zależy od ogórków jakich użyjemy (ja zazwyczaj korzystam z własnoręcznie ukiszonych). Jeśli zdarzy się tak, że tego „kwasu” jest za mało, to dolewam do wywaru sok z kiszonych ogórków, a zawsze przed ich dodaniem podsmażam je kilka minut na patelni (ich smak staje się przez to jeszcze bardziej wyrazisty). Doprawić z kolei lubię sosem sojowym :) Jak więc widzicie(...)obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :) Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego
MyCookBook.plSałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój(...)cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny . Zalewa: Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami. Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki. Pasteryzuj 15 minut. SMACZNEGO> CMOK
Pasje JolkiRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru(...)łyżka ziela angielskiego * łyżka ziaren czarnego pieprzu * łyżka soli morskiej * opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie MartyBardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy(...)cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki. Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut. Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez
VioletoweKucharzenieUwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym. 2 kg ogórków gruntowych 5 cebul Zalewa: 125 ml octu 10% 125 ml oleju 1 łyżka soli 0,5 szklanki cukru 250-300 g koncentratu pomidorowego 30% Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy(...)kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce
VioletoweKucharzenieogórkowy w pełni. Część z Was zapewne ma go już za sobą. Kto jednak jeszcze ma ogórki do przetworzenia chętnie podpowiem Wam kilka moich sprawdzonych sposobów na pyszne ogórki na zimę. 1. OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ - fajne, delikatnie słodkowate ogóreczki, uwielbiane przez dzieciaki 2. OGÓRKI W MUSZTARDZIE - szybkie do przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki. 7. SZYBKIE MAŁOSOLNE -gotowe do spożycia już
Z Majeczką w kuchniChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut
Trzeci talerzogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu(...)szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny, cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny. Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej
Kuchnia Beatykażdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach. Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu(...)ząbków czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody Wkładamy ogórki do słoików, przekładamy koprem, chrzanem i czosnkiem. w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól z gorącą wodą (1l zalewy 1łyżka soli). Należy pamiętać, żeby ogórki były dość ciasno poukładane. Zalewamy wrzątkiem z solą pod samo wieczko. Zakręcamy lub w przypadku dużego słoja zakrywamy folią i obciążamy talerzykiem. Zostawiamy
noteskulinarnyfigaSkładniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego(...)słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki
Przepisy i porady kulinarnepołowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda(...)jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia. Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód
Symfonia Smakówtzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku oliwa świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast(...)świeżej mięty daję miętę suszoną) opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam sól do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. 2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego
Chilli Czosnek i Oliwazamiarem przygotowywania takowych, to skusiła mnie Margarytka i to jak widać bardzo skutecznie. No bo skoro takie pyszne, to trudno było im się oprzeć... I choć sama zwolennikiem takich ogórków nie jestem, to mam w domu dwóch ogromnych łasuchów, którzy się nimi zajadają i wręcz mlaszczą z zachwytu. Tak więc u mnie na pewno będzie jeszcze powtórka, mimo(...)siebie dodałam jeszcze czosnek, który pasuje mi bardzo do kurkumy, no i zmieniłam ilość cukru i to dość znacznie..., ale można pozostać przy ilości oryginalnej. Składniki: - 1,5kg ogórków średniej wielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu
Smaczne Zdroweduże cebule 18 szklanek wody 1 szklanka soli ziele angielskie pieprz gorczyca Zalewa: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 0,5 szklanki miodu 4 szklanki octu 10% Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś(...)czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem. W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego z nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchniporcję potrzebujemy: 2,5 kg ogórków 1,5 główki czosnku 2 łyżki chili 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny . Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem(...)mieszamy. Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc . Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy. Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia
Kolejny blog o gotowaniuzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać(...)pokroić w niewielką kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie
Stare Garysię wybrać wszystkie ości. Jajka ugotowane i ostudzone obieramy i kroimy do naszej makreli na mniejsze kawałki. Gdy jajka są pokrojone blenderem miksujemy jajka i makrelę na jednolitą masę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubym oczku a następnie wyciskamy z nich większą ilość soku aby później nie zbierał się w naszej paście. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę(...)Obieramy naszą makrelę starając się wybrać jak najwięcej ości a najlepiej wszystkie. Ogórek starty na tarce na dużym oczku a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Nasze jajka z makrelą blend-ujemy na jednolitą masę. Tak ma wyglądać nasza masa z jajek i makreli. Z ogórków odciskamy wodę aby później nie pojawiała się w paście. Dodajemy cebulkę i ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarnezjada ją ze smakiem.Składniki:2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach)3/4 szklanki ryżu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebula ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy(...)warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na tarce jarzynowej.4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia ogórków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy siekany koperek.5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu
Kuchnia domowa AniDawno nie robiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazjiSkładniki:8-9 małych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1(...)smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim
Stare Garyprzepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.składniki1(...)ziemniakówkilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań1 mała lub 1/2 większej cebuliłyżka masłasporo pieprzuprzygotowanieziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać
Stare Garyczosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito(...)Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia.Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego!Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć na blasze
Stare Garyłyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki octu winnego - 1 ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Ja zamiast ogórka konserwowego użyłam ogórków w plastrach w słodko-kwaśnej zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą(...)ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej
Zainspiruj się kuchnią