na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:52/229)

Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe 161

się odrobina rozpusty. A swoją drogą ciekawe czy zgadniecie w jakiej kawiarence kawkowałam. Dodam, że w jednej z ulubionych. A ona zdecydowanie słynie z tiffin.                 Składniki:   250 g pokruszonych herbatników (ja użyłam digestive) 250 g mieszanki orzechów (ja użyłam mix orzechów i rodzynek)* 300 g mlecznej lub ciemnej czekolady (ja użyłam pół takiej pół takiej) 100 g masła(...)syropu klonowego   Pokruszone herbatniki z zostawionymi gdzieniegdzie większymi kawałkami mieszamy z orzechami i rodzynkami. Czekoladę, masło i syrop klonowy mieszamy na małej mocy palinka, do rozpuszczenia się. Wlewamy do wymieszanych z orzechami herbatników i mieszamy do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, dociskamy, wyrównujemy i odstawiamy na co najmniej

Made By Mom And Son
Tort 3-Bit 210

Zamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki.Polewa czekoladowa:¼ kostki margaryny4 łyżki cukru1łyżka kakao1 łyżka wodyWszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić.Układać:- herbatniki- masa karmelowa- krakersy- masa śmietankowa- herbatniki- polewa czekoladowa.Schłodzić.*********************************************************************************To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco:1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam

Praktyczna pl
Szybki torcik królowej bez pieczenia 452

gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca do ostygnięcia. W tym czasie. Tortownicę wykładamy folią (spód i brzegi) następnie układamy warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix aby usztywnić ją całkowicie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną wlewamy na śmietanę powoli i mieszamy do połączenia(...)budyń lekko przestygnie wrzucamy do niego rodzynki i dokładnie mieszamy. połowę masy wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek, a na wierzch reszta masy. Następnie budyń przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wlewamy masę czekoladową i ozdabiamy jak na zdjęciu. Torcik powinien poleżeć około 30 minut w lodówce . Na prawdę smaczne

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik truflowy z płatkami z migdałów i sosem malinowym 256

herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek.  Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny.  Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy(...)przygotowanym spodzie kładziemy coś ciężkiego i na pół godziny wstawiamy do lodówki. UWAGA! Herbatniki trzeba naprawdę mocno "zbić", żeby spód nie był zbyt kruchy. Masa truflowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.  W tym czasie w misce miksujemy serek mascarpone z alkoholem oraz dwiema łyżkami soku z cytryny. Kiedy czekolada przestygnie, stopniowo dodajemy ją do serka, cały czas

kuchnia do kwadratu
78. Spotanicznie, bez pieczenia czyli: kokosowy deser na ciasteczkowym spodzie! 224

wiórki kokosowe. Czyż nie brzmi pysznie, że aż lekko? Nie za słodko, a w sam raz - deser idealny na wakacyjy urlop bez piekarnika! Zapraszamy kochani: Składniki: 4 opakowania herbatników (po 50g każde) garść słonych orzeszków ziemnych + mała ilość do posypania wierzchu 90-100g masła 100g wiórek kokosowych + odrobina do posypania wierzchu3 150gramowe batoniki kokosowe ( preferowane Princessa(...)łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki 300ml mocno schłodzonej kremówki spółdzielni mleczarskiej w Gostyniu 30%  1 małe opakowanie śmietan fixu (opcjonalnie) Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą malaksera (lub w polowych warunkach za pomocą tłuczka do kotletów(:) na postać przypominającą kruszonkę. W garnku roztapiamy masło. Pokruszone herbatniki i orzeszki mieszamy dłońmi

Symfonia Smaków
Prince Polo 598

orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników  Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 320 g miękkiego masła 1/2 białej czekolady(...)się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Ułożenie ciasta:Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Bombonierka truflowa. 121

czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy  TRUFLE 3  tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy(...)suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier puder, kakao. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do herbatników/biszkoptów. Potem dodajemy pozostałe składniki aromat, wódę, likier, listki mięty, wiórki kokosowe (zależy od opcji którą wybraliśmy). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po ok 30 min wyjmujemy i formujemy kuleczki (najlepiej

Brzuszki Łakomczuszki
Czekoladowe walentynki 191

łyżki golden syrup Do dekoracji: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie lub inne bakalie Mleczną czekoladę, masło i golden syrup (o ile go używamy) umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Herbatniki kruszymy na niewielkie kawałki, a pianki kroimy w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm (chyba że mamy minimarshmallows, wtedy oczywiście nie trzeba ich kroić). Do rozpuszczonej(...)bardzo gorącej czekolady dodajemy herbatniki i pianki i dokładnie mieszamy, jednocześnie starając się nie połamać bardziej naszych ciasteczek. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam formę silikonową i w jej przypadku nie trzeba tego robić. Wygładzamy i lekko dociskamy powierzchnię. Nie przejmujemy się np. wystającymi piankami, czy delikatnymi nierównościami. Z pozostałymi czekoladami postępujemy dokładnie tak samo. Rozpuszczamy

Ratunku obiad
Tęczowy deserek na szybko 158

cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie:Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić . Herbatniki zmiksować w blenderze (2 odłożyć do dekoracji) . Mleczny ryż i budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć do kieliszków . Warstwy deseru : herbatniki ryż waniliowy zimne jabłka budyń(...)czekoladowy Deser udekorować herbatnikami , serduszkami , złotymi kuleczkami i jabłkiem .   Deser przygotowany na konkurs Dr.Oetkera "Z miłości do słodkości

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec z truskawkami 380

Masa jogurtowa 400 g jogurtu naturalnego 250 ml zimnej kremówki 1/2 szk mleka 3 łyżki żelatyny 1 szk cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej truskawki galaretka truskawkowa Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem(...)Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie

Ala piecze i gotuje
Łaciaty torcik z kaszy manny 525

Mój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na  spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g herbatniki petitki 150 g masła Masa z kaszy manny 1 l mleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować

Ala piecze i gotuje
Trzy bit 559

warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się".  Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy krówkowej 510 g 30 ml mleka 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru 400 ml kremówki(...)ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest

Ala piecze i gotuje
Ciasto 3 BIT 362

śmietanki 30%,  5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,  śmietan-fix,  50g startej czekolada.  Przygotowanie Na blasze o wym. 25x36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować(...)Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto.  Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.                                      Smacznego:)  Przepis

Z miłości do słodkości
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 217

się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. Dodatkowo:  250g herbatników,  250ml śmietanki 30%,  galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę(...)herbatników. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.                                                            Smacznego:) Przepis

Z miłości do słodkości
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 335

650ml mleka, 100g kaszy manny,  120g masła,  180g kremu czekoladowego,  łyżka cukru,  230g herbatników.  Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną(...)wody.Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć  z ognia, dodać dżem i wymieszać.Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.Masa jogurtowa:  700ml jogurtu naturalnego,  200ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  25 g żelatyny,  70ml wody,  2 łyżki konfitury różanej

Z miłości do słodkości