na śledzie - 1500 przepisów (strona:29/100)

Rolmopsy dla hardcorów 183

Podejście do śledzi nr 2.  Są w zupełnie innym klimacie, bo ostrym! Zwinięte w rolmopsy w zalewie octowej. Ale to nie koniec. Postanowiłam ukryć je w warzywach.  Rolmopsy śledziowe...filety śledzieogórek konserwowypapryczka piri pirimusztarda1 szklanka przegotowanej wody1/3 szklanki octu2 liście laurowe2 ziela angielskie2 goździki1 cebula Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku zagotowałam(...)wodę, ocet i przyprawy. Do gotującej zalewy wrzuciłam cebulę i jeszcze chwilę pogotowałam. Całość wystudziłam. Ogórka pokroiłam na małe paski, papryczkę oczyściłam z ziarenek. Na każdym kawałku śledzia zrobiłam maz łyżeczką musztardy, następnie położyłam pasek ogórka i papryczkę piri piri. Zwinęłam, spięłam wykałaczką i ułożyłam w naczyniu. Całość zalałam zimną marynatą i włożyłam na dobę do lodówki.  Rolmopsy

bastalena
Salatka śledziowa 204

ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba.  Pamiętam, że w moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne(...)smaczne ryby. Ale gdy chodzi o sałatki, to śledź nadal wiedzie prym.  W takim układzie nie może i u mnie zabraknąć przepisu na sprawdzoną sałatkę śledziową. Wydaje mi się, że przepis jest stary jak świat, to znaczy ja pamiętam go jeszcze z czasów szkolnych. Moja Mama przygotowywała tę sałatkę na prawie każde Święta. Dziś ja serwuję ją swoim gościom

Przysmaki Karolki
Śledzie w marynacie cytrusowej 202

Kolejna propozycja na wigilijny stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej(...)wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoju, na minimum 24 godziny. Smacznych Świat życzy Klaudia

Mango Papaja
Śledzie gajowego z grzybami 214

Świąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami(...)cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach. Wstawić do lodówki na jeden dzień i możemy podawać na stół Wigilijny

Tradycyjna Kuchnia
Sos tatarski 236

chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie(...)zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej

Eat me! Fit me!
Śledź z burakami 2519

apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).  Warstwa biała: 200g śledzi w oleju  1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek  sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz  1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Śledzie w oleju 230

było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy(...)pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje u nas w sałatkach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 172

Kilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki(...)Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy.  3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy

Apetyczna babeczka
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 175

możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu(...)koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Flądry zapiekane 220

pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa

królestwo garów
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 180

Lubicie śledzie? Ja lubię. Ale nie takie tradycyjne, podane w oleju z cebulką ( choć klasyka jak wiadomo jest dobra). Uwielbiam wszelkie wariacje na temat tej rybki. Najpierw przedstawię Wam moją propozycję na podanie filetów śledziowych  SEKO  , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych(...)kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód

Z Majeczką w kuchni
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 266

bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda najlepiej marynować je przez kilka dni, ale są idealną zakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem są delikatne i smaczne. Składniki: 1 kg świeżych tusz śledzi(...)cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 248

zanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole(...)tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego

Be Fit Be Strong
Śledzie w musztardzie + film 194

Śledzie w musztardzie wzbogacone gorczycą, curry i kurkumą to świetna danie na co dzień, na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy(...)płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą

Smakowite Dania
Śledzie panierowane w zalewie octowej 220

propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi  - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu  5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu 1 łyżka(...)soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi

kgwjanczewo