na swieta - 5074 przepisów (strona:208/339)

Letni bigos z młodej kapusty 368

bigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik- szybki i łatwy ;) 5675

był u Was Mikołaj?;)Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój

Czerwona Porzeczka
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 279

Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)Składniki:mąka ryżowa drobno mielona300 gskrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól

głodny alergik
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 192

zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło

Wypisz Wymaluj
Chałka 3 201

już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka

charlotte gotuje
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 365

minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem

peanutbuttermonster
Kotlety grzybowe 178

Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry.   Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.   Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.   Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 170

klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem  przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 188

jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać

Maminek kulinarny
Mięsa pieczone 250

innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.Składniki solanki

Maminek kulinarny
Boże Narodzenie 2013 165

Wszystkim, którzy z nami pieką, gotują i smażą,aby spełniło się wszystko, o czym teraz marzą.Niech Wam zdrowie zawsze dopisuje,bo wtedy wszystko dobrze smakuje.Wesołych i szczęśliwych Świąt życzyMaminek kulinarny

Maminek kulinarny
Wielkanoc 2014 143

Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,pełnych  nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, przy pięknym stole z żurem, babami i mazurkamiżyczy Maminek kulinarny

Maminek kulinarny
Pierniczki doskonałe! 131

poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam  Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco!Składniki:125g masła250g miodu20g przypraw do pierników75g cukru2 jajka500g mąki5g proszku do pieczeniaPrzygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 115

stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole w czasie świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas buraczany 352

Ostatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie.  Składniki:    2 kg buraków    4-6 ząbków czosnku    2-3 liście laurowe    2-3 ziarna ziela angielskiego    2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej

Apetyczna babeczka