bigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek
Codzienna kuchnia niecodziennabył u Was Mikołaj?;)Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój
Czerwona PorzeczkaAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)Składniki:mąka ryżowa drobno mielona300 gskrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól
głodny alergikzakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło
Wypisz Wymalujjuż przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka
charlotte gotujeminut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem
peanutbuttermonsterKorzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej
Maminek kulinarnyklopsy. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego
Maminek kulinarnyjest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać
Maminek kulinarnyinnym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.Składniki solanki
Maminek kulinarnyWszystkim, którzy z nami pieką, gotują i smażą,aby spełniło się wszystko, o czym teraz marzą.Niech Wam zdrowie zawsze dopisuje,bo wtedy wszystko dobrze smakuje.Wesołych i szczęśliwych Świąt życzyMaminek kulinarny
Maminek kulinarnyZdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,pełnych nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, przy pięknym stole z żurem, babami i mazurkamiżyczy Maminek kulinarny
Maminek kulinarnyposzukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco!Składniki:125g masła250g miodu20g przypraw do pierników75g cukru2 jajka500g mąki5g proszku do pieczeniaPrzygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnystałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można
Smakowity Blog KulinarnyOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki: 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej
Apetyczna babeczka