ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia.W dużej misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.Żelatynę(...)rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretkapolecam
Smaki Edytykremówki* kg serka twarogowego* 3 płaskie łyżki żelatyny* 6 łyżek cukru pudru* kolorowe barwniki spożywcze* paczka kakaowych herbatników* pół kostki masła* pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie :Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę. Wyłożyć spód blaszki tak przygotowanymi herbatnikami, odstawić na pół godziny do lodówki. Kremówkę podzielić na 3 miseczki, do każdej(...)Rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą warstwę serową, wkładamy do lodówki na 20 minut i tak powtarzamy z drugą i trzecią masą. Na wierzchu robimy wzorek widelcem. Odstawiamy sernik na godzinę do lodówki
Magiczne Życie Martyzalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce Podana ilość składników - zwłaszcza herbatników
Smakołyki Berenikipamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim masłem na jednolitą masę. Połączyłam z serem, dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę(...)stopniowo dodawałam do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką przekładałam masę, aby herbatniki się nie uniosły. Wyrównała. Truskawki przepołowiłam. Poukładałam na wierzchu, lekko obsypane mąką, wstawiłam blachę do pieca. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiwykluczam takiej możliwości!Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis!Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie(...)układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie
W kuchni Karmel-itkiproste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa kokosowa 2,5 szkl. mleka(...)szkl. adwocata (opcjonalnie) 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 żółtka 1 op. cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto 8 op. herbatników lub krakersów starta czekolada (opcjonalnie) Przygotowanie masy kokosowej W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.comproszku 1 1/4 szkl. cukru 250 g margaryny (użyłam Kasi maślany smak) 6-7 łyżeczek kakao (najlepsze wedlowskie) 0,5 szklanki+ 2 łyżki mleka 2-3 paczki herbatników (dowolna ilość wedle upodobań) ciastka kruche tzw. "z maszynki" orzeszki ziemne żurawina odrobina rumu (dla wzmocnienia smaku) Przygotowanie Margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać na ogniu do rozpuszczenia i połączenia(...)składników. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku i mieszać mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W moździerzu delikatnie pokruszyć herbatniki, ciastka kruche oraz orzeszki ziemne na nie regeluarne i nie równe kształty. Dodać do masy wszystkie bakalie (razem z żurawiną) i wymieszać. Masa jest dość gęsta i nie jest łatwo wmieszać bakalie. Jednak jeśli byłoby to zupełnie
coolinarnastrefa.blogspot.comsztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki truskawkowej 250ml kremówki 100g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 185g herbatników kakaowych 90-100g masła lub margaryny Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Masło rozpuścić, przestudzone wlać do zmielonych herbatników. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć nią uprzednio wysmarowane i posypane bułką tartą foremki. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Kremówkę(...)ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a potem dodać mascarpone. Składniki połączyć ze sobą. Krem wyłożyć do foremek na herbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!). Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny
Fabryka pomysłówłyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać(...)utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko
Fabryka pomysłówherbatników kakaowych125 g margarynydo dekoracji50 g chałwy waniliowejpolewa czekoladowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny(...)kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić
Monia miesza i gotujeurozmaicać na różne sposoby. Zapewniam, że z czasem zaprezentuję Wam mnóstwo pomysłów na takie łakocie, a tym razem przedstawiam wafelki ze zwykłym kremem z masy krówkowej (kajmaku) wzbogacone o herbatniki. Pychotaaa! Koniecznie spróbujcie! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Masa: 1 puszka masy krówkowej (400g) 100g masła/margaryny Dodatkowo: około 250g herbatników(...)polecam Cukry Nyskie ) Przygotować masę. Masę krówkową z masłem/margaryną należy bardzo dokładnie zmiksować na gładki i jednolity krem. Wafle posmarować masą, ułożyć na niej warstwę herbatników, posmarować masą, położyć wafel, masa, wafel i tak do wyczerpania się składników. Na końcu powinien znajdować się suchy wafel. Całość obwinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć
Di gotujeniezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki (na blachę (22 x 34) cm): 15 herbatników 350 g pieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku ok. 20 g gorzkiej czekolady olej do smażenia Dynię ze skórą(...)pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki mleka – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów – 150g mąki kokosowej – 3 banany – 2 łyżki kakao – kilkanaście herbatników (można pominąć) *opcjonalnie: można dosłodzić *do dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy(...)kokosową, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę o wielkości 20×25 cm wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto
Be Fit Be StrongKakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 i 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym
Oryginalny smakpieczenia ....bezcenny :) Pyszny, aromatyczny dodatek do kawy i herbaty :) Polecam. Foremka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy(...)pekan ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać
Różne smaki w kuchni