rok temu pojawiła się u nas Lusia. Cudowny mały kociak, który wiele w swoim kocim życiu przeszedł, zanim do nas trafił. Adoptowana przeze mnie z Towarzystwa Opieki nad zwierzętami. Moja "mała córeczka" hihi Kochani jeśli tylko macie możliwość i wielkie serce, przygarniajcie zwierzaki ze schronisk. One na prawdę potrafią się za Waszą miłość

Kuchnia w opałach
Najdelikatniejsze pączki. 76862

tłusty czwartek jest szczególnie pielęgnowana :-). Pączki piekły moje obie babcie, jedna była mistrzynią w smażeniu oponek, zaś druga piekła niesamowite pączki z marmoladą. Jako dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie jechaliśmy z rodzicami na oponki do drugiej, a gdy wracaliśmy do domu czekały na nas talerze faworków, których wypiekiem zajmowała się mama. Teraz

Rozpustne gotowanie
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 207

weekend spędziłam w pracy. Większość weekendów spędzam w pracy. Kucharze mają weekend w każdy możliwy dzień tygodnia tylko nie w sobotę i niedzielę. Wolna sobota i niedziela to święto. A z drugiej strony dziś jest poniedziałek, Wy siedzicie w pracach i zaczynacie odliczanie do piątkowego popołudnia. A ja mam wolne :) Nie czekam na koniec dnia czy tygodnia. Jestem

W kuchni Katie
Przedwojenne smaki Lublina – warsztaty 175

opisuje je zdecydowanie lepiej, zwłaszcza, że dania nie były piknikowe. Warsztaty i piknik na trawie odbyły się w ramach projektu „Perła i frak czyli flirt w stylu retro. Święto kultury międzywojnia”. Sam program festiwalu był naprawdę ciekawy i dopracowany, niestety mi udało załapać się jedynie na warsztaty kulinarne, które odbyły się na Wirydarzu Czytaj dalej... Artykuł Przedwojenne smaki Lublina

Pasja Smaku
Podwójne urodziny z konkursem. Do wygrania drukarka HP. 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wyjątkowo w tym roku późno piszę o urodzinach Hani i urodzinach bloga, bo przecież to jedno nierozerwalne święto. Od trzecich urodzin Hani właśnie wszystko się zaczęło. Wtedy zrobiłam pierwsze zdjęcia potrawom, wygooglałam „jak założyć bloga” i poszło. Od tej pory co roku robię małe podsumowanie imprezy urodzinowej Hani

bistro mama
SAŁATKA Z FIGAMI, SEREM KOZIM LUB BLUE I ORZESZKAMI PINIOWYMI 212

karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób. Składniki: - dowolne, ulubione sałaty

Smaczne Zdrowe
Ciasto na Dzień Ojca 368

dzisiejsze święto taty postanowiłam przygotować coś słodkiego. Cóż można zrobić dla osoby, która jest truskawkowym łasuchem? Odpowiedź nasuwa się sama - ciasto truskawkowe. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była

Przysmaki Karolki
MALINOWA PIANKA 182

Dziś święto wszystkich Tatusiów. Jak wiadomo mężczyźni lubią słodycze.Jako słodki podarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie  GINA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku

Z Majeczką w kuchni
II Janczewska10 195

Krystyna Podsiadło, Wójt Gminy Santok Józef Ludniewski oraz Dyrektor Biegu Michał Myszkowski. Następnie nagrodzono starszych zawodników zawodów, wręczono puchary, dyplomy oraz dwa miecze Kasztelana Santockiego. „Janczewska 10” to kolejne święto wsi, które mam nadzieję na długo wpisze się do kalendarza, a z czasem stanie się pewnego rodzaju tradycją. Wydarzenie to zgromadziło w jednym miejscu ludzi, których pozornie więcej dzieli niż

kgwjanczewo
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 273

Dzisiaj w Szwecji święto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby

codojedzenia
O sosie tatarskim słów kilka. 190

Święto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika

wcinaj to
Pieczarki 224

substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące z hodowli. Można je dostać w sklepach i straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania