kostek sera feta2 łyżki ziarenek granatu3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy- jeśli bardzo mocno liczycie kalorie, można pominąćpieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskieSałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w słupki, a seler w plasterki.Na sałacie układamy seler, ogórek, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu.Jogurt doprawiamy solą, pieprzem musztardą i ziołami, polewamy po wierzchu sałatki.Gotowe
Czerwona Porzeczkaśmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK
Pasje JolkiZapraszam :)Składniki :kilka ugotowanych ziemniaków 1 cebulka kawałek pora kilka marchewek kukurydza kilka jajek 1/2 słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować i przestudzić. 2. Jajka ugotować na twardo. 3. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę , jajka także . 4. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i musztardą. dodajemy kukurydzę
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki, 4 osoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę
cooklifedodajemy tłuszczu!:).Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części, układamy na talerzu. Pomidora kroimy na 8 (jeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze na pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju
Czerwona Porzeczkaracji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie
Walijskie Pichcenieburaczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską
ladykitchenniezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy
Malinowe Pocałunkiszalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki(...)oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju i mielimy. Pesto gotowe. Salsa: ogórek i pomidory obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Ser również drobniutko musi być pokrojony. Mieszamy składniki w misce, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (0,5 pęczka) i dodajemy starty
ladykitchenząbki czosnku- bazylia- oregano- zioła prowansalskie- czosnek granulowany Sałatka:- 1 średni brokuł- 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków koktailowych)- 4 jajka- odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty(...)jada je ze skórą). Teraz mamy już z górki - do miski wrzucamy różyczki brokuła i dodajemy jajka i pomidory pokrojone w ósemki. Opcjonalnie dodać możemy prażony słonecznik czy też ogórka pokrojonego w nieco grubsze plasterki, czego ja, jak widać, nie zrobiłam ;) Można również poukładać je obok siebie, czy też na sobie, warstwami, jak kto uważa. Sałatkę możemy polać sosem bezpośrednio
Kulinarne zapędy Kokosaczosnku granulowanego- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki oregano- 1/3 łyżeczki bazylii- 1/6 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki kolendry- 1/2 łyżeczki soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo(...)tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu sałatkowego, wybór jest spory :)Sałatkę odstawiamy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić na gorącym oleju z każdej strony dolać wody i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba SOS TZATZIKI: ogórek zielony 1 średni, rzodkiewki 4 duże, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, jogurt naturalny 200 gram, cukier 1/2 łyżeczki obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera(...)kucharka i dobrze wszystko wymieszać na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt i dobrze wszystko wymieszać na placki kłaść porcję sosu i można zajadać ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, DODATKI: kiełbasa biała 4 sztuki, cebula 4 średnie, ogórek zielony 1 sztuka z podanych składników dobrze wymieszać marynatę białą grillową kiełbasę ponacinać skośne nacięcia z obu stron kiełbasy i dokładnie marynatą natrzeć schować do lodówki na 1 godzinę białą kiełbasę(...)resztą marynaty jaka została po białej i położyć na ruszcie obok białej w mikrofalówce opcje grilla ustawiłam na 18 minut i 750W upieczone kiełbaski z cebulą podać z zielonym ogórkiem i np. musztardą lub z czym lubisz...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: marchew 4 sztuki, seler korzeniowy 1 mały, pietruszka gotowana 2 sztuki, ziemniaki ugotowane 8 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, ogórek kiszony 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, majonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek
W Mojej Kuchni Lubię